Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δύο ταχυτήτων η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας - Οι εμβολιασμοί κρίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα

tags :
ΔΝΤ: Δύο ταχυτήτων η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας - Οι εμβολιασμοί κρίνουν την επιστροφή στην κανονικότητα
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ελέγχουν τις πιέσεις πληθωρισμού και να αποφεύγουν τη σύσφιξη έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την υποκείμενη δυναμική των τιμών

Οι οικονομικές προοπτικές έχουν αποκλίνει περαιτέρω μεταξύ των χωρών, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου 2021, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία επισημαίνει ότι η πρόσβαση στα εμβόλια έχει αναδειχθεί ως ο κύριος καταλύτης της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Η ανάκαμψη χωρίζει τις χώρες σε δύο ταχύτητες: εκείνες που μπορούν να προσβλέπουν στην περαιτέρω εξομάλυνση της δραστηριότητας αργότερα φέτος (σχεδόν όλες τις προηγμένες οικονομίες) και εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν λοιμώξεις και αυξανόμενους θανάτους λόγω COVID 19.
Η ανάκαμψη, ωστόσο, δεν είναι εξασφαλισμένη ακόμη και σε χώρες όπου οι λοιμώξεις είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλές, εφόσον ο ιός κυκλοφορεί αλλού, αναφέρει το ΔΝΤ.

Στο +6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί 6,0% το 2021 και 4,9% το 2022, με το ΔΝΤ να κρατά αμετάβλητες τις προβλέψεις του Απριλίου του 2021, αλλά με αντισταθμιστικές αναθεωρήσεις.
Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν μειωθεί για το 2021, ειδικά για την περιοχή της Ασίας.
Αντίθετα, η πρόβλεψη για τις προηγμένες οικονομίες αναθεωρούνται.
Αυτές οι αναθεωρήσεις αντικατοπτρίζουν τις πανδημικές εξελίξεις και αλλαγές στη στήριξη πολιτικής.
Η αναβάθμιση 0,5 εκατοστιαίων μονάδων για το 2022 προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη αναβάθμιση για τις προηγμένες οικονομίες, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικατοπτρίζοντας την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η πορεία του πληθωρισμού

Οι πρόσφατες πιέσεις στις τιμές αντικατοπτρίζουν ως επί το πλείστον ασυνήθιστες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία και τις παροδικές αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει στις προ-πανδημικές περιοχές του στις περισσότερες χώρες το 2022, αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται επίσης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που σχετίζονται εν μέρει με τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει γενικά να ελέγχουν τις μεταβατικές πιέσεις πληθωρισμού και να αποφεύγουν τη σύσφιξη έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την υποκείμενη δυναμική των τιμών.
Η σαφής επικοινωνία από τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη διασφάλιση έναντι της πρόωρης αυστηρότερης χρηματοοικονομικής κατάστασης.
Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος οι πιέσεις να γίνουν πιο επίμονες και οι κεντρικές τράπεζες να χρειαστεί να λάβουν προληπτικά μέτρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης