Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ισπανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ; Η εμμονή με τις ΑΠΕ και οι λιγνίτες

Γιατί η Ισπανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ; Η εμμονή με τις ΑΠΕ και οι λιγνίτες
Η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα έρχεται σε μια εποχή που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Για το ρεκόρ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος διαμαρτύρονται οι Ισπανοί καταναλωτές, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι διατηρούν τα συστήματα κλιματισμού σε πλήρη ισχύ.
Γιατί όμως οι τιμές της Ισπανίας είναι τόσο υψηλές;
Η αυξημένη ζήτηση ρεύματος, η απολιγνιτοποίηση, η ανεπάρκεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι απαιτήσεις της ΕΕ για «πράσινη» ενέργεια, εχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι τελευταίες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται στις τιμές των λεγόμενων πιστοποιητικών άνθρακα, που δίνουν στις εταιρείες το δικαίωμα να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, τις εισαγωγές αερίου που χρειάζεται η Ισπανία για να ολοκληρώσει το ενεργειακό της μείγμα και την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας καλοκαιρινούς μήνες.
Σε μία ύστατη προσπάθεια για τη μείωση των τιμών, οι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Sanchez να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των περισσότερων νοικοκυριών από το 21% στο 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να καταργήσουν φόρο 7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας μεταβιβάζουν το κόστος αυτού του φόρου στους πελάτες τους.
Η Facua, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για τα δικαιώματα των καταναλωτών στην Ισπανία, ανέφερε ότι οι Ισπανοί θα έχουν κατά μέσο όρο αύξηση 35% στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας του Ιουλίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020.
Η αύξηση έρχεται σε μια εποχή που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

 Η Ισπανία ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση

Η υπουργός Περιβάλλοντος Teresa Ribera δήλωσε ότι έγραψε μια επιστολή στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ τονίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, αλλά προειδοποίησε ότι η ανοδική τάση των τιμών είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και τόνισε ότι η Ισπανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Επιπλέον, το υπουργείο Ενέργειας ζητά από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και να μαγειρεύουν και να σιδερώνουν το βράδυ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των ενώσεων καταναλωτών.

Που οφείλεται το υψηλό κόστος

Η Ισπανία βασίζεται επί του παρόντος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για σχεδόν το 50% του εφοδιασμού της, καθώς η απολιγνιτοποίηση έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς.
Μαντέψτε τι συμβαίνει όταν βασίζεστε σε αναξιόπιστες πηγές;
Αλλά, η ΕΕ θέλει περισσότερη καθαρή ενέργεια.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιδιώκει έναν ενεργειακό φόρο που θα αυξήσει το κόστος για τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης