Τελευταία Νέα
Η πρόκληση των ΣΔΙΤ

Δημήτρης Ζορμπάς (Συνεταιριστική Ασφαλιστική): Η πρόκληση των ΣΔΙΤ και η εμπειρία από τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Δημήτρης Ζορμπάς (Συνεταιριστική Ασφαλιστική): Η πρόκληση των ΣΔΙΤ και η εμπειρία από τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων
Άνοιξε ο διάλογος για το πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα ως Κράτη απέναντι σε μεγάλα, συστημικά γεγονότα που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία
Η πανδημία Covid-19 έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινωνία και η οικονομία μας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλοι κληθήκαμε να αλλάξουμε τις εδραιωμένες συνήθειες πολλών ετών στον τρόπο που ζούμε, συναναστρεφόμαστε και εργαζόμαστε.
Μετά την επιβολή του πρώτου lockdown το Μάρτιο του 2020 έπρεπε όλοι να βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, όμως, πλέον από απόσταση. Με σύμμαχό μας τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, η ασφαλιστική αγορά κατόρθωσε πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και ειδικά για τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική, όπου συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας, παραμείναμε δίπλα στους πελάτες μας και συνεχίσαμε κανονικά να καταβάλλουμε αποζημιώσεις καθ’όλη τη διάρκεια των περιορισμών.

Τεράστιες οι επιπτώσεις

Από εκεί και πέρα άνοιξε ο διάλογος για το πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα ως Κράτη απέναντι σε μεγάλα, συστημικά γεγονότα που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία. Για παράδειγμα, τι μαθήματα πήραμε από αυτή την πανδημία και πώς με βάση αυτά μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για μία ενδεχόμενη μελλοντική πανδημία.
Οι συζητήσεις αυτές απασχόλησαν έντονα τα ευρωπαϊκά όργανα και βέβαια την ασφαλιστική αγορά, η οποία διερευνά το ρόλο που μπορεί να παίξει σε ένα τέτοιο σχέδιο διαχείρισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κάλυψη της διακοπής εργασιών των επιχειρήσεων. Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται καθώς το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και με διάφορες προεκτάσεις.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που βιώνουμε τώρα γρήγορα αποδείχτηκε πως η ασφαλιστική αγορά δεν μπορεί από μόνη της να φέρει το βάρος της κάλυψης των οικονομικών ζημιών που προκαλούνται από μία πανδημία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και καθολικές, καθώς μία πανδημία σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει μεγάλες, μαζικές και κυρίως απρόβλεπτες απώλειες και ζημιές σε πολλούς τομείς και παράλληλα να επεκτείνεται γεωγραφικά σε όλες τις χώρες και ηπείρους. Πλήττει όλους ταυτόχρονα αλλά δεν ισχύει η βασική αρχή της ασφάλισης όπου οι πολλοί πληρώνουν τις ζημιές των λίγων.

Οι λύσεις ΣΔΙΤ

Η λύση, λοιπόν, που φαίνεται να προκρίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών από μία μελλοντική πανδημία πιθανότατα θα βασίζεται σε σχήματα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά μελετώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα ΣΔΙΤ ανεπτυγμένων χωρών εδώ και χρόνια τα προτείνει ως λύση σε διάφορους τομείς: στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην υγεία και αλλά και υπό μία μορφή και στις συντάξεις.
Τα ΣΔΙΤ λειτουργούν καλά διότι συνδυάζουν τα θετικά στοιχεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά στην περίπτωση της ασφαλιστικής αγοράς υπάρχει τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων. Αυτό σημαίνει πως η ασφαλιστική αγορά έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαχείριση μεγάλων θεμάτων όπως είναι το συνταξιοδοτικό και η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών όπως για παράδειγμα οι σεισμοί και οι πλημμύρες.
Επιπλέον η ασφαλιστική αγορά είναι ένας πολύ αυστηρά ελεγχόμενος και εποπτευόμενος κλάδος. Λειτουργούμε υπό το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο Solvency II και την αυστηρή εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο συνδυασμός πλαισίου και εποπτείας διασφαλίζει την αξιοπιστία του κλάδου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η ασφαλιστική αγορά να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα μεγάλα αυτά ζητήματα. Βέβαια για να προχωρήσουν οι λύσεις ΣΔΙΤ είναι απαραίτητο να υπάρχει η πρόθεση της Πολιτείας.

Οι ασφαλίσεις Αυτοκινήτων

Κατά το πρώτο διάστημα του lockdown του Μαρτίου 2020 όπου περιορίστηκε σημαντικά η κίνηση των οχημάτων λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας, στον κλάδο Αυτοκινήτων η ασφαλιστική αγορά στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παρέχοντας όπου ήταν εφικτό εκπτώσεις, ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των ασφαλίστρων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ναι μεν είχε μειωθεί η κίνηση, αλλά η σφοδρότητα των ατυχημάτων που συνέβησαν εκείνο το διάστημα ήταν μεγάλη. Επιπλέον μετά την άρση των περιορισμών η κίνηση επανήλθε ενώ στα επόμενα lockdown, όπως είδαμε όλοι, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς οι πολίτες απέφευγαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που ισχύει και τώρα όπου βλέπουμε πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους.
Από άποψη παραγωγής ασφαλίστρων ο κλάδος αυτοκινήτων υπέστη μείωση 5,7% το 2020. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το α’ τρίμηνο του 2021 η μείωση συνεχίζεται (-3,9%).
Από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, δυστυχώς, παραμένει άλυτο το ζήτημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων. Με βάση του ελέγχους που έγιναν το 2020, εκτιμάται πως το ποσοστό των ανασφάλιστων οχημάτων κυμαίνεται στο 9% του συνολικού στόλου κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους έντονα και κυρίως την Πολιτεία.

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ...

Κλείνοντας, η εποχή που ζούμε παραμένει γεμάτη αλλαγές και προκλήσεις. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ όπως και όλα τα προβλήματα και ζητήματα που προϋπήρχαν αυτής όπως το συνταξιοδοτικό, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές αλλά και εγχώρια προβλήματα όπως τα ανασφάλιστα που έθιξα. Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ, έτοιμη να συμβάλλει στο διάλογο και να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων. Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούνται πολλές αξιόλογες ασφαλιστικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η οποία είναι η μόνη αμιγώς συνεταιριστική ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα! Η Συνεταιριστική είναι μία σύγχρονη εταιρία, που διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη και ένα μεγάλο εύρος ασφαλιστικών, επενδυτικών και αποταμιευτικών προϊόντων για να σε καλύψει σε κάθε ανάγκη της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

* Ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς είναι CEO της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης