Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεκινά τις έρευνες η επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Ξεκινά τις έρευνες η επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021

Η συγκρότηση της επιτροπής και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση εντός των Ρεπουμπλικανών

Σχετικά Άρθρα

Έξι και πλέον μήνες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά τις εργασίες από την Τρίτη 27 Ιουλίου στο πλαίσιο της έρευνας για αυτή τη μείζονα κρίση για την αμερικανική δημοκρατία, μέσα σε τεταμένο πολιτικό κλίμα που απειλεί να υπονομεύσει τις εργασίες της εξαρχής, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters τη Δεντέρα 26 Ιουλίου.

Υπονόμευση

Οι αστυνομικοί θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες σε αυτήν την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει «την αλήθεια» για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Έπειτα από πολιτική αντιπαράθεση, στην επιτροπή μετέχουν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι του πρώην προέδρου Donald Trump, γεγονός που «δεν προμηνύει μια σοβαρή έρευνα» και «υπονομεύει την αξιοπιστία της», υποστηρίζει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των αντιπροσώπων, Kevin McCarthy
Ο ίδιος ο McCarthy είναι εκείνος που επιχειρεί να μπλοκάρει τις εργασίες της, απαντά η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi.
«Ίσως οι Ρεπουμπλικάνοι να μην μπορούν να αντικρίσουν την αλήθεια, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη να την αναζητήσουμε και να την βρούμε», τόνισε.

Αποτροπιασμός

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν πάντως εκφράσει από κοινού τον αποτροπιασμό τους μετά την εισβολή δεκάδων υποστηρικτών του Trump στην έδρα του Κογκρέσου, την ώρα που η Βουλή και η Γερουσία επικύρωναν τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές.
Στελέχη των δύο κομμάτων είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, με τον McCarthy να αναφέρεται ακόμη και στις «ευθύνες» του Trump επειδή λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο πλήθος, είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Δημοφιλής ο Trump

Ο πρώην πρόεδρος, που παραμένει πολύ δημοφιλής σε μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, απαλλάχθηκε τον Φεβρουάριο στη δίκη του στη Γερουσία όπου είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της «υποκίνησης σε στάση».
Στη συνέχεια, οι Ρεπουμπλικάνοι ναρκοθέτησαν τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, αποτελούμενης από ειδικούς που θα προτείνονταν και από τα δύο κόμματα, στο πρότυπο εκείνης που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Δικαιολόγησαν την άρνησή τους επικαλούμενοι τις εισαγγελικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη (έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 550 ύποπτοι) και τις ακροάσεις που έγιναν ήδη στο Κογκρέσο με αντικείμενο τις παραλείψεις των υπηρεσιών πληροφοριών, της αστυνομίας και του στρατού.

Συγκρότηση της επιτροπής

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους και στις 24 Ιουνίου η Pelosi ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ειδικής επιτροπής» αποτελούμενης από αιρετούς.
Εξέφρασε την ελπίδα μάλιστα ότι ο McCarthy θα πρότεινε «υπεύθυνα πρόσωπα» για μέλη της.
Ένα μήνα αργότερα, απέρριψε δύο από τους βουλευτές που είχε επιλέξει ο McCarthy, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Jim Jordan, ένας Ρεπουμπλικάνος πολιτικός γνωστός για τις υπερβολές του και για την απόλυτη πίστη του στον Trump.

Απόσυρση

Ως αποτέλεσμα, ο  McCarthy απέσυρε τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος που θα μετείχαν στην επιτροπή. 
«Ουδέποτε, στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τους βουλευτές του άλλου κόμματος για να προκαταλάβειι τα συμπεράσματα» μιας επιτροπής, σχολίασε σήμερα.
Μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι, τους οποίους επέλεξε η Pelosi  θα μετέχουν στην επιτροπή: η Liz Cheney και ο Adam Kinzinger, από τις ελάχιστες φωνές στο κόμμα που τολμούν να επικρίνουν ανοιχτά Trump.
Ο δεύτερος δεσμεύτηκε μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι «θα εργαστεί ακατάπαυστα για να ανακαλύψει την αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Το έργο της Επιτροπήs

Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες και να ζητήσει έγγραφα.
«Πιστεύω ότι ορισμένοι μάρτυρες θα είναι απρόθυμοι και θα χρειαστεί να τους αναγκάσουμε να καταθέσουν», δήλωσε ο Δημοκρατικός Adam Schiff, μέλος της επιτροπής και «μαύρο πρόβατο» για τον Trump.
Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εργασίες θα κρατήσουν μέχρι το 2022.

H... ρεβιζιονιστική αναγνωση

Οι αστυνομικοί, που θα καταθέσουν σε ζωντανή μετάδοση την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, δεν αναμένεται ότι θα κάνουν αποκαλύψεις αλλά μόνο θα υπενθυμίσουν τις βιαιότητες της 6ης Ιανουαρίου.
Για τον Schiff, το βασικό θέμα είναι να καταπνιγεί η όποια απόπειρα «ρεβιζιονιστικής ανάγνωσης» της επίθεσης αυτής, την οποία επιχειρούν να υποβαθμίσουν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, με έναν από αυτούς να την συγκρίνει με μια «φυσιολογική επίσκεψη τουριστών» στο Καπιτώλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης