Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Στο επίκεντρο πανδημία, οικονομία και ευρω-τουρκικές σχέσεις

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Στο επίκεντρο πανδημία, οικονομία και ευρω-τουρκικές σχέσεις
Στις 14:00 ώρα Ελλάδας αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 – 25/6), η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα μια και στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Ωστόσο, οι εργασίες θα αρχίσουν, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel με μια ανταλλαγή απόψεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres για τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα γεωπολιτικά θέματα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως ενώ τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου κυρίαρχο θέμα θα είναι η οικονομική ανάπτυξη με τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν συνάντηση με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Paschal Donohoe.

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας

«Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά» αναφέρει ο Charles Michel, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί για την ανάγκη επαγρύπνησης λόγω του κινδύνου που συνεπάγονται οι νέες μεταλλάξεις.
«Όπως συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο, θα συμμετάσχουμε σε μια πρώτη ανταλλαγή διδαγμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις.
Θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για τον εμβολιασμό στον κόσμο, μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς μπορεί να αυξηθεί η προσφορά εμβολίων παγκοσμίως» επισημαίνει ο Michel.

Κυρίαρχο θέμα οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Πέρα όμως από την πανδημία και την επόμενη ημέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να τονίσουν ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ενώ αναμένεται να επισημάνουν την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο, αλλά και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, θα συζητηθεί κυρίως η εξωτερική διάσταση.
«Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Πρέπει να δώσουμε εντολή για δράση που θα αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα» επισημαίνει ο Charles Michel.
Επί τάπητος θα τεθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, θα συζητηθεί το θέμα της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα για τη Λιβύη, το Σαχέλ και την Αιθιοπία.

Η οικονομική ανάκαμψη στη δεύτερη ημέρα των εργασιών

Η οικονομική ανάκαμψη θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 25/6, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις 10:00 ώρα Ελλάδας.
«Θα εξετάσουμε την εφαρμογή του NextGenerationEU.
Μόλις εγκριθούν, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα επιτρέψουν μια πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη.
Θα ανοίξουν, επίσης, το δρόμο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες» υποστηρίζει ο Michel.
Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde και με τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, με θέμα τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, την πορεία της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών και θα συζητήσουν για το συντονισμό των πολιτικών στην ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης