Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ (24 - 25 Ιουνίου): Οι ΛΟΑΤΚΙ (ευρωπαϊκές;) αξίες, ο διχασμός και οι απειλές όλων κατά του Orban

tags :
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ (24 - 25 Ιουνίου): Οι ΛΟΑΤΚΙ (ευρωπαϊκές;) αξίες, ο διχασμός και οι απειλές όλων κατά του Orban
Οι τροχιοδεικτικές δηλώσεις της Von der Leyen (Κομισιόν) και οι απειλές για εφαρμογή των κανονισμών για το κράτος δικαίου κατά τη Ουγγαρίας

Την ώρα που η οικονομία της Ευρώπης αναρρώνει από τα πλήγματα της πανδημίας, φαίνεται ότι κεντρικό ζήτημα για την πολτική ελίτ έχει καταστεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέσα απο μια προτωφανή άσκηση πίεσης προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban
Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις της Ουγγαρίας με την ΕΕ είναι ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ματαίωσε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2021 τη μετάβασή του στο Μόναχο ενόψει των μέτρων που αναμένεται να λάβει κατά της χώρας του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νομοσχέδιο της Βουδαπέστης περί νέων περιορισμών εις βάρος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Σύμφωνα με τη θέση της Κομισιόν το εν λόγω νομοθέτημα παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. γεγονός εξόργισε τον Orban, ο οποίος αποφάσισε να μη μεταβεί στη γερμανική πόλη για το παιχνίδι της χώρας του με τη Γερμανία.

Παρεμβάσεις σε έντονο ύφος

Το ουγγρικό ζήτημα, ωστόσο, ήταν αυτό που προκάλεσε τις πιο έντονες παρεμβάσεις – και που ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλές εντάσεις στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ απόψε.
«Ο στόχος μου είναι να γονατίσουμε την Ουγγαρία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε πριν τη Σύνοδο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός πρωθυπουργός (Mark Rutte.
Ο κ. Rutte δήλωσε ότι η Βουδαπέστη πρέπει να ακυρώσει το νόμο για τη μη έκθεση ανηλίκων στην ομοφυλοφιλία – ή να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Απειλές

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υπογράμμισε ότι η ουγγρική νομοθεσία «δεν συμμορφώνεται με τις αξίες μας και με το τι είναι η Ευρώπη».
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πρόσθεσε, «στο όνομα όλων μας, στο όνομα των αρχών μας», πρέπει να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης Orban.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel έκανε αναφορές σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας ότι ήταν το «πιο δύσκολο πράγμα» να αποδεχθεί ότι ήταν ομοφυλόφιλος και να το πει στους γονείς του.
Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία και την πορνογραφία, όπως διατυπώνεται στην επίμαχη ουγγρική νομοθεσία.

Δικαστική προσφυγή

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «προσφύγει στο δικαστήριο» εάν η Ουγγαρία προχωρήσει με τον αμφιλεγόμενο νόμο της που απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, δήλωσε την Πέμπτη ο Didier Reynders, ο Ευρωπαίος επίτροπος δικαιοσύνης.
Οι παρατηρήσεις του Reynders προσέφεραν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη στρατηγική της Επιτροπής να αναλάβει την Ουγγαρία επί του θέματος, μια ημέρα μετά τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να αντιταχθεί στον νόμο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια συγκέντρωση φιλελεύθερων ηγετών πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο επίτροπος δικαιοσύνης δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Ουγγαρίας εάν χρειαστεί, μια διαδικασία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την Ουγγαρία να αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις.

«Ντροπή»

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ουγγρική συνέλευση, πυροδότησε την οργή της ελίτ της ΕΕ.
Η Von der Leyen την Τετάρτη 24 Ιουνίου το χαρακτήρισε «ντροπή» και είπε ότι έστειλε μια επιστολή στις ουγγρικές αρχές, στην οποία περιγράφει την άποψη της Επιτροπής.
Την Πέμπτη το πρωί, 17 ευρωπαϊκές χώρες ενέκριναν έκκληση για «συνέχιση της καταπολέμησης των διακρίσεων έναντι της κοινότητας των ΛΟΑΤΙ», ζητώντας από την Επιτροπή να ενεργήσει.
Το πρώτο βήμα της Επιτροπής ήρθε όταν ο Reynders και ο Thierry Breton, ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, έστειλαν την επιστολή τους στην Judith Varga, υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, ζητώντας διευκρινίσεις σε νομοσχέδιο που θεωρούν ότι παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και νομικά κείμενα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli παρακάλεσε την Πέμπτη απευθείας με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να «λάβει υπόψη του» την «αμηχανία και κριτική» σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚ +.
«Τον υπενθύμισα ότι οι νομοθετικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν κριτική από όλα τα θεσμικά όργανα και ως εκ τούτου έπρεπε να εξετάσει αυτήν την κριτική», δήλωσε ο Sassoli σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του προς τους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Sassoli πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει πλήρως έναν νέο μηχανισμό που συνδέει τη εισροή της ΕΕ με εγγυήσεις κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ - το έκανε ξανά σε επιστολή που εστάλη στην Επιτροπή την Τετάρτη.

Το αίτημα

Ο μηχανισμός θα μπορούσε να επηρεάσει την Ουγγαρία, η οποία αντιμετώπισε κριτική για οπισθοδρόμηση στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο Sassoli είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Πέμπτης να «μην απόσχει» από την εφαρμογή του μηχανισμού κράτους δικαίου, επισημαίνοντας ότι είναι τώρα «ευρωπαϊκός νόμος».
«Πρόκειται για μια διάταξη που πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Sassoli, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει δύο μήνες για να απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου.
«Εάν η επιτροπή δεν κινηθεί, θα παραπέμψουμε στο δικαστήριο για μη εκτέλεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Μετανάστευση

Ο Sassoli επίσης δεν άφησε ασχολίαστη την κατάσταση στη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου «αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι» ότι δεν υπάρχει ακόμη ενιαία πολιτική για τον εντοπισμό μεταναστών εντός της ΕΕ.
«Το Συμβούλιο πρέπει να καταβάλει προσπάθεια, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης