Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τεράστια πρόκληση γι’ αυτήν τη γενιά η ειρηνική συνύπαρξη με την Κίνα

ΗΠΑ: Τεράστια πρόκληση γι’ αυτήν τη γενιά η ειρηνική συνύπαρξη με την Κίνα
Δηλώσεις του συντονιστή του Λευκού Οίκου για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού Kurt Campbell
Σχετικά Άρθρα

Είναι πιθανό Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά η πρόκληση ώστε διασφαλιστεί αυτή η ειρηνική συνύπαρξη θα είναι τεράστια για αυτήν τη γενιά και την επόμενη δήλωσε ο διπλωματικός συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το think tank της Ασιατικής Εταιρείας, ο  Kurt Campbell επέκρινε επίσης την προσέγγιση της Κίνας προς τη σύμμαχο των ΗΠΑ  Αυστραλία, λέγοντας ότι έδειξε μια «ωμότητα» της κινήσεις της που καθίσταται «ανυπόφορη».

Διακύμανσεις

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος ανταγωνιστής τους στη διεθνή σκηνή .
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οξύνθηκε λίγο πριν από την επίσκεψη Biden στην Ευρώπη.
Τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο του G7 το Μάιο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με την Ταϊβάν, που θεωρήθηκε προκλητική ενέργεια από το Πεκίνο.
Μία ημέρα αργότερα, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφιζε νόμο με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας.
Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd James Austin ζήτησε από το Πεντάγωνο να εκπονήσει στρατηγική ανάσχεσης της Κίνας.

Η Ρωσία

Ο Ralf Fücks, διευθυντής του ινστιτούτου Center for Liberal Modernity, υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφέρον για όξυνση με τη Ρωσία.
Η ρωσοαμερικανική σχέση έχει περιφερειακή σημασία για την Ουάσιγκτον.
Κάθε κρίση με τη Μόσχα αποτελεί πρόσκομμα στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Την ίδια ώρα, ο Putin επιδιώκει από τη μεριά του σύσφιγξη των σχέσεων με το Πεκίνο», επισημαίνει ο Fücks.
Σχέσεις με ΕΕ

Περιθώρια ελιγμών 

Τη ίδια ώρα ο Biden επιθυμεί να «αποκλιμακωθούν» οι διμερείς εντάσεις προκειμένου ΗΠΑ και Ε.Ε. «να επικεντρωθούν στην προτεραιότητά του, την Κίνα», θα υπογραμμίσει ο Eric Morris του ιδρύματος Schuman .
Όσο για τους Ευρωπαίους, «θέλουν να διαπιστώσουν ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών τους σε αυτή τη συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.
Έχουν συμφωνήσει να μην ευθυγραμμιστούν πλήρως, για γεωπολιτικούς λόγους στη γαλλική πλευρά και για οικονομικούς στη γερμανική», θα συμπληρώσει.

Ισορροπίες

Αν και η Ευρώπη προσπαθεί σκληρά να προστατεύσει την αγορά της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κινεζικών εταιρειών, ταυτόχρονα θέλει να φροντίσει τη σχέση της με την οικονομική δύναμη που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποκηρύξει την αμφιλεγόμενη συμφωνία που σύναψαν τον Δεκέμβριο με το Πεκίνο και θεωρητικά θα ανοίξει σε ευρωπαίους επενδυτές τομείς της κινεζικής αγοράς όπου η πρόσβαση είναι απαγορευμένη ή περιορισμένη.
Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής προς το παρόν έχει παγώσει, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, που ακολουθήθηκαν από αντίποινα του Πεκίνου.

«Πρώτο reset»

Αν και η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι πλέον προτεραιότητα των Αμερικανών, μετά την στροφή τους στην περιφέρεια Ινδικού – Ειρηνικού επί των ημερών του Obama, ο Joe Biden θέλει να δείξει στην Κίνα και στον Vladimir Putin,πως «οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες».
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, δεσμεύθηκαν να «συνεργαστούν στενά», αν και κάθε πλευρά θα διαβεβαιώσει πως θα σεβαστεί τη διαφορετική «προσέγγιση» της άλλης, ενώ θα εκφράσουν τις «κοινές ανησυχίες» τους για ζητήματα δικαιωμάτων, ειδικά στη Σιντζιάνγκ, για τις επιθέσεις στη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σε ό,τι αφορά διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Διμερές εμπόριο

ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο στις τεχνολογίες και στο εμπόριο.
Αντιμέτωπες με τον ασιατικό γίγαντα που απειλεί την αμερικανική υπεροχή στην ψηφιακή οικονομία καθώς και ηθικούς κανόνες της Δύσης (για τις παρακολουθήσεις, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων κ.ο.κ.), θέλουν νέες τεχνολογίες βασισμένες στις «δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται».
Αποφασίστηκε να ιδρυθεί κοινό συμβούλιο για το εμπόριο και την τεχνολογία που θα εργαστεί για τη θέσπιση κοινών κανόνων, ώστε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να μην αφεθεί «στα αυταρχικά καθεστώτα» το πεδίο ελεύθερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης