Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσεχώς η υπουργική απόφαση για τις πάγιες δαπάνες – Το αργότερο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021

Προσεχώς η υπουργική απόφαση για τις πάγιες δαπάνες – Το αργότερο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021
Πληρωμή φόρων και εισφορών με voucher από τις επιχειρήσεις

Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν αναμένει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μέχρι το τέλος τη εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουλίου η υπουργική απόφαση θα έχει δοθεί στην δημοσιότητα ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport στην οποία θα πρέπει να εισέλθουν οι δικαιούχοι για να ενημερωθούν για το ποσό της επιδότησης που τους έχει εγκριθεί με βάση τις πάγιες δαπάνες τους.

Voucher

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα εισπράξουν χρηματικό ποσό, αλλά θα λάβουν ένα πιστωτικό με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιδότηση έως 80%

Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην ίδια πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σε εστίαση και τουρισμό η μερίδα του λέοντος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» θα λάβουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το συντριπτικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων να προέρχεται από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Ειδικότερα:

 • 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.
 • 3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους.
 • Οι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.
  Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από το σύστημα αυτό συνέβη για τους εξής λόγους:
 • Είτε γιατί ήταν κερδοφόρες
 • Είτε γιατί είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 30% που προϋποθέτει το πρόγραμμα
 • Είτε γιατί οι ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κ.λ.π.) υπερκάλυπταν τις πάγιες δαπάνες
 • Δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους.

  Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμες για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

 • Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
 • Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση
 • Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
 • Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
 • Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
 • Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
 • Είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019

Οι πάγιες δαπάνες

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης