Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ προς Τουρκία: Ξεχάστε την άρση των κυρώσεων για τους S400 μετά τα Βαρώσια - Aνησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΗΠΑ προς Τουρκία: Ξεχάστε την άρση των κυρώσεων για τους S400 μετά τα Βαρώσια - Aνησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
«Ο Erdogan δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Robert Menendez
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα καταδικαστική δήλωση των χθεσινών τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nouland, η οποία καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
όπως μετέδωσε ελληνικό τηλεoπτικός σταθμός, στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Erdogan να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε:
«Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τatar και του Τούρκου Προέδρου Erdogan να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων.
Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση.
Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».
Η κ. Nouland έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Νέες κυρώσεις ζητά ο Menendez

Να σημειωθεί ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Robert Menendez είπε πως αναμένει ισχυρή τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ρώτησε σχετικά και την κ. Nouland, η οποία είπε ότι υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. που συνεχίζονται σήμερα.
«Ο Erdogan δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Βlinken για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Biden για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Erdogan θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους.
Τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη», δήλωσε χαρτακτηριστικά.
Πάντως, καθώς διέρρευσαν πληροφορίες για το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που δεν μνημονεύει καν τον Πρόεδρο Erdogan και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρά μιλά για «χθεσινές δηλώσεις», έγιναν πριν λίγο παρεμβάσεις προς το State Department αλλά και το γερουσιαστή Menendez και αναμένονται εξελίξεις.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γερουσιαστής Menendez ανέφερε ότι χθες, ο Πρόεδρος Erdogan επισκέφθηκε την παράνομα κατεχόμενη Κύπρο και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων.
«Όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνοκύπριους που έπρεπε να εκκενώσουν τα Βαρώσια το 1974, για να ξεφύγουν από τον τουρκικό στρατό που εισέβαλε, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή, οι ιστορίες τους παραμένουν τρομακτικές, μια καθημερινή υπενθύμιση αυτών των τρομερών ημερών το 1974.
Για χρόνια, πολλοί στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Biden, υποστήριξαν μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθιερώσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί.
Η επίσκεψη του Erdogan παραμέρισε αυτές τις προσπάθειες, καθώς και μακροχρόνια ψηφίσματα του ΟΗΕ για Βαρώσια».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι στόχος του Erdogan είναι να προωθήσει ένα ξεχωριστό κράτος στο νησί της Κύπρου.
«Με απλά λόγια, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη και αναμένω να ακούσω σήμερα από την βοηθό Υπουργό ένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση Biden» πρόσθεσε.
Ο κ. Menendez υπενθύμισε την επιστολή που συνυπέγραψε με άλλα μέλη της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Biden, την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ερντογάν δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά σηματοδοτούν μια κρίσιμη δοκιμασία για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και την ανταπόκριση των ΗΠΑ.
«Πρέπει να δούμε μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που να καταδικάζει αυτήν την κίνηση», πρόσθεσε. 

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαρώσια – Αναμένονται αποφάσεις

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Antonio Guterres καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
Όπως σημείωσε η κ Spehar, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα.
Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».


Erdogan: Ο Μητσοτάκης συνωμοτεί με τους εχθρούς της Τουρκίας - Τα Βαρώσια στους Τούρκους

Σε δηλώσεις για το θέμα των Βαρωσίων αλλά και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μετά το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης που αφορά το 3,5%, δηλαδή 425 κτίρια.
Προχώρησε, μάλιστα σε λεπτομέρειες του σχεδίου και των προθέσεών του ενώ ευχήθηκε να πάρουν Τουρκοκύπριοι τα ακίνητα αυτά.
Επίσης, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση των δύο κρατών για το Κυπριακό, ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «μηχανορραφεί κατά της Τουρκίας» και για κωλυσιεργία.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο Erdogan, η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή.
Δυστυχώς, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, έχει πρόβλημα.
Οργάνωσε συνάντηση με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη.
Θα τους αντιταχθούμε.
Ήρθε η ώρα να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών.
Για αυτόν τον λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να μην φέρουμε τρίτους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Κατόπιν, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Erdogan απάντησε:
«Αν με ρωτάτε πώς ήρθαμε ως εδώ…
Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντησή μας του είπα: “Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε ανάμεσά μας μία Τρίτη, τέταρτη.
Υπάρχει η Ελλάδα, υπάρχει και η Τουρκία.
Εσείς έχετε μία σύμβουλο, έχω και εγώ έναν σύμβουλο.
Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας.
Αφήστε τους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, να μας φέρουν το αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, ας συναντηθούμε εμείς και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα”.
“Συμφωνούμε”; “Συμφωνούμε”.
Δεν πέρασε από τότε ούτε ένας μήνας από τη συνάντησή μας και σηκώνεται να πάει στην Αμερική για να συγκεντρώσει όποιον εχθρό της Τουρκίας υπάρχει.
Υποτίθεται ότι μαζί με αυτούς θα βγει να μας αντιμετωπίσει.
Βλέπετε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα δεν μπορούν να μας δώσουν μία θετική απάντηση στην πρότασή μας να οργανώσουμε ένα συνέδριο.
Συνεχώς το βάζουν στα πόδια.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Η Νότια Κύπρος δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο ΝΑΤΟ».

Μητσοτάκης: «Παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε.
Η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε «εναλλακτική» διευθέτηση.
Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σήμερα θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 και εκφράζουμε εκ νέου την προσήλωσή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
Οι σημερινές 21/7 ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας.
Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε:
«Βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας.
Βασιζόμαστε επίσης σε εσάς, την πολυπληθή κοινότητα Κυπρίων και Ελλήνων στο εξωτερικό, να συνεχίσετε να προωθείτε αυτόν τον ευγενή σκοπό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πάντοτε πρέσβευαν η Κύπρος και η Ελλάδα.
Ημέρες σαν κι αυτή το μήνυμα και, ταυτόχρονα, το όραμά μας για μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα μήνυμα κι ένα όραμα που μοιραζόμαστε με την μεγάλη πλειονότητα των γειτόνων και των εταίρων μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, αλλά και χάρη στην ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς.
Η σημασία αυτών των συμπράξεων για την ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, ήδη αναγνωρίζεται ευρέως. Τόσο η στρατηγική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, όσο και η ενισχυμένη εταιρική σχέση ΗΠΑ – Κύπρου είναι απαραίτητα συστατικά για την προώθηση του κοινού μας οράματος για την Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας περιοχής όπου θα επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.
Σήμερα κλίνουμε το γόνυ για να τιμήσουμε εκείνους που γενναία όρθωσαν το ανάστημά τους στον εισβολέα και υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Δημοκρατίας της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Πολλοί από αυτούς έκαναν την υπέρτατη θυσία, έδωσαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να ζήσουν με πληγές που ποτέ δεν θα επουλωθούν. Η θυσία και ο πόνος τους θα μας συνοδεύουν πάντα. Η μνήμη τους θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης