Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη – Saleh: Άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία

Δένδιας: Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη – Saleh: Άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία
Να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Υπέρ του να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης τάχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο είναι άκυρο.
«Tο Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρη» ανέφερε ο Aguila Saleh, ο οποίος διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας, αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου».
«Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία τους» τόνισε ο Saleh, αναφέροντας ότι οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση.

Δένδιας: Ο λιβυκός λαός να εκφράσει τη βούληση του

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος και αυτός στάθηκε στην ανάγκη να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη και ο λαός να εκφράσει τη βούληση του στις επικείμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2020.
«Αυτό το οποίο χρειάζεται - και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο - είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές.
Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης» είπε ο κ.Δένδιας τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ.Δένδιας ευχαρίστησε τον Saleh για τη στάση την οποία τηρεί.
«Μία στάση που οδηγεί στη θέληση αντικειμενικών και αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη.
Και κυρίως στη σταθερή σας στάση υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε θερμό κλίμα και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής K.Τασούλα

Σε θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh.
«Με πολύ χαρά σας καλωσορίζω και πάλι εδώ που είμαστε φίλοι οι δύο λαοί.
Θα γίνουν αξιόπιστες εκλογές στη χώρα σας τον Δεκέμβριο, θέλουμε να γίνουν κανονικά.
Ο λαός της Λιβύης να αποφασίσει ανεμπόδιστα και να μείνει πίσω η εμφύλια διαμάχη και άλλα πράγματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να γίνουν όλα αυτά που συγκροτούν μια αξιόπιστη σχέση ανάμεσα στις χώρες μας.
Μας έχετε από το Δεκέμβριο ενημερώσει για το παράνομο και εκτός νομιμότητας τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Εμείς προσβλέπουμε στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων» είπε ο κ.Τασούλας.
Από την πλευρά του ο Saleh υποστήριξε εκ νέου ότι «απορρίπτουμε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην πατρίδα μας και θα ζητήσουμε την αποχώρηση τους» ενώ επανέλαβε πως «για το σύμφωνο με την Τουρκία αυτός που το υπέγραψε είναι αναρμόδιος για την συμφωνία και η Βουλή δεν το κύρωσε».
«Είναι πλήρως άκυρη η συμφωνία για τη Βουλή.
Η Συμφωνία δεν αποτελεί τίποτα για την νομοθετική εξουσία της Λιβύης.
Όχι ξένες παρεμβάσεις, να γίνουν ειρηνικά οι εκλογές γιατί αλλιώς θα επιστρέψουμε στην κατάσταση την οποία ήμασταν» είπε ο Saleh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης