Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Διεύρυνση της εποπτείας, πέραν των τραπεζών, στις «συστημικές» επενδυτικές εταιρείες

EKT: Διεύρυνση της εποπτείας, πέραν των τραπεζών, στις «συστημικές» επενδυτικές εταιρείες

Επιχειρήσεις που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. eυρώ θα πρέπει να λάβουν τραπεζική άδεια

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εποπτεία σε "συστημικές” εταιρείες επενδύσεων καθώς μια εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενη αλλαγή που θεσμικού πλαισίου, αυξάνει το πεδίο εποπτείας της το οποίο έχουν σταδιακά διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
Οι επιχειρήσεις με assets υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ που αναλαμβάνουν ή διαπραγματεύονται χρηματοπιστωτικά μέσα για λογαριασμό τους, θα πρέπει τώρα να αιτηθούν τραπεζικής άδειας με βάση τη νέα νομοθεσία που τίθεται σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, τόνισε η κεντρική τράπεζα.

Αρμοδιότητες

Οι ευρωπαϊκές αρχές τοποθετούν τις χρηματιστηριακές εταιρείες σε πιο αυστηρό έλεγχο για να διασφαλίσουν ότι οι κίνδυνοι στις συναλλαγές εποπτεύονται επαρκώς.
Η ΕΚΤ έχει επεκτείνει σταθερά τις αρμοδιότητες της από το τέλος του 2014 που ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, και ξανά όταν οι διεθνείς τράπεζες άρχισαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εντός της Ένωσης, εξαιτίας του Brexit.

Από το β’ εξάμηνο

Μια πρώτη ομάδα πιθανότατα θα ενταχθεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ στο β΄ μισό του έτους, τονίζει η Τράπεζα.
Η ΕΚΤ ήδη επιβλέπει τους επενδυτικούς τραπεζικούς βραχίονες σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης για εποπτεύει την επέκταση αυτών των τραπεζών που μεταφέρουν assets στην Ένωση μετά το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης