Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Η απόσυρση ενός παλιού μοριακού τεστ στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί σενάρια συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα

Μόσιαλος: Η απόσυρση ενός παλιού μοριακού τεστ στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί σενάρια συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα
Σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως, σύμφωνα με την οδηγία του CDC, το τεστ αποσύρεται γιατί δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός από τη μια και της γρίπης από την άλλη

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν απέσυραν ένα παλιό μοριακό τεστ, επειδή δεν κατάφερνε να κάνει διάκριση μεταξύ της Covid-19 και της γρίπης. Απλώς συστήνουν πλέον τη χρήση τεστ που μπορούν να διαγνώσουν ταυτόχρονα τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρόνου και πόρων.
Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ορισμένοι κυκλοφόρησαν ένα νέο σενάριο συνωμοσιολογίας και στη χώρα μας.
Σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως, σύμφωνα με την οδηγία του CDC, το τεστ αποσύρεται γιατί δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός από τη μια και της γρίπης από την άλλη.
Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, το ότι το 2020 δεν υπήρξαν υψηλά ποσοστά γρίπης αλλά υπήρξαν πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του κορονοϊού, δεν οφείλεται αφενός στις μάσκες και αφετέρου στην πανδημία, αλλά σε λάθος διαγνώσεις λόγω των μη έγκυρων τεστ.
Όμως η πραγματική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι ότι στις 21 Ιουλίου εκδόθηκε η νέα οδηγία των CDC προς τα εργαστήρια που διενεργούν μοριακά τεστ για τον κορονοϊό και η σύσταση προς αυτά είναι να περάσουν από τις αρχές του επόμενου έτους στη χρήση ενός τεστ που θα διευκολύνει την ταυτόχρονη διάγνωση και του ιού της γρίπης και του κορονοϊού. Ο λόγος που η οδηγία ανακοινώθηκε έξι μήνες πριν, είναι να τα προμηθευτούν έγκαιρα τα εργαστήρια και να προλάβουν οι εταιρείες που φτιάχνουν τα τεστ, να τα παράγουν.
«Είναι να απορεί όμως κάποιος, πραγματικά.
Πώς μια τόσο απλή, έγκαιρη και λογική οδηγία που μπορεί να γλιτώσει εργατοώρες και αντιδραστήρια και ταυτόχρονα να βοηθήσει την επιδημιολογική επιτήρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αντιεμβολιαστές ή τους αρνητές του ιού, ώστε να συνωμοσιολογήσουν εκ νέου; Και όμως πολλοί επιτήδειοι, σιγοντάρισαν αυτά τα παντελώς αβάσιμα δημοσιεύματα με αναδημοσιεύσεις. Προφανώς μιλάμε για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως η ταυτόχρονη μοριακή διάγνωση πολλών διαφορετικών γονιδίων ή και πολλών διαφορετικών παθογόνων (μέσω της πολυπλεκτικής PCR) αποτελεί εργαστηριακή ρουτίνα», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.
Προσθέτει επίσης ότι αποσύρεται ένα από τα μοριακά διαγνωστικά τεστ που είχε πάρει έκτακτη άδεια χρήσης από την αμερικανική FDA.
Πρόκειται για τo τεστ «2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel», ένα από τα πρώτα τεστ που είχαν εγκριθεί.
Η εκπρόσωπος του CDC, Jasmine Reed, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το εν λόγω τεστ «ικανοποίησε μια σημαντική ανάγκη όταν αναπτύχθηκε και δεν είχε κανένα πρόβλημα απόδοσης».
Προσέθεσε πως η ζήτηση για το τεστ μειώθηκε με την εμφάνιση άλλων -εγκεκριμένων μετέπειτα- τεστ που αφορούσαν για παράδειγμα τη χρήση πολυπλεκτικής μοριακής διάγνωσης».

 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης