Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων και νομοσχεδίων από τη κυβέρνηση – Ασφαλιστικό, Παιδεία, Πόθεν Έσχες και Μύκονος

Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων και νομοσχεδίων από τη κυβέρνηση – Ασφαλιστικό, Παιδεία, Πόθεν Έσχες και Μύκονος

Στο υπουργικό συμβούλιο κρίνεται ο κατώτατος μισθός

Σχετικά Άρθρα

Πολύ δύσκολη και κρίσιμη θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την κυβέρνηση καθώς αναμένεται μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση και ένταση στην Βουλή αλλά για στο δημόσιο λόγο αφού θα συζητηθούν σημαντικά νομοθετήματα που θα φέρει η κυβέρνηση.
Σήμερα, άλλωστε, θα έχουμε και σημαντικές αποφάσεις από την κυβέρνηση που θα παρθούν στο υπουργικό συμβούλιο με πρώτη και πιο κύρια την εισήγηση για τον κατώτατο μισθό που στην καλύτερη περίπτωση θα αυξηθεί στα όρια του πληθωρισμού δηλαδή 1-2%.
Η δεύτερη σημαντική απόφαση που θα παρθεί είναι η άρση του mini lockdown στη Μύκονο καθώς οι αντιδράσεις ήταν πολλές όπως επίσης και οι διαμαρτυρίες του κόσμου για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει από Σεπτέμβρio 2021, διευρύνοντας τον εμβολιασμό σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Σχετικά με τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν είναι:

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις για τα δημοσιονομικά κενά του κεφαλαιοποιητικού


Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για την κεφαλαιοποίηση του επικουρικού συστήματος για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή του καθώς ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τις εισφορές των εργαζομένων και ενέχει κινδύνους απώλειας των αποθεματικών.
Εκτός αυτού, όπως έχουν δηλώσει οι ειδικοί, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα έχει μία επίπτωση στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το κονδύλι που θα καλύψει τα πρώτα δημοσιονομικά κενά της εφαρμογής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα θελήσει να μάθει από που θα κοπούν κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό της ΝΔ.

Πόλεμος στην Βουλή για την αξιολόγηση και τα 30 χιλιάδες κομμένα παιδιά της Κεραμέως

Επίσης, οι τόνοι θα ανέβουν πολύ στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο σχολείο, με το λόγο να έχουν ζητήσει περισσότεροι από 200 βουλευτές και ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης πολιτικών αρχηγών.
Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί σε τρεις συνεδριάσεις καθώς το ενδιαφέρον των βουλευτών για να μιλήσουν αναμένεται, μεγάλο. Και όλα αυτά στη σκιά των φετινών βάσεων που έχουν κοπεί τουλάχιστον 30 χιλιάδες μαθητές. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να σηκώσει τους τόνους καθώς έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα αποκαταστήσει τους «αποτυχόντες» του νόμου Κεραμέως με την εισαγωγή τους στην σχολή που επιθυμούν.

Έτοιμα τα πόθεν έσχες των πολιτικών – Αναμένεται σκληρή κόντρα για το Πρωθυπουργικό ζεύγος


Επίσης, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών για το 2020, που αφορούν δηλαδή τη οικονομική χρήση του 2019. Υπάρχει ενδιαφέρον για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα από την εφημερίδα Documento για παρατυπίες στο πόθεν έσχες του Πρωθυπουργικού ζεύγους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τα έχει υιοθετήσεις και θα ασκήσει δριμεία κριτική.
Επίσης, την Πέμπτη θα ξεκινήσει η συζήτηση για το κτηματολόγιο και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου που θα διευκολύνει τη συλλογή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτου.
Η αντιπολίτευση θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για μεγάλη καθυστέρηση στην μεταρρύθμιση αυτή καθώς το Κτηματολόγια από την αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αλλάξει 3 εποπτεύονται υπουργεία.

Νομοσχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια


Τέλος, μπαίνει στις συναρμόδιες επιτροπές και το νομοσχέδιο που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα ολοκληρωθεί το κοινοβουλευτικό έργο πριν από τις θερινές διακοπές.
Ωστόσο, γιατί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να μην συζητηθεί διεξοδικά στην Βουλή;
Η ίδια η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, είχε τονίσει ότι όταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τις άλλες πολιτικές παρατάξεις και αν υπάρχουν προτάσεις ενδιαφέρουσες θα υιοθετηθούν.
Όπως φαίνεται το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα είναι αποκλειστικά ένα έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης