Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντοπίστηκαν 18 αποτελεσματικά φάρμακα έναντι της Covid 19 – Ελπίδες για άμεση θεραπεία

Εντοπίστηκαν 18 αποτελεσματικά φάρμακα έναντι της Covid 19 – Ελπίδες για άμεση θεραπεία

Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις μέχρι να υποβληθούν σε κατάλληλες κλινικές δοκιμές

Επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει πολλά φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη θεραπεία, αν όχι να θεραπεύσουν πλήρως ασθενείς από COVID-19.

Ο καθηγητής Shy Arkin, βιοχημικός στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Ζωής του Alexander Silberman, δήλωσε στην Jerusalem Post ότι σε εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες τα κύτταρα είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για δύο ημέρες.
Και «σχεδόν το 100% των κυττάρων επέζησαν παρά το ότι μολύνθηκαν από τον ιό».
Αντιθέτως, χωρίς τις προϋπάρχουσες φαρμακευτικές ενώσεις, περίπου το 50% των κυττάρων πέθαναν μετά από επαφή με τον ιό.

Εντοπίστηκαν 18 φάρμακα αποτελεσματικά

Ο Arkin και η ομάδα του δημιούργησαν μια λίστα περισσότερων από 2.800 εγκεκριμένων για χρήση ενώσεων, εντοπίζοντας 18 φάρμακα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά.
Σε μια αδημοσίευτη εργασία, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι αρκετές από αυτές τις ενώσεις «παρουσίασαν αξιοσημείωτη ισχύ ενάντια σε ολόκληρο τον ιό, σε πειράματα in vitro».
Δύο από αυτά είναι το Darapladib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και το Flumatinib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος.
Ο Arkin είπε ότι δίσταζε να μοιραστεί τα ονόματα των φαρμάκων, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να τα συστήσει μέχρι να υποβληθούν σε κατάλληλες κλινικές δοκιμές.

Γνωστές οι παρενέργειες

Η ομάδα επικεντρώθηκε στην επανατοποθέτηση των φαρμάκων για να επιταχύνει ενδεχομένως τυχόν μελλοντικά ρυθμιστικά βήματα.
Δεδομένου ότι τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες, η τοξικότητα και οι παρενέργειές τους, για παράδειγμα, είναι γνωστές και εγκεκριμένες.
Ο τρόπος λειτουργίας των φαρμάκων αναστέλλει δύο στόχους στον ιό: την πρωτεΐνη Ε και την πρωτεΐνη 3α.
Η πρωτεΐνη Ε είναι η πιο διατηρημένη από όλες τις πρωτεΐνες του ιού.
Για παράδειγμα, ενώ οι ακίδες πρωτεΐνης των SARS-CoV-2 και SARS-CoV-1 (ο ιός του 2003) είναι μόνο περίπου 75% ταυτόσημες, οι πρωτεΐνες Ε τους είναι περίπου 95% ίδιες.
Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα πιθανότατα θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμη και όταν ο ιός μεταλλαχθεί, δήλωσε ο Arkin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης