Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά από 18 μήνες περιορισμών λόγω Covid 19, ο κόσμος δεν έχει βρει λύσεις – Χαμηλά οι εμβολιασμοί, κανένα φάρμακο στον ορίζοντα

Μετά από 18 μήνες περιορισμών λόγω Covid 19, ο κόσμος δεν έχει βρει λύσεις – Χαμηλά οι εμβολιασμοί, κανένα φάρμακο στον ορίζοντα

Χάνεται η μάχη για γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού

Σχετικά Άρθρα
Αν και ο κόσμος βίωσε ένα πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία lockdown με ανυπολόγιστες συνέπειες οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, οι ρυθμοί εμβολιασμού ή εύρεσης ενός φαρμάκου που θα δώσει τέλος στην πανδημία είναι ακόμη πολύ χαμηλοί.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς που επιβάλουν οι κυβερνήσεις, σε πολλές ευρωπαϊκές και αυστραλιανές πόλεις αυξάνονται, με το Παγκόσμιο Αγώνα για την Ελευθερία να λαμβάνει διαστάσεις κινήματος (Rally For Freedom).
Οι διαδηλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την απώλεια της ελευθερίας κίνησης, τα ατέλειωτα lockdown, την υποχρεωτική κάλυψη προσώπου και τις κατάφωρες παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων.
Εσχάτως, οι διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί, καθώς δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που εξετάζουν το «διαβατήριο εμβολιασμού COVID», προκειμένου κάποιος να κυκλοφορεί ελεύθερα σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και αλλού.
Και η μόνιμη επωδός είναι ότι υπάρχει προσπάθεια θεσμοποίησης των διακρίσεων κατά των μη εμβολιασμένων ανθρώπων.

Η σύγκριση με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, ο Αυστραλός δημοσιογράφος Shannon Molloy υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές κατά των μέτρων «αξίζουν την ντροπή, τον χλευασμό και τις τιμωρίες που έρχονται».
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι στο Λονδίνο κλήθηκαν να σβήσουν όλα τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να δυσκολέψουν τους Γερμανούς να βρουν τους στόχους του βομβαρδισμού τους.
Σε ένα άλμα λογικής, ο Molloy ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές θα αγνοούσαν αυτή την οδηγία και «θα άναβαν τα φώτα τους για χάρη της ελευθερίας».

Η συγκατάθεση των εκλεγμένων

Πάντως δεν λείπει και η μερίδα των αναλυτών, όπως ο George H. Sabine συγγραφέας του «A History of Political Theory», που υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια κοινωνία από την «καθαρή δύναμη» σε αυτόν τον βαθμό, εάν δεν ήταν εκλεγμένες.
Αυτή η προτροπή δεν είναι παρά μια υπενθύμιση της γνωστής άποψης του διάσημου Άγγλου φιλοσόφου John Locke ότι οι κυβερνήσεις κυβερνούν νόμιμα μόνο όταν έχουν τη συγκατάθεση των κυβερνηθέντων.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές σαφώς δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην κυβέρνηση.
Ο χρόνος θα δείξει αν οι συγκεντρώσεις είναι η αρχή μιας επανάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αγώνας για τα εμβόλια

Οι επιστήμονες εκτίμησαν αρχικά ότι το 60% έως 70% του πληθυσμού θα έπρεπε να αποκτήσει ανοσία στον Covid-19 για να τεθεί σε ισχύ η ασυλία της αγέλης, ένα όριο που έχει αναθεωρηθεί πλέον προς τα πάνω από την αρχή του έτους με το 80% έως 85% να αναφέρεται σε ορισμένα υποθέσεις.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista καθώς η μετάλλαξη Delta του Covid-19 προκαλεί νέα ανησυχία, ο αγώνας για τον πλήρη εμβολιασμό έχει γίνει ολοένα και πιο επείγων.
Infographic: The Race Towards Full Vaccination | Statista
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις χώρες που έχουν πρωτοστατήσει, καθώς το 68,4% του πληθυσμού του πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το Μπαχρέιν έχει καλύψει το 62,2%.
Το Ισραήλ ακολουθεί με 61,1 %.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 48,7 % των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο πλήρης εμβολιασμός αναφέρεται σε όλες τις δόσεις που προβλέπονται από το πρωτόκολλο εμβολιασμού με δεδομένα διαθέσιμα μόνο για χώρες που αναφέρουν την κατανομή των δόσεων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης