Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέο τεστ αγορών από εκδόσεις ομολόγων 1,2 δισ ευρώ – Ξεκινούν Motor Oil, Prodea, ακολουθεί η ΔΕΗ

Νέο τεστ αγορών από εκδόσεις ομολόγων 1,2 δισ ευρώ – Ξεκινούν  Motor Oil, Prodea, ακολουθεί η ΔΕΗ

Αν και οι πρόσφατες αυξήσεις αφαίρεσαν ρευστότητα από το ΧΑ, σε διάστημα έξι μηνών έχουν εισρεύσει κεφάλαια 6,1 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινά από σήμερα (5/7) το μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων του Ιουλίου με δυο διεθνή ομόλογα (Motor Oil και ΔΕΗ) και ένα στην ελληνική αγορά ομολόγων (Prodea), επιβεβαιώνοντας την αναφορά του bankingnews στις 28 Ιουνίου, για ένα κρίσιμο τεστάρισμα της ελληνικής αγοράς στην άντληση κεφαλαίων από εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Δεδομένου, ότι, εκ των συνολικών κεφαλαίων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα 900 εκατ. ευρώ θα ζητηθούν από διεθνείς επενδυτές, η ελληνική αγορά θα δοκιμάσει εκ νέου την επενδυτική “όρεξη” για τα ελληνικά assets παρέχοντας αξιόλογες αποδόσεις, εν μέσω του διεθνούς περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και τα ομόλογα αφαίρεσαν σημαντική ρευστότητα από το ελληνικό χρηματιστήριο με συνέπεια την κόπωση, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι, μέσα σ ένα διάστημα έξι μηνών στην Αθήνα έχουν εισρεύσει “φρέσκα” κεφάλαια, ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Η ελληνική οικονομία χρηματοδοτείται και δεδομένων των αποδόσεων (βλέπε ΔΕΗ ομόλογο, μετοχή Τράπεζας Πειραιώς) διαθέτει την δυνατότητα προσέλκυσης νέας ροής κεφαλαίων, όταν αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της οικονομίας, μετά την πανδημία.
Αναλυτικά, οι δυο ομολογιακές εκδόσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί και οι δυο που ακολουθούν έχουν ως εξής:

Motor Oil: 5ετες Ομόλογο με χαμηλότερο επιτόκιο 2,20-2,25% και αποπληρωμή των ομολογιών 2022

H Μotor Oil, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε εντολή στην γενική συντονίστρια Citigroup Global προκειμένου να ξεκινήσει από σήμερα Δεύτερα τις εξ αποστάσεως παρουσιάσεις για την έκδοση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, πενταετούς διάρκειας και συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Έχοντας πάντοτε την επιφύλαξη των αγορών, η Μotor Oil στοχεύει με μέρος από τα νέα αντλούμενα κεφάλαια - καθώς και ταμειακά διαθέσιμα – να αποπληρώσει το σύνολο ομολόγου της Motor Oil Finance, ύψους 350 εκατ. λήξεως 2022 (κουπόνι 3,25% ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το νέο ομόλογο το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα ανάκλησης στόχος ενώ για το επιτόκιο στόχος είναι να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 2,20-2,25%.
To ομόλογο, λήξεως 2022 της Motor Oil Finance με κουπόνι 3,25%, αυτή την περίοδο, κινείται στην ονομαστική τιμή 100%.

PRODEA: Πράσινο ομόλογο στην Αθήνα 250-300 εκατ. ευρώ

Πράσινο κοινό ομολογιακό δάνειο, επταετούς διάρκειας και ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία ακινήτων Prodea προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αειφορίας σε ακίνητα, αλλά και να αποπληρώσει υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό.
Σύμβουλος έκδοσης της Prodea είναι η Goldman Sachs (κ. Χ. Ηλιάδης), η οποία έχει πρωταγωνιστήσει φέτος στις πράσινες ομολογιακές εκδόσεις, καθώς και στις τραπεζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Για το ομόλογο αναμένεται το ερχόμενο διάστημα η έγκριση ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Υπενθυμίζεται, ότι ο βασικός μέτοχος Castlelake (98,15%) θα εισπράξει φέτος από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 160,9 εκατ. ευρώ και πέρυσι εισέπραξε 154 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ : Νέο πράσινο ευρωομόλογο 300 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμα πράσινη ομολογιακή έκδοση, επταετούς διάρκειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σκοπεύει να ενεργοποιήσει εντός του Ιουλίου, η διοίκηση της ΔΕΗ.
Ήδη, η ΔΕΗ, με την πρόσφατη πράσινη έκδοση, λήξεως 2026, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση των ρύπων κατά 40% ενώ αποπλήρωσε τραπεζικό δανεισμό 400 εκατ. ευρώ.
Οι υφιστάμενες πράσινες ομολογίες, λήξεως 2026, και κουπόνι 3,875% κινούνται με ονομαστική τιμή 103,89% ενώ το υψηλό το προηγούμενο διάστημα έφθασε έως 104,59%.
Στόχος της ΔΕΗ, με το νέο δανεισμό είναι να εξασφαλίσει ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, μεταξύ 3-3,1%.
Με την αποπληρωμή του δανεισμού, η επιχείρηση έχει επιτύχει ένα δείκτη χρέους προς EBITDA 3,7 φορές, όταν δυο χρόνια πριν ο ίδιος Δείκτης βρισκόταν στις 11 φορέ!
Άλλωστε, εντός του Αυγούστου- Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προσφορές από εννέα διεθνή funds για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ευρω-ομόλογο IKOS 250 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ομόλογο ( Eurobond ), ύψους 250 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να εκδώσει το σχήμα Oak Tree – Sani (Ikos) στα ξενοδοχεία δηλαδή το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oak Tree και η Οικογένεια Α. Ανδρεάδη οι οποίοι έχουν συστήσει το σχήμα Ikos και έχουν επενδύσει με ανακαινίσεις ή κατασκευές νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα ( Χαλκιδική, Κέρκυρα κα ). Στο σχήμα συμμετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια της Goldman Sachs.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης