Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι Κίνας για νέα έρευνα για την προέλευση της covid – ΗΠΑ: Σύντομα εμβόλια στους κάτω των 12

Όχι Κίνας για νέα έρευνα για την προέλευση της covid – ΗΠΑ: Σύντομα εμβόλια στους κάτω των 12
Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca κατά της παράλλαξης Δέλτα… υπό προϋποθέσεις
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Πάνω από ενάμιση χρόνος έχει περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας της covid στην Κίνα και μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα - όπως για παράδειγμα το πώς και πότε ακριβώς εμφανίστηκε ο ιός – παραμένουν αναπάντητα.
Και όπως φαίνεται θα παραμείνουν αναπάντητα μετά την απόφαση της Κίνας να απορρίψει πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, με τις κινεζικές αρχές να αιτιολογούν την άρνηση τους κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη».
Και ενώ το Πεκίνο επιμένει να αρνείται κατηγορηματικά το σενάριο διαρροής του ιού από κινεζικό εργαστήριο στην Wuhan, ο ιός, χάρη στην παράλλαξη Δέλτα, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη.
Ήδη στις ΗΠΑ γίνεται λόγος για τριπλασιασμό των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην Αγγλία, η οποία έχει άρει όλους τους περιορισμούς, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5 μηνών, η Ινδία και η Βραζιλία αναφέρουν και πάλι αύξηση μολύνσεων ενώ η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της επιδημίας λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το μόνο «όπλο» κατά του ιού είναι το εμβόλιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να ανακοινώνει ότι σύντομα – από τα τέλη Αυγούστου – θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Μάλιστα έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία δείχνει πως τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca παρέχουν πολύ υψηλή προστασία έναντι της παράλλαξης Δέλτα.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 192.185.692 και οι νεκροί σε 4.130.687
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.235.226 κρούσματα και 609.902 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.257.720 και τρίτη σε νεκρούς με 418.987
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 545.604 και τρίτη σε κρούσματα με 19.473.954
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.973.912
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.979.027 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.586.740
• Έβδομη η Τουρκία με 5.554.317 και όγδοη η Αργεντινή με 4.798.851
• Ένατη η Κολομβία με 4.679.994 και δέκατη η Ιταλία με 4.297.337
Καταγραφή_94.JPG
Όχι Κίνας στον ΠΟΥ

Την πρόταση του ΠΟΥ για μια νέα έρευνα για την προέλευση της covid απέρριψε η Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus πρότεινε να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Wuhan ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.
Η πρόταση αυτή όμως προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας με τον Zeng Yixin, τον υφυπουργό Υγείας της Κίνας, να κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη».
Ο Yixin υποστήριξε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι, όπως είπε, αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan ενώ επανέλαβε πως κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις» υποστήριξε ο Yixin, ο οποίος υποστήριξε πως η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, ενώ ζήτησε από τον ΠΟΥ να διευρύνει τις έρευνες του και σε άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται πως η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, αν και δεν θεωρούνταν βάσιμη από τους επιστήμονες, επανήλθε στο προσκήνιο, με τον πρόεδρο Joe Biden να έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης της covid.

ΗΠΑ: Σύντομα οι εμβολιασμοί σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Την προαναγγελία ότι από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός και των παιδιών κάτω των 12 ετών έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας, σχεδόν 4,09 εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από την covid στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά αποτελούν το 14,2% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, αλλά μόλις το 1,3% με 3,6% των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν παιδιά.
Ο αριθμός των θανάτων ανηλίκων εξαιτίας της νόσου δεν ξεπερνά το 0,26% των θυμάτων στις ΗΠΑ (που συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 610.000).
Σημειώνεται πως τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Όπως αναφέρεται, την περασμένη Τρίτη 20/7 αναφέρθηκαν περισσότερες από 37.000 μολύνσεις όταν στις 6/7 ήταν λιγότερες από 13.700.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα, η οποία «χτυπά» κυρίως τις Πολιτείες εκείνες που καταγράφουν χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων.
7968867868678678.JPG
Βρετανία: Σε υψηλό 5 μηνών οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αν και η Αγγλία διανύει την τέταρτη ημέρα «κανονικότητας» της καθώς την περασμένη Δευτέρα 19/7 ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα, εκφράζονται ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας μια και αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5 μηνών την περασμένη Τρίτη 19/7 όταν και 752 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, αριθμός αυξημένος κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία, βάσει των οποίων, το 6,2% των ενήλικων Βρετανών υποφέρει από long covid.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έξι στους 10 από αυτούς που δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από «long Covid», ανέφεραν ότι η ασθένεια έβλαψε την ποιότητα της ζωής τους, ενώ οι μισοί από αυτούς που δήλωσαν ότι υποφέρουν από τις παρατεταμένες συνέπειες της ασθένειας, δυσκολεύτηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία

Νέα αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στην Ινδία καθώς το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 507 ασθενείς με COVID-19 καθώς και ότι διαγνώστηκαν 41.383 κρούσματα.
Επίσημα, η Ινδία μετρά 418.987 νεκρούς επί συνόλου 31,26 εκατ. μολύνσεων, αριθμός πάντως που θεωρείται ότι δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Πρόσφατα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι δεκαπλάσιος, ξεπερνά δηλαδή τα 4 εκατομμύρια, υπόθεση που αν ευσταθεί, συνεπάγεται και τη μεγάλη τραγωδία στην ιστορία της χώρας.
76576576576574444.JPG
Βραζιλία: Το YouTube έριξε τον Bolsonaro

Παρά το ότι η επιδημία του κορωνοϊού επανέρχεται στη Βραζιλία - το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.424 θάνατοι και 54.517 κρούσματα -, η οποία μετρά περισσότερους από 545.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Bolsonaro επιμένει να αμφισβητεί τη νόσο και τα εμβόλια.
Μάλιστα το YouTube ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε βίντεο που είχαν μεταφορτωθεί στο κανάλι του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, διότι παραπληροφορούσαν σχετικά με την πανδημία.
Όπως αναφέρει η διεύθυνση του YouTube, πήρε αυτή την απόφαση «κατόπιν προσεκτικής εξέτασης» του περιεχομένου των βίντεο και χωρίς να επηρεαστεί από το αξίωμα ή την πολιτική ιδεολογία του αρχηγού του βραζιλιάνικου κράτους.
Ο Bolsonaro επικρίνεται για το ότι πρόβαλε λυσσαλέα αντίσταση στα lockdown και τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αμφισβήτησε την αξία της χρήσης μάσκας, έσπειρε αμφιβολίες για τα εμβόλια, ενώ διαφήμισε φάρμακα που αποδείχθηκε πως δεν είχαν καμιά αξία στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Σημειώνεται πως πάνω από 124 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει μια δόση των εμβολίων τους για την COVID-19, εκ των οποίων 34,3 εκατ. έχουν κάνει και τη δεύτερη.

Αυστραλία: Παρά τα lockdown, τα κρούσματα αυξάνονται

Παρά τα lockdown, τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται στην Αυστραλία.
Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 124 νέα περιστατικά μόλυνσης, έναντι 110 την προηγούμενη ημέρα, καταγράφοντας ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021, τη στιγμή που τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Σίδνεϊ που βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής lockdown.
Η πολιτεία Βικτόρια, που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα lockdown, ανακοίνωσε 26 νέα κρούσματα, έναντι 22 την προηγούμενη ημέρα.
Είναι πολύ πιθανό, αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τα lockdown και στις δύο πόλεις να παραταθούν.
Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία του Κουίνσλαντ έκλεισε τα σύνορά της με τη Νέα Νότια Ουαλία, επικαλούμενη το ξέσπασμα των κρουσμάτων.
7876755585768568568.JPG
Έρευνα στη Βρετανία - Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά της μετάλλαξης Delta

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους Delta του νέου κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα στη Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Delta έχει κυριαρχήσει.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Delta, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνει τα ευρήματα που περιληπτικά είχαν δημοσιοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε χθες, εντόπισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Delta, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Alpha, με τα στοιχεία να είναι σε γενικές γραμμές περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.
Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της παραλλαγής Delta, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο από την προστασία σε ποσοστό 60%, που είχε αναφερθεί αρχικά.
Το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Alpha, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%.
«Μόνο περιορισμένες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων εντοπίστηκαν για το παραλλαγμένο στέλεχος Delta σε σύγκριση με το παραλλαγμένο στέλεχος Alpha, μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου», όπως έγραψαν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ερευνητές του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ

Τα στοιχεία από το Ισραήλ έδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η προστασία κατά της ασθένειας με σοβαρά συμπτώματα παραμένει υψηλή.
Το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου από αυτά τα δύο είναι αποτελεσματική περίπου σε ποσοστό 33% κατά της νόσησης με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Delta.
Η πλήρης μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.
«Τα ευρήματά μας για μειωμένη αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης δύο δόσεων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Delta», σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Delta θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η μετάλλαξη Delta, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.
Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP.
«Αναμένουμε ότι η παραλλαγή Delta θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ακόμη ο Οργανισμός.
Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Delta αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.
«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζει.
«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε η υπηρεσία.
Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).
Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών – 57.000 – παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης