Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Έρευνα κατά του προέδρου Bolsonaro για κατάχρηση εξουσίας και διασπορά fake news

Βραζιλία: Έρευνα κατά του προέδρου Bolsonaro για κατάχρηση εξουσίας και διασπορά fake news
Τι αναφέρει απόφαση του Εκλογοδικείου
Σχετικά Άρθρα

Έρευνα κατά του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διέπραξε τα αδικήματα της «κατάχρησης οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, της κακόβουλης χρησιμοποίησης μέσων ενημέρωσης, της διαφθοράς, της απάτης, της παρακώλυσης του έργου δημοσίων λειτουργών και της εξολοθρευτικής προπαγάνδας στις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και της νομιμότητας των γενικών εκλογών του 2022» αποφάσισε το βραζιλιάνικο εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE).
Συγκεκριμένα, το TSE αποφάσισε να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του Bolsonaro, εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων που εξαπολύει εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που άρχισε να αξιοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εκλογές του 1996.

Έρευνα και για fake news

Παράλληλα το TSE αποδέχθηκε ταυτόχρονα την πρόταση να καλέσει το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (Supremo Tribunal Federal, STF) να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Bolsonaro για διασπορά ψευδών ειδήσεων όσον αφορά τις εκλογές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την περασμένη Πέμπτη.
Ο Bolsonaro σε μια ομιλία άνω των δύο ωρών ισχυριζόταν πως διαπράχθηκε νοθεία στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Καταμέτρηση με το χέρι

O Bolsonaro ζητά η ψηφοφορία στις επόμενες προεδρικές εκλογές να γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια ώστε να μπορεί να γίνει ανακαταμέτρηση με το χέρι.
Έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης χρονιάς εάν δεν αλλάξει το σύστημα της ψηφοφορίας, αφήνοντας υπονοούμενα για νοθεία υπέρ του κύριου αντιπάλου του, του Lula.

Έρευνα και από το Κογκρέσο

Σημειώνεται ότι ο Bolsonaro είναι αντιμέτωπος και με έρευνα στο Κογκρέσο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση του καθώς κατηγορείται για «κακοδιοίκηση» τόσο όσον αφορά τα εμβόλια όσο και την ευρύτερη αντιμετώπιση της covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης