Οικονομία

Κτηματολόγιο: Από το Σεπτέμβριο η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου για τη μεταβίβαση ακινήτων

Κτηματολόγιο: Από το Σεπτέμβριο η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου για τη μεταβίβαση ακινήτων

Στην Βουλή θα εισαχθεί προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Την προσεχή Πέμπτη 28 Ιουλίου 2021 εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021.
Η β΄ανάγνωση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα από τη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. "Κατά" ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λϋση.

Οι στοχεύσεις

«Το νομοσχέδιο έχει συγκεκριμένη στόχευση.
Να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας του Κτηματολογίου.
Δεν είπε κανείς ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να λύσει όλα τα ζητήματα ίσως, που προέκυψαν, προκύπτουν, μπορούν να προκύψουν στην πορεία και αφορούν τα ζητήματα του Κτηματολογίου, που είναι ένα τεράστιο ζήτημα, ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης.

Διαδικασία κτηματογράφησης

«Η κεντρική παρέμβαση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι η αλλαγή που γίνεται στη διαδικασία, η οποία ακολουθεί μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.
Πλέον, δεν θα χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλες οι εκδικάσεις των ενστάσεων και των αμφισβητήσεων για να μπορέσουμε να έχουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Δηλαδή, μετά τη συλλογή των στοιχείων και αφού, βεβαίως, πρώτα γίνει η διόρθωση - όπου μπορεί να γίνει διόρθωση στα σφάλματα που είτε είναι πρόδηλα, είτε είναι εύκολο να γίνουν - θα ακολουθεί η Διαπιστωτική Πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και θα γίνονται οι πρώτες εγγραφές», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε:
"Αυτό από μόνο του, δηλαδή ότι θα γίνεται η ανάρτηση μόνο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης των πρόδηλων ή μη σφαλμάτων, σημαίνει ότι το 98%, κατά τους δικούς μας ισχυρισμούς, το 90% κατά τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, θα έχουμε ολοκλήρωση και θα μπορέσει να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο με ό,τι θετικές συνέπειες έχει αυτό για όλους - και τους επαγγελματίες συμβολαιογράφους, δικηγόρους, επιμελητές, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία που αφορά το Κτηματολόγιο, που αφορά τις περιουσίες τους".

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στον Ηλεκτρονικό Φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
"Δεν ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία.
Δίνουμε τη δυνατότητα, τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα, τα οποία είναι αναγκαία σε μια μεταβίβαση, αυτά να συγκεντρώνονται στο σημείο, το οποίο επιθυμεί ο πολίτης, δηλαδή, στο γραφείο του κάθε συμβολαιογράφου και να γίνεται μεταβίβαση χωρίς να γίνεται ο κάθε πολίτης κλητήρας ουσιαστικά στις δημόσιες υπηρεσίες, και να πρέπει με έναν έγχαρτο τρόπο να τα συλλέξει όλα αυτά και να τα προσκομίσει ο ίδιος στον συμβολαιογράφο", είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Στον Ηλεκτρονικό Φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος που ενημέρωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί για το σύνολο των ακινήτων της χώρας. Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες με τους κωδικούς taxisnet, θα δίνουν εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφους να προχωρήσουν τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων.

Ολοκλήρωση κτηματογράφησης

Ο Γιώργος Στύλιος κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, που στόχο έχει την επιτάχυνση της κτηματογράφησης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε κτηματολόγιο στο 35% της χώρας.
Πόσα χρόνια απαιτήθηκαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ;
Ξεκίνησε το 1995, δηλαδή έχουμε χρειαστεί 26 χρόνια περίπου, για να έχουμε Κτηματολόγιο στο 35% της χώρας.
Εάν λοιπόν ακολουθούσαμε τις διαδικασίες και τον τρόπο που εργαστήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να κτηματογραφήσουμε το υπόλοιπο 65%, θέλαμε άλλα 50 χρόνια. '
Αρα, αν υιοθετούσαμε την πρόταση των αναδόχων, που πληρώνονται με την κτηματογράφηση και τους συμφέρει να κάνουμε κτηματογράφηση για τα επόμενα 50 χρόνια, θα φτιάχναμε το Κτηματολόγιο σε 50 χρόνια
Έπρεπε λοιπόν κάτι να αλλάξει", ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης