Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Τρίτο κύμα στη Βραζιλία, απειλή η παράλλαξη Δέλτα – Συναγερμός για Pfizer, Moderna

Covid: Τρίτο κύμα στη Βραζιλία, απειλή η παράλλαξη Δέλτα – Συναγερμός για Pfizer, Moderna
Προειδοποίηση ότι έως τον Αύγουστο η παράλλαξη Δέλτα θα είναι κυρίαρχη σε Ευρώπη, ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο πλανήτης καθώς η παράλλαξη Δέλτα, η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλάξεις του ιού, εκτιμάται πως θα γίνει κυρίαρχη έως τα τέλη Αυγούστου τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Κυβερνήσεις και ειδικοί καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, αναφέροντας πως μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να απολαύσουν μια υψηλή προστασία έναντι της νέας παράλλαξης του ιού.
Παρόλο αυτά οι εμβολιασμοί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη φαίνεται να επιβραδύνονται, τη στιγμή που εντείνεται ο προβληματισμός για τις παρενέργειες των εμβολίων ύστερα από την απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να προσθέσει μια νέα προειδοποίηση για εξαιρετικά σπάνιες καρδιακές φλεγμονές μετά την χορήγηση των εμβολίων Pfizer και Moderna, οι οποίες διαπιστώνονται κυρίως σε εφήβους και νέους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, η Μ. Βρετανία δηλώνει ότι θέλει να επιτρέψει την επανάληψη των ταξιδιών στο εξωτερικό ενώ η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της επιδημίας.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 179.687.376 και οι νεκροί 3.893.798
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.578.829 κρούσματα και 602.838 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.082.778 και τρίτη σε νεκρούς με 391.981
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 507.109 και τρίτη σε κρούσματα με 18.169.881
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.824.127
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.387.545 και έκτη η Ρωσία με 5.325.940
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.683.989 
ada_1.JPG
Συναγερμός για Pfizer, Moderna

Μια νέα προειδοποίηση ότι τα εμβόλια των Pfizer, Moderna συνδέονται με εξαιρετικά σπάνιες καρδιακές φλεγμονές αναμένεται να προσθέσει στο φύλλο οδηγιών των εμβολίων η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Σύμφωνα με την FDA, οι εξαιρετικά σπάνιες αυτές παρενέργειες εντοπίζονται κυρίως σε εφήβους και νέους ανθρώπους, ενώ επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων.
Σημειώνεται πως οι υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες ερευνούν το κατά πόσο τα εμβόλια αυτά συνιστούν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, και αν ναι, πόσο σοβαρό.
Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν πως όλοι οι πολίτες που εμφάνισαν καρδιακές παθήσεις, έχουν αναρρώσει ενώ το αμερικανικό υπουργείο Υγείας έσπευσε να σημειώσει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι οι καρδιακές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Σύμφωνα με την FDA, οι περισσότερες καρδιακές παρενέργειες εμφανίζονται περίπου μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων και αφορά κυρίως νέους άντρες.
Συγκεκριμένα, τα CDC έχουν αναφέρει 309 εισαγωγές νέων κάτω των 30 ετών ενώ κάνουν λόγο για 12,6 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο σε διάρκεια τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση σε όσους είναι 12 – 39 ετών.
Όπως αναφέρεται, αυτή η παρενέργεια τείνει να εξαφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, π.χ. άνω των 50 ετών.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Biden για τον εμβολιασμό του 70% όλων των ενήλικων πολιτών άνω των 18 ετών έως τις 4 Ιουλίου, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μερικές εβδομάδες αργότερα.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο στόχος θα επιτευχθεί για τους πολίτες άνω των 27 ετών αλλά και όχι και για όσους είναι άνω των 18 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως 15 από τις 50 Πολιτείες έχουν καταφέρει έως σήμερα να εμβολιάσουν με μια δόση το 70% των ενήλικων πολιτών άνω των 18 ετών.

«Καμπανάκι» από ECDC: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα κυριαρχήσει κατά 90% σε όλη την Ευρώπη

H μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αναφέρει σε νέα εκτίμησή του το ECDC.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από την Alpha (Β.1.1.7) VOC και μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.
«Υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολιαστικού προγράμματος δύο δόσεων προστατεύονται λιγότερο καλά από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα από ότι έναντι άλλων παραλλαγών, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου.
Ωστόσο, ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα.
Ο οργανισμός Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό.
Πρόκειται για τη λεγόμενη παραλλαγή «Δέλτα συν» (Delta plus), ή παραλλαγή του Νεπάλ, η οποία προσδιορίστηκε ως «ανησυχητική παραλλαγή» στην Ινδία προκαλώντας αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης παραλλαγής του κορωνοϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ότι προσκολλάται πιο δυνατά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι δυνητικά περιορίζει την αντίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
5435353453534.JPG
Ασπίδα προστασίας τα εμβόλια απέναντι στην παράλλαξη Δέλτα

Η μόνη ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό και στις παραλλάξεις τους είναι τα εμβόλια.
Όπως αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό τόσο απέναντι στην παράλλαξη Δέλτα όσο και στην παράλλαξη Κάπα, οι οποίες και οι δύο έχουν πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.
Πρόσφατα μάλιστα, ανάλυση του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας ανέφερε πως τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία πάνω από 90% απέναντι στον κίνδυνο να νοσηλευθεί κάποιος λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο για τους πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Μ. Βρετανία: Έτοιμοι να επιτρέψουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό – Προβληματισμός Merkel

Την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Βρετανούς πολίτες εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, George Eustice, αν και υποστήριξε πως οι νέες παραλλάξεις περιπλέκουν την χαλάρωση των μέτρων.
Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να απολαύσουν διακοπές στα ισπανικά νησιά αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της φημολογίας ότι πιθανόν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξίδια στην Ίμπιζα και στην Μαγιόρκα, ο Eurtice είπε ότι «προσωπικά θέλω να επιστρέψουμε στο σημείο που θα μπορούμε να στηρίξουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν, σε κανέναν δεν αρέσουν τα δρακόντεια μέτρα που χρειάστηκε να επιβάλλουμε φέτος».
Παρόλα αυτά πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί στο σενάριο αυτό.
Μάλιστα η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστήριξε ότι οι Βρετανοί πολίτες σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και αν πηγαίνουν, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη η Πολωνία έχει αποφασίσει να βάζει σε 7ημερη καραντίνα τους Βρετανούς που επισκέπτονται την χώρα.

Ινδία: Ανησυχία για την παράλλαξη Δέλτα plus

Πάνω από 30 εκατομμύρια κρούσματα μετρά η Ινδία, η οποία ωστόσο έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι ακόμη 1.321 ασθενών και ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 54.069 κρούσματα.
Επισήμως η Ινδία μετρά 391.981 νεκρούς επί συνόλου 30,08 εκατ. μολύνσεων.
Παρόλο αυτά πολλοί Ινδικοί ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κρουσμάτων εξαιτίας της παράλλαξης Δέλτα plus, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται ως «παράλλαξη ανησυχίας» καθώς δεν αποκλείεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων και του τείχους ανοσίας που έχει δημιουργηθεί.
Πάντως αναφέρεται πως στελέχη αυτής της παράλλαξης έχουν εντοπιστεί και σε πολλές άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και το Νεπάλ με αρκετούς να υποστηρίζουν πως η παράλλαξη αυτή είχε περιγραφεί ανεπίσημα ως η παράλλαξη του Νεπάλ όταν έκανε την εμφάνιση της.
Υπολογίζεται ότι έως τις 16/6 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 197 κρούσματα σε 11 χώρες.
6546456544444444.JPG
Τρίτο κύμα στη Βραζιλία

Αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας είναι η Βραζιλία, η οποία ανέφερε χθες Τετάρτη 23/6 νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 115.228 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το ίδιο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 2.392 ασθενείς με την COVID-19.
Η Βραζιλία έχει καταγράψει 507.109 θανάτους επί συνόλου 18.169.881 μολύνσεων.
Ειδικοί προειδοποιούσαν επί μήνες πως η χώρα κινδύνευε να χτυπηθεί από τρίτο κύμα, που ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο φονικό από τα προηγούμενα.
Ο αριθμός των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι σε άνοδο εδώ και πάνω από έναν μήνα.
Οι θάνατοι κατά μέσον όρο κυμαίνονται γύρω στους 2.000 ημερησίως από την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του δημόσιου ινστιτούτου αναφοράς Fiocruz, η κατάσταση είναι κρίσιμη σε 19 από τις 27 πολιτείες της χώρας, με τον δείκτη πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να κινείται πάνω από το 80% και, στις οκτώ εξ αυτών, πάνω ακόμη και από το 90%.
Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, συνεχίζει να προχωράει με ακόμα αργό ρυθμό: το 30,7% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και μόλις το 11,36% και τις δύο.

Χιλή: Το 80% έχει εμβολιαστεί

Τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της covid έχει λάβει το 80% του πληθυσμού της Χιλής.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν εμβολιαστεί 12.199.649 πολίτες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα προληπτικά μέτρα και να φορούν σωστά τις μάσκες, μια και η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή άρχισε την 3η Φεβρουαρίου και έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 21.724.741 δόσεις.

Στο κόκκινο το Σίδνεϊ – Για την πιο τρομακτική περίοδο της πανδημίας κάνουν λόγο οι Αρχές

Στο κόκκινο βρίσκεται το Σίδνεϊ αλλά και όλη η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας λόγω της παράλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για την πιο τρομακτική περίοδο από την έναρξη της πανδημίας.
Η Πολιτεία ανέφερε μια διψήφια αύξηση στα νέα κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
«Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, αυτό είναι ίσως η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλία» ανέφερε η πρωθυπουργός της Πολιτείας Gladys Berejiklian.
Η Νέα Νότια Ουαλία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου διαμένει το ένα πέμπτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η μετάδοση θα μπορούσε να γίνεται ακόμη και μέσω της ελάχιστης επαφής με κάποιον που έχει προσβληθεί.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί ένα καθολικό lockdown, καθώς τα μέτρα προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους σε επτά τομείς στο ανατολικό τμήμα του Σίδνεϊ και στο εσωτερικό του δυτικού να εγκαταλείψουν την πόλη και έχουν περιορίσει σε 5 τον αριθμό των ατόμων στις συναθροίσεις στα σπίτια.
Η Νέα Νότια Ουαλία έχει απομονωθεί ουσιαστικά από την υπόλοιπη χώρα αφότου ορισμένες πολιτείες, όπως η Δυτική Αυστραλία, έκλεισαν τα σύνορά τους, ενώ άλλες εισήγαγαν αυστηρούς μεθοριακούς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης