Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Από long covid πάσχουν 3,5 εκατ. πολίτες - ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Delta θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες

Βρετανία: Από long covid πάσχουν 3,5 εκατ. πολίτες - ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Delta θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες
Η Πορτογαλία επιθυμεί να εμβολιάσει τους 12-17 ετών έως την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς

Από long covid υποφέρει το 6,2% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήτοι 3,5 εκατ. άτομα, με τις επιπτώσεις της ασθένειας να βλάπτουν την ευημερία τους και την ικανότητα εργασίας.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η μετάλλαξη Delta, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το κλίμα, η Πορτογαλία, που πλήττεται από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, επιθυμεί να εμβολιάσει τους 12-17 ετών έως την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Costa

Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 191.763.648 και οι νεκροί σε 4.123.069
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.204.777 κρούσματα και 609.762 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.216.337 και τρίτη σε νεκρούς με 418.480
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 544.180 και τρίτη σε κρούσματα με 19.419.437
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.973.880
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.955.089 και έκτη η Τουρκία με 5.546.166
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.586.263 και όγδοη η Αργεντινή με 4.784.219
• Ένατη η Κολομβία με 4.668.750 και δέκατη η Ιταλία με 4.297.337
4533545353535.JPG
Βρετανία: Από long covid υποφέρουν 3,5 εκατ. άνθρωποι - «Χτυπά» 3 στους 50

Από long covid υποφέρει το 6,2% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήτοι 3,5 εκατ. άτομα, με τις επιπτώσεις της ασθένειας να βλάπτουν την ευημερία τους και την ικανότητα εργασίας.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έξι στους 10 από αυτούς που δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από «long Covid», ανέφεραν ότι η ασθένεια έβλαψε την ποιότητα της ζωής τους και οι μισοί από αυτούς που δήλωσαν ότι υποφέρουν από τις παρατεταμένες δυνέπειες της ασθένειας, δυσκολεύτηκαν να κάνουν τη δουλειά τους .
Τα στοιχεία υποδηλώνουν μια μακροχρόνια επίδραση τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά από τον ιό που έπληξε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. στις αρχές του 2020.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ήρε τους περισσότερους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρόλο που τα νέα κρούσματα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η κυβέρνηση διέταξε το τρίτο εθνικό lockdown τον Ιανουάριο.
Δεν υπάρχει καθολικά συμφωνημένος ορισμός για τη long covid, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε μια μελέτη με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία για την ανάπτυξη νέων εργαλείων διάγνωσης και θεραπείας.
«Η long covid μπορεί να έχει σοβαρές και εξουθενωτικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. κάτι που μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Η long covid είναι πιο διαδεδομένη στις υποβαθμισμένες περιοχές.
Η ηλικία είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, με τα άτομα κάτω των 50 ετών να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν επιπτώσεις από την ασθένεια και αποτελούν το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει λάβει ακόμη πλήρη εμβολιασμό κατά του ιού.
Πάνω από 120 επιστήμονες προειδοποίησαν για τους κινδύνους σε επιστολή για το ιατρικό περιοδικό "Lancet" στις 7 Ιουλίου, προειδοποιώντας ότι η long covid απειλεί να δημιουργήσει μια γενιά με χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρία, με τις προσωπικές και οικονομικές επιπτώσεις να γίνονται αισθητές για τις επόμενες δεκαετίες».
564363653463456346346534.JPG
ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Delta θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η μετάλλαξη Delta, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.
Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP.
«Αναμένουμε ότι η παραλλαγή Delta θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ακόμη ο Οργανισμός.
Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Delta αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.
«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζει.
«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε η υπηρεσία.
Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες: πιο μεταδοτικές παραλλαγές, χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).
Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών – 57.000 – παρέμεινε, αντιθέτως, σταθερός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να εμβολιάσει τα παιδιά 12 - 17 ετών

Η Πορτογαλία, που πλήττεται από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, επιθυμεί να εμβολιάσει τους 12-17 ετών έως την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Costa.
«Είναι καιρός να διευρύνουμε τον στόχο μας και να διασφαλίσουμε επίσης την προστασία των παιδιών και των νέων», προκειμένου «η νέα σχολική χρονιά να μπορέσει να επαναληφθεί χωρίς τον κίνδυνο να διακοπεί», είπε ο Kosta ενώπιον του κοινοβουλίου.
«Αναμένουμε μια τελική απόφαση από τη γενική Διεύθυνση Υγείας», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως όλα είναι «έτοιμα για να εμβολιάσουμε σχεδόν 570.000 νέους» το διάστημα μεταξύ 14ης Αυγούστου και 19ης Σεπτεμβρίου.
Στην Πορτογαλία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου και 4,3 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Η χώρα προβλέπει να πετύχει «έως τα μέσα Αυγούστου (…) το 73% του ενήλικου πληθυσμού της» να έχει πλήρως εμβολιαστεί και το «82% με μία δόση», υπενθύμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
535235432542354235325423523.JPG
ΗΠΑ: Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής λόγω covid

Μείωση κατέγραψε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξέλιξη που αποδίδεται στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε το 2020 στα 77,3 έτη, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2003.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στην επιδημία του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται στις ΗΠΑ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί κατά 2,9 έτη για την περίοδο 1942 – 1943.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν συνεχώς κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, τάση που αντιστράφηκε το 2019 και το 2020 και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια δεκαετία.
Την ίδια στιγμή πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ οφείλονται στο πολύ πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού.
Όπως ανέφερε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας Antony Fauci, μιλώντας στη Γερουσία, τα εγκεκριμένα από τις ΗΠΑ εμβόλια κατά του κορωνοϊού εξακολουθούν να εμφανίζουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου των ασθενών.
Παρά τη σημαντική προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, πάντως, η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνει και τον αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη νόσο Covid-19, οι οποίοι κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο στους 239 ημερησίως, αριθμός κατά 48% υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης