Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: H Moderna κατηγορείται ότι μεταφέρει τα κέρδη από τα εμβόλια σε φορολογικούς «παραδείσους»

Politico: H Moderna κατηγορείται ότι μεταφέρει τα κέρδη από τα εμβόλια σε φορολογικούς «παραδείσους»

Η φαρμακοβιομηχανία ιδρύει παραρτήματα σε Ελβετία και ΗΠΑ προκειμένου να επωφεληθεί από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές

Σχετικά Άρθρα

 Στην ίδρυση παραρτημάτων στην Ελβετία και στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ έχει προχωρήσει η φαρμακοβιομηχανία Moderna η οποία, ως γνωστόν, παράγει εμβόλια κατά του Covid- 19, προκειμένου να μειώσει τα φορολογικά βάρη που θα προκύψουν από τα κέρδη της από τις πωλήσεις των εμβολίων, σύμφωνα με ολλανδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τα στοιχεία έκθεσης του οποίου επικαλείται δημοσίευμα του Politico την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021.
Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ο ολλανδικός οργανισμός ο οποίος διενεργεί έρευνες για τη δράση πολυεθνικών εταιρικών (SOMO) περιλαμβανόταν η απόρρητη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «δείχνει ότι τα κέρδη από τα εμβόλια της εταιρείας θα καταλήξουν σε ορισμένους από τους χειρότερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου».

Η καταγγελία

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Moderna, καταβάλλει το τίμημα την ελβετική θυγατρική της εταιρείας, Moderna Switzerland GmbH, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.
Η χώρα επιβάλλει ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 13% για ξένες εταιρείες.
«Πιθανώς να είναι αδύνατο για το κοινό να καθορίσει τα ακριβή κέρδη που θα παραγάγει η Moderna Switzerland GmbH, ούτε να δει εάν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο φορολογείται η εταιρεία είναι ακόμη και κοντά στον χαμηλό νόμιμο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος της Βασιλείας 13%», σημείωναν οι συντάκτες της έκθεσης. .
Ο έτερος φορολογικός «παράδεισος» είναι το Delaware, όπου η εταιρεία κατέχει 780 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Σύμφωνα με την νομοθεσία της πολιτείας, τα έσοδα που προέρχονται από άυλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν φορολογούνται.
«Τα κέρδη από τα εμβόλια της εταιρείας θα καταλήξουν σε μερικούς από τους χειρότερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου», υπογράμμισε ο οργανισμός SOMO.

Το «τριπλό κόλπο»

Η έκθεση χαρακτήρισε αυτήν την πρακτική ως «τριπλή κομπίνα» - εκτός από την πιθανή καταβολή λιγότερων φόρων, η εταιρεία επωφελήθηκε από τη ροή δημόσιου χρήματος για την ανάπτυξη του εμβολίου της και στη συνέχεια το τιμολήγησε υψηλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
«Υπάρχει απτή οικονομική αδικοπραξία όταν οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν την ανάπτυξη ενός προϊόντος, μόνο για να το αγοράσουν έπειτα με μεγάλο περιθώριο κέρδους για τον κατασκευαστή», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.
«Το γεγονός ότι τα παραγόμενα κέρδη καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους, όπου σχεδόν σίγουρα θα φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή, αν όχι καθόλου, περιγράφει αυτή την αδικοπραξία».

Χρηματοδότηση

Η εταιρεία έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια δημόσια χρηματοδότηση, ειδικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, η Moderna έλαβε περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ Warp Speed.
Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν εμβόλια Moderna αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταβάλλοντας περίπου 15 δολάρια ανά δόση.

Ευρώπη

Η ΕΕ έχει παραγγείλει δόσεις εμβολίων της Moderna αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αρχική προκαταβολή 360 εκατομμυρίων δολαρίων, στην τιμή των 22,50 δολ. ανά δόση.
Οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες πληρώνουν το κόστος αγοράς των εμβολίων από τον προϋπολογισμό τους, έλαβαν έκπτωση 4,50 δολ. στην αρχική παραγγελία λόγω αυτής της προκαταβολής.


Επιχορήγηση

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υποστήριξη της ιατρικής καινοτομίας CEPI προσέφερε επίσης ενισχύσεις στη φαρμακοβιομηχανία για τη διενέργεια ερευνών, δίνοντας επιχορήγηση 900.000 δολαρίων στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε στις «αρχές της δίκαιης πρόσβασης» της CEPI να διανείμει το εμβόλιό της ανάλογα με τις ανάγκες και να το πουλήσει σε προσιτές τιμές.
Παρά την αποδοχή της επιχορήγησης με αυτούς τους όρους, η Moderna έχει πουλήσει μέχρι τώρα το εμβόλιο της κυρίως στις πλούσιες χώρες του κόσμου και απέτυχε να παραδώσει κάποια από τις πρώτες της παραγωγής στην CEPI, έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Η εταιρεία φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους να παραδώσει 34 εκατομμύρια δόσεις φέτος στην COVAX, έναν μηχανισμό παροχής εμβολίων σε φτωχότερες χώρες και άλλα 466 εκατομμύρια το 2022.

Διαφάνεια

Ο οργανισμός SOMO εκτιμά ότι η Moderna θα «επαναπατρίσει» το 44% των εσόδων που προέρχονται από τις πωλήσεις εμβολίων, συνεισφέροντας τελικά 8 δισεκατομμύρια δολάρια στα προβλεπόμενα έσοδα της εταιρείας (ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2021.
Ωστόσο, ο SOMO καταγράφει επίσης υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στις προβλέψεις του, σημειώνοντας την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
«Χωρίς πρόσβαση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Moderna Switzerland GmbH για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, η φορολογική πρακτική της εταιρείας δεν μπορεί να αναλυθεί επεκρκώς», υπογράμμισαν οι συγγραφείς.
«Διαθέτουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η Moderna θα διοχετεύσει τα κέρδη του εμβολίου της σε ελβετικό φορολογικό παράδεισο», σημειώνεται.

Μεταφορά κερδών

Ενώ η Moderna παράγει δραστική ουσία στην Ελβετία, αυτό το γεγονός «δεν παρέχει πειστική οικονομική λογική γιατί η Moderna πρέπει να μεταφέρει τα κέρδη της από την πώληση των εμβόλια στην Ελβετία", πρόσθεσαν.
Το εμβόλιο παράγεται μέσω της θυγατρικής Lonza, η οποία έχει το εργοστάσιό της στο Visp, στην περιοχή Valais της χώρας, καθώς και στην Ολλάνδία.
«Με βάση την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης, τα κέρδη της Moderna θα πρέπει να δηλώνονται και να φορολογύνται εκεί όπου πραγματοποιείται η πραγματική οικονομική δραστηριότητά της για την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία των εμβολίων της», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης