Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήθηκε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαίων ασφαλιστών το 2020

Αυξήθηκε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαίων ασφαλιστών το 2020

Διαλέγουν μετοχές και unit linked

Σχετικά Άρθρα
Όλες εκτός από μία από τις 18 ασφαλιστικές αγορές στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου το 2020.

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα η Ελλάδα με μικρή αύξηση.

Τι βγάζει ο πίνακας της Insurance Europe για τις μεγάλες αγορές

Στη Γαλλία, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε 1,8%, το ήμισυ λόγω των αυξήσεων των τιμών και το υπόλοιπο μισό από νέες επενδύσεις.
Οι περισσότερες από τις νέες επενδύσεις αφορούσαν συμβάσεις Ζωής συνδεδεμένες με τα Unit linked.
Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων των Βούλγαρων ασφαλιστών έφτασε σο 13,4%, κυρίως λόγω των επενδύσεων που πραγματοποίησαν σε κρατικά χαρτιά χρέους.
Στη Σουηδία οι τοποθετήσεις των ασφαλιστών σε μετοχικούς τίτλους αυξήθηκε 13% ως αποτέλεσμα των ισχυρών κερδών στα χρηματιστήρια της Σουηδίας και των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τη σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, το ποσοστό των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων ασφάλισης ζωής έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ των επενδύσεων που συνδέονται με τα προϊόντα Ζωής Unit linked συμπεριλαμβανομένου και της αποταμίευσης.
Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα που ανέφερε πτώση των επενδύσεων το 2020.
Αυτό οφειλόταν σε πτώση στην κατοχή κρατικών ομολόγων, μετρητών και καταθέσεων. Ταυτόχρονα, το ποσοστό κατοχής ιδιωτικών χρεογράφων και των επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε.

Η Ελλάδα με τα στοιχεία της KPMG

Η σύνθεση του Ενεργητικού των Ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων παραμένει χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ρευστότητας να αποτελούν το 90%, ενώ τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού με χαμηλότερη ρευστότητα καταλαμβάνουν περίπου το 10% του συνόλου της περιουσίας.
Εμφανείς οι διαφοροποιήσεις στη σύνθεση χαρτοφυλακίου μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και μέσου όρου Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αφορούν κυρίως τις τοποθετήσεις σε μετοχικά και λοιπά χαρτοφυλάκια –πλην ομολόγων και UL- που προσφέρουν συνήθως υψηλότερες αποδόσεις αλλά και κινδύνους.
Οι επενδύσεις αυτές στην Ευρώπη αφορούν το 30% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου σε αντίθεση με την Ελλάδα που αφορούν μόνο το 12% περίπου.
Οι ελληνικές ασφαλιστικές παραμένουν διστακτικές για επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές η σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των εταιρειών,
μη συμπεριλαμβανομένης των επενδύσεων Unit Linked.
Τα ομόλογα παραμένουν το καλύτερο εργαλείο για τη στρατηγική συσχέτισης με αντίστοιχες υποχρεώσεις αλλά και ασφαλέστερο καταφύγιο για τους ασφαλιστές.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης