Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη οδηγεί σε διαρκή πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων

tags :
Ευρωζώνη: Η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη οδηγεί σε διαρκή  πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων

Σε χαμηλά πολλών μηνών υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και τις Γερμανίας – Η απόδοση του γερμανικού διετούς τίτλου γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, στο -0,725%

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίστηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το δυναμικό ράλι των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές εξακολούθησαν να ποντάρουν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, σύμφωνα με το σχόλιο του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.

Ανάκαμψη

Οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα ανακόψει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα οδηγήσει σε διόρθωση τις αγορές μετοχών, ώθησαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που «είδαν» τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε χαμηλά πολλών μηνών.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς γνώρισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Ιουλίου τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο, καθοδηγώντας την καθοδική τάση στις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος. Σήμερα, υποχώρησε έως το 1,13%.

Sell off στις αγορές – Σε αρνητικό έδαφος

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε, μολονότι οι αγορές μετοχών σταθεροποιήθηκαν μετά το sell off της Δευτέρας.
Παρά τις συγκρατημένες κινήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις του ευρώ επανέλαβαν την απότομη κούρσα καθόδου σε συνδυασμό με τις αμερικανικές αποδόσεις και όχι μόνο. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία υποχώρησε πέντε μοναδες βάσης, στο -0,44%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Την πτώση καθοδήγησαν οι αποδόσεις στην 30ετία, οι οποίες αποκλιμακώθηκαν περισσότερο από έξι μονάδες βάσης, στο 0,015%, πλησιάζοντας το αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.
Μία κίνησή τους κάτω από το μηδέν θα οδηγήσει πλέον ολόκληρη την καμπύλη των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος.
Επίσης, η απόδοση του γερμανικού διετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, στο -0,725%.

Πραγματική απόδοση

Αντίστοιχα, η πραγματική απόδοση της Ευρωζώνης, που αφαιρεί τον αντίκτυπο από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, με βάση τα swaps, υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -1,56%.
«Δεν είναι μία κατάσταση που εμπνέει πανικό, κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τη σταθεροποίηση των μετοχών.
Αλλωστε το sell off των μετοχών δεν ήταν τόσο δραματικό που να εξηγεί αυτή την κίνηση στις αγορές ομολόγων.
Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά μία απόπειρα ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών στις αγορές μετοχών», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Mizuho.

Ευρωπεριφέρεια

Σε πτώση και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις γερμανικές.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε μεν δύο μονάδες βάσης στο 0,677%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, όμως το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε στις 110 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση. Επίσης, η απόδοση του πενταετούς έφθασε μία ανάσα από το αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, διαμορφούμενη στο 0,002%.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές, στη 10ετία στο 0,67% και στην πενταετία στο -0,12% με περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 46 εκατ.ευρώ. Ωστόσο, και το spread της ελληνικής 10ετίας διευρύνθηκε όπως και του ιταλικού στις 114 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαίου.
Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 3,349 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του επταετούς ομολόγου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης