Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Pasal που έγινε Premia και μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ το 2022 - Τι περιλαμβάνει η τρίτη ΑΜΚ

Η Pasal που έγινε Premia και μετατρέπεται σε ΑΕΕΑΠ το 2022 - Τι περιλαμβάνει η τρίτη ΑΜΚ
Η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης από 56,4 εκατ. ευρώ δύναται να αυξηθεί στα 140 εκατ. ευρώ μετά την αύξηση
Σχετικά Άρθρα
Με ένα μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά και εισφορές περιουσιακών στοιχείων η Pasal έγινε Premia και βλέπει πλέον το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Χρειάστηκε να περάσει από πολλά κύματα, αλλά η είσοδος της Sterner Stenhus Greece πριν από ένα χρόνο, άλλαξε τα δεδομένα.
Αρχικά έβαλε 10 εκατ. ευρώ μέσω της πρώτης αύξησης κεφαλαίου, αποκτώντας το 87,64% του συνόλου των μετοχών.
Έτσι κατάφερε η Pasal να πληρώσει τα χρέη της ενώ κράτησε και κάποια ακίνητα που θα περνούσαν στις τράπεζες.
Ακολούθησε άλλη μία αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Μάρτιο ύψους 20 εκατ. ευρώ με εισφορά περιουσιακών στοιχείων και τώρα θα ακολουθήσει η τρίτη με καταβολή μετρητών αλλά και εισφορά περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την τωρινή αύξηση κεφαλαίου

Το βασικό έσοδο του Ομίλου για τις χρήσεις 2019 και 2020 προέρχεται από μίσθωση αποθηκών (logistics) στην εταιρία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» και δεν αναμένεται να επέλθει μείωση εσόδων για τη χρήση 2021 (01.01-31.12.2021).
Τα έσοδα από μισθώματα επενδυτικών ακινήτων αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση εντός της χρήσης 2021, λόγω της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου από την 07.12.2020 έως την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου με την ένταξη 11 πλήρως μισθωμένων ακινήτων με συνολικά ετησιοποιημένα μισθώματα ποσού 7,27 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου θα ενσωματώνουν από την ημερομηνία απόκτησης του εκάστοτε ακινήτου ή της εταιρείας στην οποία ανήκει το ακίνητο και έπειτα τα μισθώματα και τα έξοδα που σχετίζονται με το εκάστοτε ακίνητο.
Συγκεκριμένα, 2 ακίνητα (Θέση Κύριλλος, Ασπρόπυργος και Θέση Ψάρι, Ασπρόπυργος) αποκτήθηκαν στις 29.12.2020 και έχουν μερικώς ενσωματωθεί στα αποτελέσματα της χρήσης 2020, 1 ακίνητο (Λ. Λαυρίου 76, Παιανία) αποκτήθηκε την 28.1.2021, 1 ακίνητο logistics στις 06.04.2021 (Θέση Ήμερος Τόπος (Λάκκα), Ασπρόπυργος) και 7 ακίνητα που ανήκουν στις Εισφερόμενες Εταιρείες θα ενσωματώνονται μέσω της ολικής ενοποίησης των Εισφερόμενων Εταιρειών από την 29.06.2021 (ημερομηνία υπογραφής συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών) και έπειτα.
Η JPA, το σύνολο των μετοχών της οποίας αποκτήθηκε στις 07.12.2020, έχει συνεισφέρει ποσό 37 χιλ. ευρώ στα καθαρά κέρδη του Ομίλου για τη Χρήση 2020, δηλαδή την αναλογία για την περίοδο 07.12-31.12.2020.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου για τη χρήση 2021 θα ενσωματώνουν πλήρως το αποτέλεσμα της δραστηριότητας της JPA.
Η Εταιρεία θα συνεχίσει να υλοποιεί τα επιχειρηματικά της σχέδια με την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στο χώρο των ακινήτων.
Ειδικότερα οι κατηγορίες ακινήτων στις οποίες στοχεύει είναι κυρίως (α) στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), (β) στον τομέα των εμπορικών αλυσίδων (big boxes), και (γ) σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).
Από την παρούσα Αύξηση, κατά το σκέλος που καλύπτεται με μετρητά (Αύξηση με Μετρητά), η Εταιρεία αναμένεται να αντλήσει έως 47,5 εκατ. ευρώ (προ δαπανών έκδοσης) τα οποία θα διαθέσει κυρίως σε νέες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα από μισθώματα αλλά και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Η Εταιρεία στοχεύει στη μετατροπή της σε Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΑΑΠ) του Ν. 2778/1999 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αλλάξει τον τρόπο φορολόγησής της καθώς και την ελάχιστη μερισματική της πολιτική.
Η μετατροπή είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ενδελεχή ανάλυση σε διάφορα επίπεδα (ιδίως επενδυτικά, φορολογικά και εταιρικής διακυβέρνησης) και αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Που θα πάνε τα μετρητά

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των Νέων Μετοχών με Καταβολή Μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν σε 47,5 συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων δαπανών που σχετίζονται με την Αύξηση, ύψους έως 1,67 εκατ. ευρώ.
Η Εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προτεινόμενη Αύξηση, μείον ποσού 3 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και για κάλυψη των σχετικών εξόδων με τις νέες επενδύσεις και μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων απόκτησης ακινήτων, σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική και στρατηγική της.
Η Εταιρεία, διερευνά την αγορά των ακινήτων για τον έγκαιρο εντοπισμό των κατάλληλων ακινήτων που θα ικανοποιούν τα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει η επενδυτική της στρατηγική και πολιτική.

Αποτίμηση

Σήμερα η Premia έχει 35,043 εκατ. μετοχές και σε περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν θα ανέλθει σε 52,083 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό έως τα 87,12 εκατ. τεμάχια.
Η διάθεση των νέων μετοχών γίνεται στα 1,44 ευρώ, ενώ στο ΧΑ διαπραγματεύεται κοντά στα 1,60 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η τρέχουσα αποτίμηση από 56,4 εκατ. ευρώ δύναται να αυξηθεί στα 140 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης