Διεθνή

Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές για τα εμβόλια έναντι του Covid, που θα παραδώσουν στην ΕΕ

Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές για τα εμβόλια έναντι του Covid, που θα παραδώσουν στην ΕΕ
H ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει λάβει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Η Pfizer και η Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων τους έναντι του Covid – 19 στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Η νέα τιμή για το εμβόλιο της Pfizer είναι 19,50 ευρώ ανά δόση έναντι 15,50 ευρώ την πρώτη φορά, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη τμήματα των συμβολαίων.
Η τιμή ενός εμβολίου Moderna είναι πλέον 25,50 ευρώ ανά δόση, από περίπου 19 ευρώ στην πρώτη συμφωνία προμήθειας.

Ο στόχος της Commission

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (27/7) ότι η ΕΕ πρόκειται να επιτύχει έναν στόχο πλήρους εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Τον Μάιο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει λάβει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η Pfizer και η Moderna δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα.

Χρυσές πωλήσεις

H Pfizer αναμένει αύξηση για τα ετήσια έσοδα από εμβόλια κατά σχεδόν 1/3 στα 33,5 δισ. δολάρια, αφού τα εμβόλια βοήθησαν σχεδόν στο διπλασιασμό των πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla είπε ότι οι τιμές για χώρες με υψηλότερο εισόδημα ήταν «συγκρίσιμες», με τις χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Η Pfizer, η οποία μοιράζεται τα κέρδη με τον Γερμανό εταίρο της, την εταιρεία BioNTech, αναμένει να αυξήσει τις τιμές και μετά το πέρας της πανδημίας.
Το χάσμα εσόδων μεταξύ των εμβολίων mRNA, των οποίων οι γενετικές οδηγίες οδηγούν τα κύτταρα να παράγουν ιικές πρωτεΐνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και πιο παραδοσιακούς αντιπάλους που περιέχουν είτε ιικές πρωτεΐνες είτε έναν αδρανοποιημένο ιό, θα διευρυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος σύμφωνα με τις προβλέψεις, που επικαλούνται οι Financial Times.
Προβλέπεται ότι, οι πωλήσεις της Pfizer θα φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια, ενώ της Moderna θα ανέλθουν στα 30 δισ., καθώς οι δύο εταιρείες κυριαρχούν στις αγορές υψηλού εισοδήματος.
a_16.JPG

Η κριτική στις Βρυξέλλες

Οι πωλήσεις του εμβολίου από την Oxford/AstraZeneca, το οποίο παρέχεται κυρίως σε φτωχότερες χώρες, προβλέπεται να αυξηθούν στα 15 δισ. δολάρια το 2022.
Τα συμβόλαια της ΕΕ ολοκληρώθηκαν σε μια περίπλοκη στιγμή κατά την κυκλοφορία των εμβολίων στην ΕΕ, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού από την AstraZeneca και την J&J καθώς οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν σύνδεση των εμβολίων με σπάνιες θρομβώσεις αίματος.
Οι Βρυξέλλες αντιμετώπιζαν επίσης την κριτική των κρατών μελών με επικεφαλής την Αυστρία που κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «άδικη» διανομή εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να μην έχουν προμήθειες.
Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Commission και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να καταβάλλουν υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν ικανές προμήθειες από ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης