Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Delta

Ευρωζώνη: Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Delta

H απόδοση στην ελληνική 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 0,67% επιπλέον δύο μονάδες βάσης, με το spread στις 106 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσίασαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν οι ανακοινώσεις σημαντικών οικονομικών στοιχείων και δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής, καθώς η ΕΚΤ έχει εισέλθει στην φάση σιγής ασυρμάτου που χαρακτηρίζει την περίοδο πριν από τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης 22 Ιουλίου.
Συνεπώς, αυτό που καθοδήγησε την αγορά κρατικού χρέους ήταν και πάλι οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta.

Ασφάλεια

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Delta αποτελεί την κατεξοχήν αναδυόμενη απειλή αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Jim Reid, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν τις τελευταίες ημέρες την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

Γερμανία και ΗΠΑ

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο -0,35% για πρώτη φορά από τις 8 Απριλίου.
Σε αλλαγή ρότας και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που επέστρεψε στο 1,30%, μετά την αρχική του άνοδο έως το 1,33% αμέσως μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απρόσμενα τον Ιούνιο.
Ωστόσο, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε σημαντικά στις αρχές Ιουλίου, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο πενταμήνου, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έκαμψαν την εμπιστοσύνη ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας.

Περιφέρεια

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση στην ελληνική 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 0,67% επιπλέον δύο μονάδες βάσης, με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο -0,13%.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 126 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 118 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Αντίστοιχα, η ιταλική 10ετία «είδε» την απόδοσή της να αποκλιμακώνεται τρεις μονάδες βάσης, στο 0,70% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να περιορίζεται στις 104 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας αποκλιμάκωση για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Περιορισμός της προσφοράς

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται να περιοριστεί και η προσφορά.
Αναλυτές της UniCredit αναμένουν νέες ομολογιακές εκδόσεις αξίας περίπου 50 δισ.ευρώ τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δηλ. το 50%των εκδόσεων του προηγούμενου μηνός, καθώς θα περιοριστεί η δραστηριότητα εν μέσω θέρους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μείνουν αδιάφοροι για τις εξελίξεις, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης