Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Μονόδρομος η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου - Να γίνει κατανοητό

Δένδιας: Μονόδρομος η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου - Να γίνει κατανοητό
"Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες"., σημείωσε ο Ν. Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Μια σειρά από διμερή και διεθνή θέματα συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τον Ινδό ομόλογό του, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, οι οποίοι σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας.
Στη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, ενώ τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μια ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη δήλωση του Quad, στο οποίο συμμετέχει η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μια δήλωση που ρητά αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, πρόσθεσε.

Δήλωση Δένδια

«Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Αυτό βεβαίως δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το πραγματικό επίπεδο της εταιρικής μας σχέσης», ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, μια σχέση που προσβλέπουμε να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση, βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, δηλαδή στην UNCLOS, και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών», δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι «οι αρχές αυτές πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Και μάλιστα μεταξύ γειτονικών χωρών».

Παρόμοιες προκλήσεις από γειτονικές χώρες – Μήνυμα Δένδια

«Η Ελλάδα και η Ινδία, η καθεμιά στην περιοχή της, αντιμετωπίζουν παρόμοιες ευκαιρίες και παρόμοιες προκλήσεις. Αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες. Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις. Όμως, θα ήθελα να πω καθαρά ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».

Προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι μαζί με τον Ινδό ομόλογό του συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας και εμπορίου, σημειώνοντας ότι η ανακήρυξη της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ το 2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στην Ινδία. Ιδιαίτερη έμφαση, πρόσθεσε, έδωσαν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια « και για το λόγο αυτό ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να υπογράψω προ ολίγου τη συμφωνία πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας».
Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο και διαφόρων άλλων σχημάτων, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ, στον οποίο η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022 και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.
Επιπροσθέτως, συζήτησαν εκτενώς για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, όπως και τις σχέσεις τους με άλλα φιλικά τους κράτη, με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη στον ινδικό λαό και ευχαρίστησε τον Ινδό ομόλογό του για την εκτίμηση της βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα με τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει στην Ινδία, και αυτοτελώς και μέσω της ΕΕ.

ΥΠΕΞ Ινδίας: Θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητητας και κυριαρχίας

Από την πλευρά του, το μήνυμα πως ως «δημοκρατίες, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας αποτελούν εξαιρετικά θεμελιώδεις αρχές που είναι το θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Δρ Subrahmanyam Jaishankar.
Απευθυνόμενος στον Ν. Δένδια εξέφρασε την πεποίθηση πως «εσείς κι εγώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό των 18 ετών και πραγματικά προσβλέπω στην επίσκεψή σας στο Δελχί», σημειώνοντας πως η σχέση Ελλάδας και Ινδίας στηρίζεται σε κοινές πεποιθήσεις και σε μια κοινότητα αρχών, «τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, που είναι παρόμοιος».
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Δρ. Subrahmanyam Jaishankar τόνισε ότι «οι σχέσεις πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξες και εξέφρασε τη βούληση της Ινδίας για μια πιο ουσιαστική, πιο πολύπλευρη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακόμη, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας και σημείωσε πως η επίσκεψή του επιτρέπει να μεταφέρει μήνυμα φιλίας και ευχών για την 200η επέτειο από την Επανάσταση της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Ινδία προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ανεξαρτησίας μας, τον Αύγουστο.
Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και θα διευρυνθεί η ουσία τους.
«Συζητήσαμε το εμπόριο, τις επενδύσεις, ανταλλαγές σε διάφορους τομείς, στον τουρισμό, τον κινηματογράφο, τον τουρισμό. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ότι πολλές από τις συμφωνίες που μας επιτρέπουν να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασία μας, να εφαρμοστούν. Κι αυτό θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε θέματα επικοινωνίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών μας, ώστε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, τόνισε πως συζήτησε με τον κ. Δένδια μεγάλο φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από την περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού μέχρι την περιοχή της Ελλάδας.
«Αυτό αποτελεί σημαντικό προνόμιο για μένα. Έμαθα πολλά ακούγοντας τις απόψεις και τις αξιολογήσεις σας. Θεωρώ ότι οι απόψεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα με την οποία έχουμε μεγάλη συγγένεια θα βοηθήσει στη δική μας αξιολόγηση και κρίση, καθώς εξετάζουμε αυτή την περιοχή του κόσμου», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η φωνή της Ελλάδας βοήθησε πολύ στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας και η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ινδίας, την περασμένη Δευτέρα στην Πορτογαλία.
Εξέφρασε δε, την ιδιαίτερη εκτίμησή του στην Ελλάδα που υποστηρίζει και βοήθησε την προώθηση των θεμάτων εμπορίου, συνεργασίας, θέματα συνδεσιμότητας της περιοχής Ινδίας - Ειρηνικού.
Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα τις προκλήσεις της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας, «φαινόμενα που είναι απολύτως απαράδεκτα στην εποχή μας».
Σε ό,τι αφορά τα πολυμερή θέματα και των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως οι δύο χώρες συμφωνούν.
Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που προηγήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για την υποδοχή και γνωστοποίησε ότι μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Ινδού πρωθυπουργού.

Στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Mahatma Gandhi

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, στις 19:30, με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Mahatma Gandhi πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να παραστώ στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Mahatma Gandhi στην Αθήνα, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Mahatma Gandhi ήταν ένας πρωτοπόρος της ινδικής ανεξαρτησίας, αλλά ήταν και ένας πρωτοπόρος της ειρήνης και της αντίδρασης στη βία από όπου κι αν προέρχεται. Έχει γι’ αυτό τον παγκόσμιο σεβασμό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης