Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η Μύκονος τρομάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η Μύκονος τρομάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο…
Οι 820 μονάδες συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό οχυρό στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση
Σχετικά Άρθρα

Το lockdown που αποφασίστηκε για τη Μύκονο το Σάββατο το μεσημέρι είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό του νησιού.
Επιπλέον, οι λόγοι που το υπαγόρευσαν (ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού στους χώρους διασκέδασης τις μεταμεσονύκτιες ώρες), είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανάλογες αποφάσεις και για άλλα νησιά.
Άρκεσε ωστόσο η αναγγελία της Μυκόνου για να πυροδοτηθεί κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο από επενδυτές εξωτερικού στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Με τις μετοχές να καταγράφουν ακόμη και διψήφια ποσοστά υποχώρησης των τιμών, αποτέλεσμα των δομικών αδυναμιών του ελληνικού χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα της χαμηλής συμμετοχής της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στο σύνολο των συναλλαγών αναδεικνύοντας τη ρηχότητα της αγοράς ακόμη και για τους κορυφαίους δεικτοβαρείς τίτλους!
Με τους τραπεζικούς τίτλους που ήδη κατατάσσονται στους δείκτες MSCI (Eurobank, Alpha Bank) να υποχωρούν ενδοσυνεδριακά μέχρι και σε διψήφια ποσοστά!
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας.
Έστω και αν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν φτάσουν τελικά το 50% του ύψους που ήταν το 2019, δηλαδή περίπου 9 δις. ευρώ.
Με τη Fitch να αποδέχεται την Παρασκευή ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ύψους 4,3% για το 2021 και 5,3% για το 2022, οπότε θα τρέχουν τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα ύψους 26,2 δισ. ευρώ έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27, χωρίς ωστόσο τώρα να βελτιώνει τη βαθμολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο.
Παράλληλα, οι πωλήσεις από τα σχέδια που πετυχαίνει η Lamda στο Ελληνικό επιβεβαιώνουν τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του έργου, έστω και αν η αμερικανική Mohegan μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στο Καζίνο, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για τον κλάδο στις ΗΠΑ όπου κυρίως δραστηριοποιείται.
Η Εγνατία Οδός κατακυρώνεται στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τίμημα ρεκόρ, ο Προκοπίου αναφέρεται σε κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας στο Σκαραμαγκά, η Prodea άντλησε 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, η Hines πλειοδότησε για το Capsis Resort στην Κρήτη και ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό στη Μεβγάλ προσβλέποντας στην εξωστρέφειά της, ενώ από το φθινόπωρο 4 νέες εταιρείες θα εισαχθούν στην κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Εξελίξεις που σηματοδοτούν την ελπιδοφόρα επάνοδο σημαντικών επιχειρηματικών δράσεων.
Η απότομη λοιπόν οπισθοδρόμηση του Γ.Δ. σε συνέχεια μιας παρατεταμένης συσσώρευσης με συναλλακτική καχεξία και απωλειών για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, είναι πιθανό να αποτελεί μια αρνητική υπερβολή.
Με τις 820 μονάδες να συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό οχυρό στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, στο βαθμό που επανέλθει η διάθεση επαναπροσέγγισής τους καθώς το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να τροφοδοτήσει και πάλι με φοβικά σύνδρομα τις αγορές.
Την ίδια ώρα, η κερδοφορία – ρεκόρ των αμερικανικών τραπεζών για το 1ο τρίμηνο (J.P.Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Morgan Stanley), αποτέλεσμα των χρηματοοικονομικών κερδών αλλά και των εσόδων από νέες εισαγωγές, δημιουργούν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με τη δυνατότητα επανάληψής τους.
Με τον Economist να αναφέρεται σε νευρικότητα των επενδυτών σε σχέση με το ενδεχόμενο γενικευμένης συμπίεσης της κερδοφορίας για το 2022.
Με τη Wall Street να έχει προηγουμένως καταγράψει αλλεπάλληλα ρεκόρ, έργο το οποίο αποτελεί άπιαστο όνειρο για το πολύπαθο ελληνικό χρηματιστήριο…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης