Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pfizer: Αίτημα για γ' δόση του εμβολίου κατά covid τον Αύγουστο - Μείωση αντισωμάτων 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Pfizer: Αίτημα για γ' δόση του εμβολίου κατά covid τον Αύγουστο - Μείωση αντισωμάτων 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Η τρίτη δόση του εμβολιασμού αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων από 5 έως 10 φορές αναφέρει η Pfizer
Σχετικά Άρθρα

Αίτημα προκειμένου να εγκριθεί και η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της covid αναμένεται να καταθέσει στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο η Pfizer.
Πάντως, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζονται μια τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αν και έχουν επισημάνει ότι «είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εφόσον και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται».
Η Pfizer αναμένεται να καταθέσει το αίτημα της αυτό με αφορμή τόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες ύστερα από τον εμβολιασμό όσο και την ταχύτητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε εθελοντές, υποστηρίζει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ασφαλής και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ανοσολογικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μείωση αντισωμάτων

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Pfizer, Mikael Dolsten είχε αναφερθεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, κυρίως σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
«Το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της παράλλαξης Δέλτα.
Αλλά ύστερα από έξι μήνες, υπάρχει πιθανόν ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, υποχωρούν» ανέφερε ο Dolsten, ο οποίος είπε πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, φαίνεται πως ύστερα από έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, η παράλλαξη Δέλτα, η οποία είναι η πιο μεταδοτική παράλλαξη έως σήμερα, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και ήπια νόσηση.

Αποτελεσματικό κατά 95% σε σοβαρή νόσηση

Σύμφωνα με τον Dolsten, παρά τη μείωση των αντισωμάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία σε Ισραήλ και Μπαχρέιν, το εμβόλιο παραμένει κατά 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσησης.
Μάλιστα ο Dolsten υποστηρίζει ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού αυξάνει τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από 5 έως 10 φορές, σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση της τρίτης δόσης σε διάστημα 6 με 8 μηνών από τις δύο αρχικές.

Ερωτήματα επιστημόνων

Πάντως, πολλοί επιστήμονες θέτουν ερωτήματα σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας ότι πέρα από τη μείωση των αντισωμάτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο σημαντικός ρόλος και άλλων μερών του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Β κυττάρων, τα οποία μπορούν να παράξουν αντισώματα, όταν ο οργανισμός προσβληθεί από τον ιό.
Για αυτόν τον λόγο υπογραμμίζουν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την χορήγηση τρίτης δόσης.

4 δις δόσεις το 2022

Όπως είπε ο Dolsten μια τέτοια έρευνα σε 10.000 εθελοντές θα «τρέξει» κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει πολύ μετά το αίτημα για την έγκριση της τρίτης δόσης, ενώ σημείωσε πως Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν μια νέα εκδοχή του εμβολίου που θα αντιμετωπίζει και την παράλλαξη Δέλτα, αν και επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθεί το σημερινό εμβόλιο.
Μάλιστα ο Dolsten υποστήριξε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, η Pfizer αναζητά τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου της.
Ήδη έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης