Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβολιασμοί: Το success story του Μπουτάν

Εμβολιασμοί: Το success story του Μπουτάν

Το Μπουτάν εμβολίασε το μεγαλύτερο μέρος του επιλέξιμου πληθυσμού του με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 σε μια εβδομάδα, σε μια ταχεία διάθεση των εμβολίων την οποία χαρακτήρισε η Unicef ως το «success story» των δωρεών.

Πάνω από 454.000 δόσεις χορηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο απομακρυσμένο βασίλειο των Ιμαλαΐων.

Πρόκειται για εμβολιασμούς που καλύπτουν το περισσότερο από το 85% του επιλέξιμου ενήλικου πληθυσμού, περίπου 530.000 άτομα, μετά από μια «πλημμύρα» ξένων δωρεών προς τη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Unicef στο Μπουτάν, Will Parks, δήλωσε ότι η φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού ήταν μια «μεγάλη επιτυχία για το Μπουτάν».
«Χρειαζόμαστε πραγματικά έναν κόσμο στον οποίο οι χώρες που έχουν πλεόνασμα εμβολίων δίνουν σε εκείνες τις χώρες που δεν έχουν λάβει [δόσεις] μέχρι στιγμής», είπε.
«Και αν υπάρχει κάτι που ελπίζω ότι ο κόσμος μπορεί να μάθει, είναι ότι μια χώρα όπως το Μπουτάν με πολύ λίγους γιατρούς, πολύ λίγες νοσοκόμες αλλά έναν πραγματικά αφοσιωμένο βασιλιά και ηγεσία στην κυβέρνηση που κινητοποιεί την κοινωνία - δεν είναι αδύνατο να εμβολιαστεί ολόκληρη η χώρα», πρόσθεσε.
Η χώρα χορήγησε γρήγορα τις περισσότερες από τα 550.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca τις οποίες δώρισε η Ινδία στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου για την πραγματοποίηση των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, και προτού η γειτονική χώρα σταματήσει τις εξαγωγές λόγω της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης που αντιμετώπιζε τότε.
Βλέποντας ότι ενδέχεται να αυξηθεί πολύ το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, το Μπουτάν άσκησε έκκληση για δωρεές ώστε να πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς της δεύτερης δόσης.
Έτσι ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ, μέσω του μηχανισμού Covax, προσφέροντας μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Παράλληλα έφτασαν από την Δανία στα μέσα Ιουλίου άλλες 250.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Επίσης, πάνω από 400.000 δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, της Pfizer και της Sinopharm αναμένεται επίσης να φτάσουν στη χώρα με πληθυσμό 770.000 ανθρώπους.
Οι δόσεις προέρχονται από την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Κίνα και αρκετές άλλες χώρες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αγόρασε 200.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν αργότερα το 2021.
Το Μπουτάν έχει αναφέρει κάτω από 2.500 μολύνσεις Covid-19 και δύο θανάτους μέχρι στιγμής.
Η ταχεία διάθεση των εμβολίων της χώρας έρχεται σε αντίθεση με άλλα έθνη της Νότιας Ασίας, τα οποία έχουν επίσης πληγεί από την αναστολή των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης