Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ - Στα νησιά το μεγάλο μέτωπο - «Απειλείται» η Ίος - Ανησυχία για τη διάρκεια αντισωμάτων

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ - Στα νησιά το μεγάλο μέτωπο - «Απειλείται» η Ίος - Ανησυχία για τη διάρκεια αντισωμάτων
Τα τοπικά lockdown παραμένουν στο τραπέζι της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς την ίδια στιγμή που εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ με αύξηση των εισαγωγών, παρατηρείται σημαντική κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κι όλα αυτά, ενώ η μετάλλαξη Delta έχει κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές.
Η μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό έχει μεταφερθεί στα νησιά, όπου συρρέουν Έλληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέτρα δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά κρούσματα και τελικά -με την επιστροφή των εκδρομέων- διασπορά στην ηπειρωτική χώρα.
Μεγάλα νησιά (Πάρος, Τήνος, Μύκονος, Θήρα αλλά και το Ρέθυμνο στην Κρήτη) που συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα τουριστών είναι ένα βήμα το «κόκκινο». Με τοπικό lockdown απειλείται και η Ίος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποίησε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει». Στο πλαίσιο αυτό, μεταβαίνουν στο νησί περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα».
Σύμφωνα εξάλλου, με πληροφορίες, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται -κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου- να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά, που προκαλούν ανησυχία λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, αφού ο Αύγουστος είναι μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών. Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.799 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 196 (ημερήσια μεταβολή +28.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Οι περιοχές που παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο είναι η Θράκη, η Πελοπόννησος, ο Βόλος και η Κρήτη, ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν πως υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Ανησυχία για την επάρκεια των αντισωμάτων

Εν τω μεταξύ, έκδηλη είναι η ανησυχία για την επάρκεια των αντισωμάτων αλλά και για τη χρονική διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.
Περισσότερο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι οι ομάδες που είτε εμβολιάστηκαν πρώτες πριν από περίπου 6 με 7 μήνες, είτε έλαβαν αργότερα το εμβόλιο, όμως, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να μην έχουν αναπτύξει ικανή ανοσολογική απόκριση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Pfizer, η επίδραση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο. Όπως αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με μελέτη -που όμως ολοκληρώθηκε πριν την ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο- η προστασία από το 96% το πρώτο δίμηνο (μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης), υποχωρεί στο 83,7% -ποσοστό που επίσης θεωρείται επαρκέστατο.


Θεμιστοκλέους: Μειωμένοι οι εμβολιασμοί - Να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών

Νέα έκκληση για τον εμβολιασμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας παράλληλα λόγο για μειωμένα νούμερα εμβολιασμών διότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων σε πολλά σημεία της επικράτειας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε -μιλώντας στον Ant1- πως μπορούν όσοι βρίσκονται σε διακοπές μπορούν να κάνουν τη 2η δόση του εμβολίου εκεί που παραθερίζουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που κλείνει τώρα ραντεβού να εμβολιαστεί ακόμη και την ίδια ημέρα.
Πάντως, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων ηλικίας 18-24 ετών, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 20.000 ραντεβού την ημέρα. Παρατήρησε δε πως αυτή την στιγμή ο αριθμός των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων στην χώρα αντιστοιχεί στο 65% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας.
Εξάλλου, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι αύριο (30/7/2021) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, με τη συγκατάθεση των γονέων. Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμών παιδιών κάτω των 12 ετών, δεν έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές.
Αναφερόμενος στους αντιεμβολιαστές, είπε πως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε ένα καλά οργανωμένο αντιεμβολιαστικό κίνημα». Άφησε αιχμές κατά ορισμένων ιατρών που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λέγοντας πως «στην Ιατρική υπάρχουν κανόνες και πρέπει να ακολουθούνται».

Γώγος: Δεν επαρκεί το 70-80% εμβολιαστικής κάλυψης

Την ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών επεσήμανε για ακόμα μία φορά ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον Σκάι, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, είναι μεγαλύτερο από 70% - 80% εξαιτίας του στελέχους Delta που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Παράλληλα, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» νησιά, όπου η θετικότητα υπερβαίνει το 4%.
«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα» επεσήμανε και συμπλήρωσε «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο». Όπως εξήγησε εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος.
Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Η τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή, τροπολογία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους για τη νέα σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας.
Στην τροπολογία προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη-προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).
Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης για να αναπληρώνονται τα κενά όσων εκπαιδευτικών δεν πληρούν καμία από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που τίθενται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης