Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Σταθερός ο ρυθμός αγοράς ομολόγων – Στο 0,1% παραμένει το βασικό επιτόκιο

BoE: Σταθερός ο ρυθμός αγοράς ομολόγων – Στο 0,1% παραμένει το βασικό επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%

Σχετικά Άρθρα

 Σταθερό διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ενώ ταυτόχρονα διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την νομισματικά στήριξη στην οικονομίας σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021.
Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιες άμεσες αλλαγές στην πολιτική, παρά την άνοδο του πληθωρισμού μετά την άρση του lockdown.

Πληθωρισμός στο 4%

Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες (1,22 τρισ. δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος.
Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.
Τον Μάιο ανέμενε 2,5%.

Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό.
Επίσης, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%.

Απόσυρση των μέτρων: Οι προϋποθέσεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της όταν το επιτόκιο φτάσει το 0,5% χωρίς να επαναεπενδύσει τα έσοδα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα αρχίσει να εξετάζει την πώληση των συμμετοχών της όταν το επιτόκιο φτάσει τουλάχιστον το 1%.
«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μείωση του όγκου των assets που εξαγοράζει όταν το επιτόκιο φτάσει στο 0,5%, εάν ενδείκνυται δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σταματώντας τις επανεπενδύσεις σε κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η ΒοΕ.
Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει προς των assets που έχει αγοράσει, μόλις το τραπεζικό επιτόκιο ανέλθει στο 1%, τουλάχιστον.
Η προηγούμενη αντίστοιχη ανακοίνωση της ΒοΕ, τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ότι η ΒοΕ δεν θα ξεκινούσε τη μείωση της αγοράς ομολόγων, και θα επανεπένδυε τα έσοδα από τα ομόλογα που ωρίμαζαν, μέχρι το τραπεζικό επιτόκιο να έφτανε το 1,5%.
Στο 4% ο πληθωρισμός το 2021
SPIEC.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης