Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test

Ως credit positive θεωρεί τα αποτελέαμτα των των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μoody’s

Ως credit positive θεωρεί τα αποτελέαμτα των των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μoody’s.
Σύμφωνα με την Μoody’s η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα NPEs βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.
Παράλληλα σημειώνει πως τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αναφέρει ο οίκος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test δείχνουν πως οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%.
Παράλληλα αναφέρει πως τα stress test έδειξαν επίσης ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
Το επαρκές κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν στρατηγικά σχέδια μετασχηματισμού που θα μειώσουν το υπόλοιπο του αποθέματός των NPEs τους κληρονομικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Τα μεγαλύτερα επιτόκια στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών οδήγησαν στα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, οι προ φόροι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο το 2023, δείχνουν ότι οι τρέχουσες κεφαλαιακές τους θέσεις θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εκτελούν τα στρατηγικά τους σχέδια μετασχηματισμού, με στόχο την αποκατάσταση της κερδοφορίας τους με απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 10%.
Παρ 'όλα αυτά, το σημαντικό μέρος των αναβαλλόμενων φόρων (DTA) των τραπεζών στο σχηματισμό κεφαλαίου παραμένει μια διαρθρωτική πιστωτική αδυναμία που υπονομεύει εν μέρει τα υποκείμενα από τα κοινά ίδια κεφάλαια και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των DTA (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ3) είναι επιλέξιμα για μετατροπή σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) που είναι πληρωτέες από
η κυβέρνηση εάν η τράπεζα αναφέρει ετήσια ζημία.
banks.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης