Τελευταία Νέα
Speculator

Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Σε νέο γύρο παρατάσεων φαίνεται πως οδηγείται ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Σε νέο γύρο παρατάσεων φαίνεται πως οδηγείται ο διαγωνισμός για την «πολύπαθη» μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στην Κέρκυρα, με τον φορέα υλοποίησης του έργου, ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, να μετακινεί (εκ νέου) την αποσφράγιση των προσφορών, από τις 18 Ιουνίου για τις 5 Ιουλίου 2021.
Το έργο έχει περάσει από πολλά κύματα τόσο κατά την προετοιμασία της δημοπράτησής του -η οποία μετά από μακρά αναμονή πραγματοποιήθηκε το 2020- όσο και μετά, με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία να οδηγείται σε αδιέξοδο κατόπιν ενστάσεων και μετέπειτα στην επαναδημοπράτηση του έργου τον περασμένο Μάρτιο, στην διάρκεια της οποίας δεν έχουν λείψει -και πάλι- οι ενστάσεις.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, με διαφορετικό φορέα υλοποίησης -τον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας- είχε προσελκύσει ζωηρό ενδιαφέρον από τον χώρο των κατασκευών και των περιβαλλοντικών έργων, με πέντε ισχυρούς μνηστήρες να δίνουν το «παρών»: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΘΑΛΗ, ΜΕΣΟΓΕΙΟ και WATT.
Ωστόσο, η προσφυγή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ΑΕΠΠ που επικαλέστηκε πολλαπλά σφάλματα και φωτογραφικούς όρους στα τεύχη δημοπράτησης έβαλε οριστικό φρένο στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία η οποία εν τέλει επαναπροκηρύχθηκε λίγους μήνες αργότερα από τον νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Η μονάδα της Κέρκυρας

Η νέα μονάδα απορριμμάτων Κέρκυρας είναι προϋπολογισμένης αξίας 54,4 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και θα αναπτυχθεί στην περιοχή Ακροκέφαλος Τεμπλονίου, σε έκταση 120,3 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να δώσει λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, η οποία επί αρκετά χρόνια πλέον βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και επιστρατεύει εμβαλωματικές λύσεις, ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες το νησί έχει αυξημένη τουριστική κίνηση.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα 35.000 τόνων/έτος συμμείκτων απορριμμάτων.
Επιπλέον, στην παραπάνω έκταση προβλέπεται η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως στο πλαίσιο της προώθησης συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, ως διακριτού ρεύματος από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.).
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια όλου του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η κατασκευή της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ μετέπειτα η λειτουργία και η συντήρησή της θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του κυρίου του έργου. Το περιβαλλοντικό έργο έχει διετή ορίζοντα κατασκευής ενώ στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για 6 χρόνια.

Φίλιππος Παναγόπουλος
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης