Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα για άμεση «διόρθωση» -10% ή στις 4.000 μονάδες δίνει δείκτης της Goldman Sachs για τον S&P 500

Σήμα για άμεση «διόρθωση» -10% ή στις 4.000 μονάδες δίνει δείκτης της Goldman Sachs για τον S&P 500
Ραγδαία πτώση αναμένει για τον δείκτη S&P 500 η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται, παρά το ανοδικό σερί στη Wall Street, και η Goldman Sachs, μετά τη Morgan Stanley, αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα διορθώσει στις 4.000 μονάδες (πτώση -10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.411 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.
Πραγματικά, κάτι περίεργο συμβαίνει στην αμερικανική χρηματαγορά.
Έπειτα από το selloff της Δευτέρας 19 Ιουλίου, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 3,5%, οι μετοχές πήραν την ανιούσα, με πολλά hedge funds να «τρέχουν» πανικόβλητα να καλύψουν τις short θέσεις.
Σημειώνεται πως για κάποιο λόγο οι θεσμικοί απείχαν από τις αγορές στα χαμηλά (buy the dips).
Αυτό που είναι, δε, σοκαριστικό είναι το γεγονός πως οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ενθαρρύνουν τους μικρομετόχους να επενδύσουν σε μετοχές χαμηλής ποιότητας (stonks).
Ωστόσο, αντίθετα με τη συναίνεση της αγοράς, η Goldman Sachs προειδοποιεί για πτώση, που θα φτάσει βραχυπρόθεσμα έως και 10%.

Δείκτης ανάληψης ρίσκου

Μάλιστα, ο δείκτης ανάληψης ρίσκου (Goldman's Risk Appetite Indicator, RAI), ο οποίος τις προηγούμενες εβδομάδες βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κατρακύλησε στα μέσα Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση για ρευστοποιήσεις κερδών.
Έτσι, τώρα βρίσκεται υπό το μηδέν, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τρέχοντα επίπεδα του RAI συνδέονται άμεσα με τον δείκτη μεταποίησης ISM.
Με άλλα λόγια, οι αγορές εκτιμούν ότι επίκειται επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο του 2021.
risk_appetite_goldman_2.jpg

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, ο δείκτης RΑΙ βίωσε μια από τις πιο βίαιες πτώσεις του, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τρέχοντα, αν μη τι άλλο, θετικά επίπεδα.
Είθισται τέτοιες τιμές να εμφανίζονται όταν τα μάκρο είναι αρνητικά.
Σημειώνεται δε πως ο δείκτης φόβου / VIX κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, o RAI ίσως καθρεπτίζει τον φόβο της αγοράς για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Delta. 
Προς τι, όμως, η υποχώρηση;
Όπως εξηγεί η Goldman, όταν αυτός ο δείκτης σημειώνει πτώση, πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία, με το προκυκλικό rotation στα assets να είναι λιγότερο σταθερό και τις μετοχές να εμφανίζουν αυξημένες αποτιμήσεις αλλά μειωμένες αποδόσεις.
Φυσικό επόμενο είναι η ενίσχυση της μεταβλητότητας.
Για παράδειγμα, ο S&P 500 έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση του RAI
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ο VIX ενισχύθηκε, με αποτέλεσμα οι μετοχές τη Δευτέρα να διορθώσουν.
Πάντως, σύμφωνα με την Goldman, ο S&P 500 αντέδρασε καλύτερα του αναμενομένου.



Επίσης, η Goldman Sachs υιοθετεί την άποψη της Morgan Stanley για το εύρος της αγοράς, υπονοώντας ότι είναι αρκετά χαμηλό.

Τι ακολουθεί; Σε ό,τι αφορά τον λόγο των μετοχών ανάπτυξης έναντι των μετοχών αξίας, που πλησιάζει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι ενέχει τον κίνδυνο πτώσης που θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια επιθυμίας για ανάληψη ρίσκου.
Ιστορικά, άλλωστε, η μεταβλητότητα στις μετοχές αυξανόταν όταν ο RAI έπεφτε υπό το μηδέν.
«Δεν συμβαίνει συχνά κάθε κύκλος στον S&P 500 να καθοδηγείται από τον τον επιχειρηματικό κύκλο των ΗΠΑ -οι κραδασμοί των επιτοκίων που συνδέονται με τη νομισματική πολιτική ή την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες διορθώσεις.
Έτσι, καθώς οι αγορές αξιολογούν τους κινδύνους για τον κύκλο και τον ρυθμό της επιβράδυνσης στο β’ εξάμηνο, η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της μεταβλητότητας και μειώσεις στις αυξημένες αποτιμήσεις των μετοχών.

Συμπέρασμα

Με αρκετούς δείκτες να είναι κάπως ανοδικοί, η ευπάθεια στη μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη.
Εάν αυτό δεν ήταν αρκετό, η Goldman Sachs σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την τρέχουσα απαισιοδοξία για την ανάπτυξη.
Απομένουν μόνο να υπάρξουν οι καταλύτες της πτώσης».
Που δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν, λόγω Covid...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης