Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι αποτελέσματα θα ανακοινώσουν οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο 2021; - Ποια η δίκαιη αξία των μετοχών και με τα stress tests;

Τι αποτελέσματα θα ανακοινώσουν οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο 2021; - Ποια η δίκαιη αξία των μετοχών και με τα stress tests;
Και το 2021 θα είναι έτος εξυγίανσης για τις τράπεζες, οι χρηματιστηιακές τους αξίες ήδη έχουν προεξοφλήσει και τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινωθούν 30 Ιουλίου 2021 και έχει αποκαλύψει αναλυτικά το BN
Σχετικά Άρθρα

Πλησιάζει προσεχώς η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2021 των ελληνικών τραπεζών και το βασικό ερώτημα δεν είναι τι επιδόσεις θα ανακοινώσουν όσο εάν υπάρχει αντιστοίχηση των αποτελεσμάτων τους με την χρηματιστηριακή τους αξία.
Ένα βασικό θέμα που αναδείχθηκε στο πρόσφατο τραπεζικό sell off των μετοχών ήταν εάν ακόμη και τα τοπικά lockdowns τύπου Μυκόνου – που προφανώς ήταν λάθος συνταγή και στρατηγική – θα επιφέρει από Φθινόπωρο πλήγμα στα νέα NPEs και αντί 2-3,5 δισεκ. να φθάσουν τελικά στα 6 ή 7 δισεκ. NPEs;
Το ερώτημα αυτό ακόμη δεν έχει βεβαιωμένη απάντηση αλλά χρήζει προσοχής και ενδελεχούς ανάλυσης, καθώς οτιδήποτε αλλάξει το προφίλ ρίσκου στις τράπεζες επί τα χείρω θα περάσει αμέσως στις χρηματιστηριακές τιμές.

Η Eurobank για το α΄ 6μηνο 2021 θα εμφανίσει κέρδη περίπου 155 με 165 εκατ συνεχίζοντας την τάση που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο με κέρδη 70 εκατ ευρώ και με την υποστήριξη του εξωτερικού.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της Eurobank ανέρχονται σε 5,3 δισεκ. εκ των οποίων τα 3,668 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

H Πειραιώς θα συνεχίσει τις ζημίες και συνολικά το 2021 θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκ. ζημίες απόρροια προφανώς των συνεχιζόμενων τιτλοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη η Πειραιώς έχει πώληση με assets από leasing.

Οι ζημίες της Alpha bank θα συνεχιστούν και στο α΄ 6μηνο του 2021 απόρροια προφανώς των τιτλοποιήσεων NPEs που υλοποιεί.
Θα περάσει και την ζημία του Galaxy των 10,6 δισεκ. αλλά ενδεχομένως και να εγγράψει ζημίες από τιτλοποιήσεις NPEs που θα πραγματοποιήσει έως το 2022.
Δεν αποκλείεται η ζημία για το 2021 να φθάσει στα 2,8 δισεκ. από 2,2 δισεκ. που έχει προϋπολογίσει η Alpha bank.

Η Εθνική τράπεζα με στήριξη από τα 491 εκατ έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου και τελικά κέρδη 557 εκατ εκτιμάται ότι με όρους καθαρών κερδών από 95 εκατ θα φθάσει στα 190 με 195 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2021.
Συνολικά για το 2021 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη περίπου 900 εκατ ευρώ εκ των οποίων ωστόσο τουλάχιστον 500 εκατ θα είναι έκτακτα.
Υπενθυμίζεται ότι στην διετία 2020 με 2021 έχει επιτύχει πάνω από 2,2 δισεκ. έκτακτα κέρδη μια άτυπη αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής 455 εκατ και του Frontier 165 εκατ θα έχουν σχεδόν μηδενική επίδραση στα κέρδη, θα ενισχύσουν την ρευστότητα αλλά όχι τα κέρδη ή τα κεφάλαια πλην οριακών επιδράσεων που μπορεί να έχουν καθώς έχουν διενεργηθεί αντίστοιχες προβλέψεις.
Η Εθνική διαθέτει 5,47 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 4,3 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Ποια η δίκαιη αξία των τραπεζών στο χρηματιστήριο;

Εάν δούμε πως διαμορφώνονται οι τρέχουσες αποτιμήσεις μετά την πρόσφατη πτώση το βασικό συμπέρασμα είναι ότι

  • Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και αυτό δεν θα αμφισβητηθεί.
  • Η Alpha bank θα διατηρήσει την δεύτερη θέση όσο δεν απειλείται από την Εθνική τράπεζα
  • Η Εθνική λόγω του placement του 20% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το νωρίτερο Νοέμβριο 2021 ή α΄ τρίμηνο του 2022 – έχει καθηλώσει την μετοχή και αυτό δεν θα αλλάξει.
  • Η Πειραιώς στα 1,65 δισεκ. βρίσκεται στην 4η θέση των αποτιμήσεων…

Το καλό και κακό σενάριο

Το κακό σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν να υποχωρήσουν οι συνολικές τους αποτιμήσεις χαμηλότερα όχι υπερβολικά χαμηλότερα αλλά χαμηλότερα
Eurobank 2,58-2,6 δισεκ.
Alpha bank 2,25 δισεκ.
Εθνική 1,9 δισεκ.
Πειραιώς 1,55 δισεκ.

Το καλό σενάριο θα ήταν να ανακάμψουν αλλά τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι ουσιαστικά, ούτε μεγάλα, το 2021 ως χρονιά έχει χαθεί
Στο θετικό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε αποτιμήσεις
Eurobank ξανά στα 3 με 3,1 δισεκ.
Alpha bank 2,6 δισεκ.
Εθνική 2,2 δισεκ.
Πειραιώς 1,75 δισεκ.

Τι αποκαλύπτουν τα stress tests;

Στις 30 Ιουλίου 2021, αργά το βράδυ της Παρασκευής η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών μαζί με την EBA την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσουν τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στα οποία συμμετέχουν και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς.
Αν και τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πλήρως, ωστόσο οι τράπεζες για λόγους διαφάνειας θα ανακοινώσουν τα βασικά στοιχεία των επιδόσεων τους στα stress tests.
To bankingnews (ΒΝ) παρουσιάζει στα 3 βασικά σενάρια τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες παιρνούν όλες τα stress tests, δεν θα αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό πρόβλημα.

Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους fully loaded πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ και των IFRs 9

Με βάση το δυσμενές σενάριο – adverse scenario - η σειρά κατάταξης των τραπεζών θα είναι η εξής

  1. Eurobank
  2. Εθνική τράπεζα
  3. Alpha bank
  4. Πειραιώς

Βέβαια το βασικό κριτήριο και σημείο προσοχής για την αγορά είναι το λεγόμενο «depletion», δηλαδή η μείωση των κεφαλαιακών δεικτών από την αφετηρία της άσκησης, στο χαμηλότερο σημείο του δυσμενούς σεναρίου.
Στο σενάριο αυτό η κατάταξη θα είναι

  1. Eurobank
  2. Πειραιώς
  3. Εθνική
  4. Alpha

Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους συνολικών κεφαλαίων η σειρά κατάταξης των τραπεζών θα είναι η εξής

  1. Alpha bank
  2. Eurobank
  3. Εθνική τράπεζα
  4. Τράπεζα Πειραιώς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης