Football Talk

Η πρώτη αγάπη και η παντοτινή: Από τον Μέσι στον Πουγιόλ και από τον Μαλντίνι στους Γκιγκς και Τότι!

Η πρώτη αγάπη και η παντοτινή: Από τον Μέσι στον Πουγιόλ και από τον Μαλντίνι στους Γκιγκς και Τότι!
Η παραμονή του Μέσι στη Μπαρτσελόνα, γίνεται αφορμή για να αναφερθούν κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην παντοτινή τους αγάπη!
Σχετικά Άρθρα

Η αφοσίωση αποτελεί κομμάτι του ποδοσφαιρικού κόσμου, όχι μόνο ως προς το αγωνιστικό σκέλος, αλλά και προς τους δεσμούς που δημιουργούν οι παίκτες με τους συλλόγους που ανδρώνονται και ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα!

Πόσο δύσκολο είναι, άραγε, μια καριέρα να θέσει αφετηρία και τερματισμό στο ίδιο μέρος; Κάτι τέτοιο προϋποθέτει αμφίδρομη κατανόηση και κοινούς στόχους, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό που όλα αυτά δοκιμάζονται με διάφορα ποσά, τα οποία ξεπερνούν το φυσιολογικό.

Λιονέλ Μέσι
E6Qk30FXMAcL29h.jpg

Οι απολαβές, βέβαια, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην απόφαση του Λιονέλ Μέσι, προκειμένου να παραμείνει στη Μπαρτσελόνα (και μάλιστα με μείωση 50%), ώστε να συνεχίσει τη «δυναστεία» που ίσως να μη φανταζόταν τη στιγμή του ντεμπούτο του σχεδόν 18 χρόνια πριν!

Οι εμφανίσεις και οι πρωτιές του Μέσι στο Copa America ήρθαν για να πιστώσουν την καθολικώς αποδεκτή αξία του, όντας 34 ετών και έχοντας υπάρξει μέλος σε μία εκ των «χρυσών» εποχών της Μπαρτσελόνα. Αυτή φαίνεται να αναζητά ξανά και ο Λαπόρτα, που παίρνοντας τα ηνία από τον προκάτοχό του, θέλησε να καθησυχάσει για την παραμονή του «Λίο» στο… σπίτι του!

Περισσότερα από 63.000 χιλιάδες λεπτά στο χορτάρι με μία μόνο ομάδα. Τα «θέλω» του ταυτίζονται με εκείνα του συλλόγου κάθε δευτερόλεπτo που κυλά. Όσοι το έχουν βιώσει, μπορούν και να το ερμηνεύσουνΚάρλες Πουγιόλ, Πάολο Μαλντίνι, Ράιαν Γκιγκς και Φραντσέσκο Τότι έμειναν πιστοί στη πρώτη τους αγάπη!

Κάρλες Πουγιόλ
EVgLhhzXYAEv6yA.jpg

Η έτερη «σημαία» των «μπλαουγκράνα» που… κυμάτιζε περήφανα για περίπου 15 χρόνια στο Καμπ Νου (1999-2014). Το τέλος του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «άδοξο», καθώς όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, είχε ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς.

Ωστόσο, στο πρόσωπό του Κάρλες Πουγιόλ η Μπαρτσελόνα βρήκε έναν πραγματικό μαχητή, τον αρχηγό που άλλαξε τη ρότα της και δίπλα σε άλλα μεγάλα ονόματα (βλέπε Τσάβι Ινιέστα και τον νεότερο Μέσι) χάραξε πορείες απόλυτου πρωταθλητισμού.

Το περιβραχιόνιο του ανήκε από το 2005 τόσο για την αυταπάρνησή του σε κάθε αγώνα, όσο και για τη σύνδεσή του με την ομάδα που κράτησε μέχρι και την τελευταία στιγμή!

Πάολο Μαλντίνι
E1qEAbIWEAIuhac.jpg

«Σας ευχαριστώ για αυτό που δώσατε στο ποδόσφαιρο, τη Μίλαν και την Εθνική Ιταλίας. Χάνουμε αυτά που θαυμάζαμε!» Αυτή ήταν η πιο δυνατή φράση που συνόδευε το γράμμα του Πουγιόλ στην απόσυρση του Πάολο Μαλντίνι από το ποδόσφαιρο, το 2009.

Η αναγνώριση για όσα ο Πάολο προσέφερε αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Μίλαν για 25(!) ολόκληρα χρόνια. Πολύ περισσότερα από όσα είχε ο ίδιος ζήσει προτού ενταχθεί στην οικογένεια του συλλόγου του! Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι διανύοντας το 39ο έτος της ζωής του, αναδείχθηκε ο κορυφαίος αμυντικός, σύμφωνα με την UEFA.

Η Μίλαν θα έχει πάντοτε στο πλευρό της έναν «Capitano», που κατά τη διάρκεια της καριέρας δε πρόδωσε ποτέ την ομάδα που τον έφερε στο προσκήνιο και μαζί του δε σταμάτησε να πανηγυρίζει τρόπαια το ένα μετά το άλλο!

Ράιαν Γκιγκς
E52QlzPUUA8Ixt8.jpg

Ένα σόλο απέναντι στην Άρσεναλ τον Απρίλιο του 1999 στο πλαίσιο των ημιτελικών του FA Cup, έχει καθιερώσει το Ράιαν Γκιγκς στις μνήμες του φίλαθλου κοινού, ωστόσο οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν πολλά περισσότερα να θυμούνται από εκείνον.

Μπορεί να άλλαξε αρκετές φορές θέση για να καταλήξει σε αυτή που του… ταίριαζε πιο πολύ, ή να ξεκίνησε από τις ακαδημίες της «αντιπάλου» του Μάντσεστερ, Σίτι, όμως ο Ουαλός μέσος εδραιώθηκε υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουνσον και «ρίζωσε» στους «κόκκινους διαβόλους».

Από το 1991, μέχρι και το 2014 αγωνίστηκε σε κορυφαίο επίπεδο με ένα μοναδικό έμβλημα (συλλόγου) και ακόμη και στις περιόδους κρίσης του δεν έχασε την εκτίμηση της ομάδας. Σε κάθε «κάλεσμα» της Γιουνάιτεντ εκείνος δηλώνει «παρών»! Τι και αν αυτό αφορά… καπετάνιο ή βοηθό προπονητή το όνομα του Ράιαν έχει γραφτεί για τα καλά με κόκκινα «διαβολικά» γράμματα.

Φραντσέσκο Τότι
EhVVmmvX0AUpgD-.jpg

O Φραντσέσκο Τότι αποτελεί τον πιο… κλασικό ιππότη του Ρωμαϊκού παραμυθιού. Ένας παντοτινός leader με μακρά παρουσία με τα χρώματα της Ρόμα, που φτάνει μέχρι και τα 24 χρόνια στην πρώτη ομάδα!

Σε ολόκληρη την καριέρα του, θα μπορούσε να έχει «αρπάξει» τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και να μεταβεί σε ομάδες όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά επέλεξε να κρατήσει σφιχτά τα «δεσμά» που τον έδεναν με τους «τζιαλορόσι».

Παρά το γεγονός πως η ιστορία του είναι «φτωχότερη» από συλλογικούς τίτλους, ένα χρυσό παπούτσι το 2007, μία διπλή διάκριση ως ο καλύτερος παίκτης της Serie A και η περίφημη τεχνική του “Cucchiaio”... μεγαλώνουν την ομάδα μαζί του. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στο χώρο του management με τη «ματιά» κολλημένη στην Ρόμα.

Αφοσίωση, αγάπη, εκτίμηση και άλλες πολλές αρετές που μπορούν να συνδέσουν έναν σύλλογο με ένα ποδοσφαιριστή, ήταν όσα οδήγησαν (ή οδηγούν) ακόμη τις εν λόγω «σημαίες» στον μοναδικό δρόμο της παντοτινής τους αγάπης!

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης