Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, όχι η αύξηση της κατανάλωσης

Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, όχι η αύξηση της κατανάλωσης
Την επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ
To RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αποτελεί μία πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι όμως και μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακάμψει από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημική κρίση και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που συσσωρεύθηκε κατά την οικονομική ύφεση της περασμένης δεκαετίας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε δήλωση του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η αξιοποίηση των κονδυλίων συνολικού ύψους 30,2 δισ. Ευρώ από το RRF αποτελεί ένα εγχείρημα μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της βιωσιμότητας και της ψηφιακής μετάβασης σημειώνει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών σε αυτό, καθώς το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά στην υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ως προς αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος, ο CEO της Alpha Bank σημειώνει πως η ανάπτυξη «θα πρέπει βασίζεται όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά σε ένα νέο και σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα με έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

Στα 33 δισ. οι χορηγήσεις την επόμενη 5ετία

Η Handelsblatt υπογραμμίζει την εκτίμηση του CEO της Alpha Bank ότι «κατά την επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις Ευρώ 33 δισ.», ενώ ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως μία αντίστοιχη πιστωτική επέκταση δεν ήταν εφικτή τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο τραπεζικός τομέας της χώρας βίωσε έντονους κλυδωνισμούς, με χαρακτηριστικές αντιξοότητες την επιβολή των capital controls, την ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων και τη συσσώρευση κόκκινων δανείων, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τους σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρ' όλα αυτά, «τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη μείωση των ΜΕΑ εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους», σημειώνει ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «τώρα οι τράπεζες εστιάζουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των υποδομών τους προκειμένου να επιτελέσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων».
«Αφήνουμε πίσω μας την "κληρονομιά" της υπερδεκαετούς κρίσης, δράττοντας την ευκαιρία να αλλάξουμε το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η Alpha Bank είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει σε αυτή την αλλαγή, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της Οικονομίας», καταλήγει ο κ. Ψάλτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης