Τελευταία Νέα
Πολιτική

Xαρδαλιάς: Περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Αττική, πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια - Λιγότερες εκκενώσεις οικισμών

tags :
Xαρδαλιάς: Περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Αττική, πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια  - Λιγότερες εκκενώσεις οικισμών
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η αποζημίωση των πληγέντων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Μετά από σκληρή μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά με τα πολλαπλά μέτωπα στην Αττική, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου (7/8).

Όσον αφορά στην Εύβοια, είπε πως η κατάσταση είναι σταθερή στο νότιο τμήμα ενώ στο βόρειο πολύ δύσκολη.
Εκεί, συνέχισε, επιχειρούν και δυνάμεις από την Ρουμανία, την Ουκρανία και την Σουηδία.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις δυνάμεις από το εξωτερικό που συνδράμουν στην κατάσβεση.
Όπως είπε, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Αττικής με τη συνδρομή του στρατού όπου οι φωτιές είναι σε ύφεση.
Υποστήριξε ότι, συνολικά σήμερα είχαμε λιγότερες εκκενώσεις οικισμών ενώ επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η αποζημίωση των πληγέντων.

Μεγάλη μάχη στην Εύβοια και την Ηλεία

«Με τιτάνια προσπάθεια χθες ολόκληρη τη νύχτα και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική», ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.
Τόνισε πως «συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο» και σημείωσε πως όλη τη νύχτα οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Παράλληλα, είπε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες.

Δύο μέτωπα στην Εύβοια

«Στην Εύβοια η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, ενημέρωσε πως η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, «στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς», ενώ προς το βόρειο τμήμα της η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Περαιτέρω, σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες , μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ' όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200.
Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.
Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεγάλες οι καταστροφές

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες, «άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί», ενώ τόνισε ότι «η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα».
Ακόμη υπογράμμισε ότι η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα ενώ προσέθεσε ότι οι προσπάθειες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση των δεκάδων πυρκαγιών στη χώρα, αλλά και των νέων εστιών, όπως αυτή στην Πάρνηθα, συνεχίστηκαν όλη την ημέρα από επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.
Όσον αφορά την πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μια βελτιούμενη εικόνα με σταθερό ρυθμό. Σήμερα οι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος τους ήταν να βελτιώσουν την εικόνα της πυρκαγιάς, που όπως εξήγησε, «όλα δείχνουν πως τα καταφέρνουν». «Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, όπως ισχυρή ήταν σήμερα και η εναέρια υποστήριξη.
Σε όλο τον ορεινό όγκο και κυρίως στην περίμετρο της πυρκαγιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών μας. Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής δουλεύουν ασταμάτητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης