Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κίνηση ματ της Alpha, στο 1 με 1,10 ευρώ η τιμή της αύξησης των 800 εκατ – Ο ρόλος των νέων επενδυτών, πως θα κινηθεί η μετοχή

Κίνηση ματ της Alpha, στο 1 με 1,10 ευρώ η τιμή της αύξησης των 800 εκατ – Ο ρόλος των νέων επενδυτών, πως θα κινηθεί η μετοχή
Μεσοπρόθεσμα η μετοχή θα σταθεροποιηθεί στα 1,30 ευρώ που αυτό σημαίνει για την συνολική της χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank 1,30 ευρώ Χ 2,34 δισ μετοχές = 3 δισ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Με μια κίνηση ματ η Alpha bank απέδειξε ότι μπορεί να πάρει το ρίσκο, ποντάροντας όχι στην υπερκάλυψη αλλά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές η Alpha bank έχει αποκλείσει τιμή κάτω του 1 ευρώ και οριοθετεί το νέο στόχο για την τιμή της αύξησης των 800 εκατ στο 1 ευρώ με 1,10 ευρώ επίπεδα που πρόσφατα είχε αποκαλύψει το bankingnews.
Να σημειωθεί ότι στις 25 Ιουνίου 2021 η μετοχή υποχωρεί στα 1,1070 ευρώ αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και το παράγωγο της μετοχής βρίσκεται στα 1,1080 ευρώ.
Το ενημερωτικό δελτίο θα δημοσιευθεί στις 25 Ιουνίου 2021 το βράδυ και έχοντας ως ημέρα διακανονισμού την 28η Ιουνίου η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει 29 Ιουνίου και θα τελειώσει την 1η Ιουλίου 2021.
Εάν καθυστερήσει η δημοσίευση του ενημερωτικού για τις 26 Ιουνίου, τότε το τριήμερο της δημόσιας προσφοράς θα μετακινηθεί μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2021.

Ποια τα νέα δεδομένα;

Γιατί η Alpha bank οριοθέτησε την μέγιστη τιμή στα 1,20 ευρώ;

Απάντηση
Από τις 25 Ιουνίου 2021 και μετά η μετοχή της Alpha bank διαπραγματεύεται χωρίς την δυνατότητα να θεωρηθεί ένας νέος μέτοχος παλαιός, δεν θα τύχει δηλαδή προνομιακής μεταχείρισης αφού με βάση την πρακτική συναλλαγή Τ+2 οριοθετήθηκε η ημέρα διακανονισμού η 28 Ιουνίου 2021.
Γιατί προσδιορίστηκε η μέγιστη τιμή στα 1,20 ευρώ;
Γιατί η Alpha bank ήθελε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό προστασίας της μετοχής της στο χρηματιστήριο κατά τις ημέρες της δημόσιας προσφοράς.
Τα 1,20 ευρώ μέγιστη τιμή είναι υψηλότερη των 1,1420 ευρώ που έκλεισε η μετοχή στις 24 Ιουνίου 2021 δηλαδή premium 5% και επίσης υψηλότερη σε σχέση με το 1,10 ευρώ που βρίσκεται η μετοχή στις 25 ιουνίου 2021.

Γιατί δεν προσδιορίστηκε η ελάχιστη τιμή;

Απάντηση
Η Alpha bank ουσιαστικά ανοίγει το βιβλίο προσφορών 29 Ιουνίου και το κλείνει 1 Ιουλίου δηλαδή μέσα σε τρεις ημέρες.
Η διάρκεια των 3 ημερών προφανώς προσδιορίζεται λόγω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα καθώς θα μπορούσε με όρους ιδιωτικής τοποθέτησης να την κλείσει μέσα σε τρεις ημέρες.
Για την Alpha bank η απόλυτα κρίσιμη περίοδος είναι η 25 Ιουνίου μέχρι 1η Ιουλίου 2021 δηλαδή 5 εργάσιμες ημέρες.
Προφανώς η ελάχιστη τιμή δεν προσδιορίστηκε γιατί θα καθοριστεί στην δημόσια προσφορά αφενός και αφετέρου η Alpha bank έχει αποφασίσει η τελική τιμή της αύξησης να διαθέτει ένα οριακό discount της τάξης του 3% με 5%.
Ουσιαστικά η Alpha bank ατύπως έχει προσδιορίσει την ελάχιστη τιμή το 1 ευρώ και στοχεύει πλέον στα 1,10 ευρώ.
Η πληροφορία του bankingnews για εύρος τιμής αύξησης 1 με 1,10 ευρώ θα επιβεβαιωθεί.
Η τράπεζα αποκλείει τιμή αύξησης κάτω του 1 ευρώ.

Που στηρίζει την αυτοπεποίθηση της η Alpha bank;

Απάντηση;
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου για την Alpha bank είναι ιερό τοτέμ όπως μπορεί να είναι για άλλες τράπεζες ο βαθμός υπερκάλυψης.
Η Alpha bank δίδοντας το δικαίωμα σε όλους τους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για την υπερκάλυψη αλλά για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Με τιμή αύξησης 1 ευρώ ή 1,10 ευρώ η Alpha bank θα διαθέτει 1,54 δισεκ. μετοχές + 800 εκατ μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου = 2,34 δισεκ. μετοχές
Με βάση τις τρέχουσες τιμές θα εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ που αυτό μεταφράζεται με όρους P/BV με όρους 2021 στα 5,4 δισεκ. = 0,46 και με όρους 2022 δηλαδή κεφάλαια 5,7 δισεκ. = 0,43
Η αύξηση δεν θεωρείται ακριβή αλλά σίγουρα δεν είναι και φθηνή.

Υπάρχει κάποιο μυστικό ή κάποια συσχέτιση με τους νέους επενδυτές;

Απάντηση
Φαίνεται ότι η Alpha bank στηρίζει την αυτοπεποίθηση της για τιμή με οριακό έως μηδενικό discount σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή σε δύο πράγματα.
1)Ότι οι βασικοί μέτοχοι δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,95%, ο Paulson με ποσοστό 5,6% και η Schroders η οποία διαθέτει οριακά πάνω από 5% και κατέχει μετοχές Alpha για ίδιο λογαριασμό και ως θεματοφύλακας θα συμμετάσχουν στην αύξηση θέλοντας να διατηρήσουν το ποσοστό τους.
2)Υπάρχουν νέοι επενδυτές, δηλαδή επενδυτές που δεν κατέχουν μετοχές Alpha bank οι οποίοι έχουν κάνει deal με την Alpha bank ότι θα τοποθετηθούν στην τιμή των 1 με 1,10 ευρώ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάει να βρει νέες μετοχές η Alpha bank και δεν ανησυχεί για τυχόν αδιάθετες μετοχές.
Όσοι δεν συμμετάσχουν δημιουργούν στην Alpha bank ένα πλεόνασμα χώρου ώστε να τοποθετηθούν οι νέοι επενδυτές.
Οι νέοι επενδυτές θα μπορούσαν να καλύψουν έως το 20% της αύξησης κεφαλαίου ή 160 εκατ.
Υπολογίζεται ότι τυχόν αδιάθετες μετοχές θα ανέλθουν στο 5% με 7%.

Γιατί η Alpha bank θέλει να μειώσει οριακά το ΤΧΣ;

Απάντηση
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 10,95% των μετοχών της Alpha bank.
Έχει αποφασίσει να συμμετέχει ολικώς με 88 εκατ στην αύξηση καλύπτοντας δηλαδή το ποσοστό που κατέχει.
Ωστόσο η Alpha bank πιέζει ώστε να μειωθεί στο 8% να ασκήσει μερικώς τα «δικαιώματα» του – η αύξηση υλοποιείται χωρίς τα δικαιώματα προτίμησης και για τον λόγο αυτό βάζουμε σε εισαγωγικά την λέξη δικαιώματα – ώστε να δημιουργήσει ένα buffer ένα απόθεμα ώστε να το δώσει σε νέους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Το ΤΧΣ πάντως θέλει να καλύψει πλήρως την συμμετοχή του στο 10,95% και ακολούθως να πραγματοποιήσει placement του 5% ή όλου του ποσοστού έως το τέλος του 2021.

Πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή το κρίσιμο διάστημα έως την 1η Ιουλίου;

Απάντηση
Το ερώτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.
Η μια θεωρεί ότι καθορίζοντας στα 1,20 ευρώ τη μέγιστη τιμή της δημόσιας προσφοράς δηλαδή με premium έναντι της χρηματιστηριακής τιμής… η μετοχή στο ταμπλό θα κρατηθεί.
Η άλλη σχολή σκέψης αναφέρει ότι στα 0,46 P/BV που θα βγει τελικώς η αύξηση με όρους αποτίμησης θα ασκήσει βραχυπρόθεσμα πίεση στην μετοχή.
Πάντως όπως φαίνεται και αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο η Alpha bank θα δώσει μάχη για να κρατήσει την μετοχή ψηλά στην ζώνη των 1,15 ευρώ.
Δεν πιστεύουμε ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στην μετοχή επειδή οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχει νόημα να πουλήσουν και οι νέοι μέτοχοι θα τοποθετηθούν ψηλά.
Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια πίεση θα απορροφηθεί.
Μεσοπρόθεσμα η μετοχή θα σταθεροποιηθεί στα 1,30 ευρώ που αυτό σημαίνει για την συνολική της χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank 1,30 ευρώ Χ 2,34 δισ μετοχές = 3 δισ ευρώ.

Συμπέρασμα

Η Alpha bank παίρνει ένα ρίσκο.
Να καθορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου υψηλά στα 1 με 1,10 ευρώ θέλοντας να αποδείξει στην αγορά ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι αναπτυξιακή και όχι αύξηση κεφαλαίου ανάγκης.
Τα 800 εκατ τα έχει ήδη καλύψει, τα έχει ήδη συγκεντρώσει αυτό είναι 1000% σίγουρο.
Η μάχη που θα δοθεί για τις επόμενες ημέρες είναι η τιμή της αύξησης και όπως φαίνεται το 1 ευρώ σχεδόν έχει κλειδώσει και στόχος είναι για υψηλότερα, οπότε το εύρος 1 με 1,10 ευρώ για τιμή αύξησης κεφαλαίου είναι αντιπροσωπευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης