Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι ΕΕ σε σύνοδο κορυφής με τον Putin - Τι αποφάσισαν για Τουρκία

Όχι ΕΕ σε σύνοδο κορυφής με τον Putin - Τι αποφάσισαν για Τουρκία
Σε αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων η ΕΕ για διάλογο με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Αρνητική ήταν η τελική θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρόταση που κατέθεσαν Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να οργανωθεί μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στο ότι ακόμα δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel, η οποία πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα άμεσων συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία καθώς όπως είχε πει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση διαφορών, υποστήριξε ότι έγινε μια «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη».
«Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο.
Προσδιορίσαμε ξανά ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνούμε πιο στενά με τη Ρωσία» υποστήριξε η Merkel.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι ακόμα νωρίς για ένα τέτοιο βήμα, μια και η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της, με τον πρόεδρο της Λιθουανίας να επισημαίνει ότι «το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα».

Διάλογος

Παρά τις ενστάσεις αυτές είναι ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας για την αναγκαιότητα διαλόγου και αποκατάστασης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
«Είναι σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει αυτός ο διάλογος» είπε η Merkel με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Sebastian Kurz να αναφέρει ότι υποστήριξε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά θα πρέπει «να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζονται στις οικονομικές κυρώσεις και στις απελάσεις διπλωματών ενώ ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας σημείωσε πως αν δεν εναντιώνεται στο διάλογο με τη Ρωσία, δεν θα συμμετείχε σε μια σύνοδο με τον Putin.

Η γαλλογερμανική πρόταση

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα αλλά η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο διάλογος θα αφορά «πεδία ενδιαφέροντος της ΕΕ», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως αναφέρεται, «οι ηγέτες θα συζητήσουν τις «μορφές» και τις «προϋποθέσεις» για τον διάλογο με το Κρεμλίνο ενώ παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να δείξει «πιο εποικοδομητική δέσμευση» και να «σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών».
Διαμηνύει πως είναι «έτοιμο να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της» – μη εξαιρουμένων των κυρώσεων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell να παρουσιάσει «επιλογές για επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων».

Τι ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από Τουρκία

Την καταδίκη τους για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από «τρίτες χώρες» εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Παράλληλα, ωστόσο, χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Mεσόγειο, ενώ ανέφεραν πως επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών υπό τους όρους που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την τελωνειακή ένωση.
Αναφορά έγινε, επίσης, στην προεργασία που λαμβάνει χώρα για «διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα».
Ως προς το Κυπριακό, στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας για μια διζωνική ομοσπονδία» και τονίζεται ότι η απόλυτη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχετικά με το κράτος Δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει πως παραμένουν «ζωτική ανησυχία» για την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κομισιόν παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.
Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει λαμβάνειν 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.
τ.jpg

τ2.jpg
τ3.jpg
Για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ


Την καταδίκη της για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασαν την ισχυρή βουλήσή τους ώστε να συνδράμουν τις χώρες μέλη που αποτελούν τους κύριους δέκτες των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική για το μεταναστευτικό.
Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω ενός πλέγματος συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.
Το πεδίο αυτό αναμένεται να σχεδιαστεί ένα πλέγμα συμφωνιών με τρίτες χώρες όπου με την παροχή κινήτρων οικονομικών ή άλλων θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης με την εφαρμογή ρήτρας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και δημιουργίας μηχανισμών ενσωμάτωσης των μεταναστών προσφύγων.
Ο τρίτος άξονας είναι η δυναμική απάντηση σε περιπτώσεις όπου επιχειρηθεί από τρίτες χώρες η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για λόγους εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής.
E4qe3fzXwAI_0vk_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης