Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδημιολόγος: Πιθανόν να πλησιάζει το τέλος της πανδημίας στη Βρετανία

Επιδημιολόγος: Πιθανόν να πλησιάζει το τέλος της πανδημίας στη Βρετανία
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται καθημερινά τις τελευταίες έξι ημέρες παρότι ο Johnson έχει τονίσει ότι δεν έχει λήξει η πανδημία

Το τέλος της πανδημίας της Covid-19 για τη Βρετανία μπορεί να απέχει μόλις μερικούς μήνες καθώς τα εμβόλια έχουν μειώσει δραματικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επιδημιολόγος του Imperial College, N. Ferguson.
Ο πρωθυπουργός Johnson στοιχηματίζει ότι μπορεί να επανεκκινήσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης επειδή έχουν εμβολιαστεί πολλοί άνθρωποι, μια απόφαση που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια διαχείριση του νέου κορωνοϊού.
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται καθημερινά τις τελευταίες έξι ημέρες παρότι ο Johnson έχει τονίσει ότι δεν έχει λήξει η πανδημία.
«Δεν έχουμε ξεφύγει απόλυτα, αλλά η εξίσωση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε στο BBC ο Φέργκιουσον του οποίου η μοντελοποίηση της πιθανής εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020 είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία κατά την έναρξη της πανδημίας.
«Η επίδραση των εμβολίων είναι τεράστια ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου και θεωρώ, είμαι βέβαιος, ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο θα έχουμε ξεπεράσει στον μεγαλύτερο βαθμό την πανδημία», είπε ο ίδιος.
Στοιχεία που αφορούν την Covid στη Βρετανία δείχνουν ότι μια πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων νωρίτερα τον Ιούλιο δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση θανάτων, που χθες ανέρχονταν σε 14, παρότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στα βρετανικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί σε 5.238.
Ο Johnson αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία, η οποία επλήγη από μια σειρά αλληλοδιαδεχόμενων lockdown και άρσης τους από τον Μάρτιο του 2020.
Αν αποδώσει, το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο εξόδου από την πανδημία παρότι το στοίχημα του Johnson κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από την πιθανή εμφάνιση μιας παραλλαγής του ιού ανθεκτικής στα εμβόλια ή αν ο αριθμός των αρρώστων προκαλέσει υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.
Μέχρι τον Οκτώβριο, «θα έχουμε ακόμη την Covid, θα έχουμε ακόμη ανθρώπους που θα πεθαίνουν από αυτήν, αλλά θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον κύριο όγκο της πανδημίας», είπε ο Ferguson αναφερόμενος στη Βρετανία.
Η Βρετανία έχει έναν από τους υψηλότερους επίσημους αριθμούς νεκρών από την νόσο παγκοσμίως (129.460) παρότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων –ο οποίος στη διάρκεια του παρόντος κύματος κορυφώθηκε με 54.674 στις 17 Ιουλίου– έπεσε χθες στα 24.950.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης