Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξεθωριάζει η ανάκαμψη τύπου V μετά το reset... της Fed - Πτώση στις αγορές και νέο υφεσιακό κύκλο «βλέπουν» οι αναλυτές

Ξεθωριάζει η ανάκαμψη τύπου V μετά το reset... της Fed - Πτώση στις αγορές και νέο υφεσιακό κύκλο «βλέπουν» οι αναλυτές

Tο «αφήγημα» μιας πραγματικής ανάκαμψης τύπου V ξεθωριάζει, κλυδωνίζοντας τις αγορές και απειλώντας με έναν νέο υφεσιακό κύκλο

Σχετικά Άρθρα

Tην ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell διαβεβαίωνε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας πατά σε στέρεες βάσεις, ένας μακροοικονομικός κίνδυνος όπως ο πληθωρισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ, η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και τα υψηλότερα επιτόκια είναι απότοκο της εξαιρετικά επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής των Αρχών.
Ωστόσο, τα παραπάνω κάνουν το «αφήγημα» μιας πραγματικής ανάκαμψης τύπου V να ξεθωριάζει, κλυδωνίζοντας τις αγορές και απειλώντας με έναν νέο υφεσιακό κύκλο.
Μάλιστα, η Moody's προειδοποιεί τους επενδυτές για πτώση έως και -20%, ενώ η Morgan Stanley αναφέρει πως το 2021 στη Wall Street θυμίζει το 2004

Fed: Ανάπτυξη μεν, αλλά…

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίασή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed), στο 0% – 0,25%, παρότι η προσδοκία για τον πληθωρισμό είναι αυξημένη σε σχέση με προγενέστερες εκτιμήσεις, ήτοι στο ύψος του 3,4%.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση το 2023.
Η λεγόμενη «κουκκίδα των προσδοκιών» έδειξε δύο αυξήσεις το 2023.
«Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το tapering, δηλαδή το επίμαχο ζήτημα της μείωσης του ρυθμού απόκτησης ομολόγων, που προς το παρόν ανέρχεται σε αγορά περιουσιακών στοιχείων 120 δισεκ. δολ. ανά μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε πως αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει «προειδοποίηση».

Bullard και Kaplan «βλέπουν» υψηλό πληθωρισμό και το 2022

Άνοδο των επιτοκίων το 2022 «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed του St Lοuis James Bullard.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ ο δείκτης καταναλωτή (PCE) ενδέχεται να καταγράψει εκρηκτική άνοδο, λόγω της ισχυρής ζήτησης και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι θα περίμενε κανείς» δήλωσε ο Bullard, προσθέτοντας:
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι υφίσταται κίνδυνος από την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και ότι αυτές αναμένεται να ενταθούν».
Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan ανέφερε ότι μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού, ο δείκτης για τις Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (PCE), αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,4% το 2022.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα περάσουν σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και θα επιμείνουν το 2022», ανέφερε ο Kaplan, προσθέτοντας:
«Καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα» σημειώνοντας ότι με την απομάκρυνση ενός μέρους της στήριξης σήμερα μετριάζεται ο κίνδυνος για πιο απότομες κινήσεις στη νομισματική πολιτική στο μέλλον.

Moody's: Ετοιμαστείτε για μια βίαιη πτώση έως 20% στις αγορές

Ο αναλυτής της Moody’s, Mark Zandi έχει ένα μήνυμα για τους επενδυτές: Ετοιμαστείτε για μια σημαντική διόρθωση της αγοράς, η οποία θα κυμανθεί από 10% έως 20%.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πτώσεις, αυτή δεν θα συνοδευτεί με μια γρήγορη ανάκαμψη.
Και ο λόγος είναι ότι η αμερικανική αγορά βρίσκεται ήδη σε υπερτιμημένα επίπεδα.
«Η πορεία του πληθωρισμού θα επηρεάσει την αγορά μετοχών», δήλωσε ο Zandi.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αλλάξει ταχύτητες επειδή η οικονομία είναι τόσο ισχυρή».
Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι η οικονομία δεν θα διολισθήσει σε ύφεση, διότι η κάμψη αφορά περισσότερο τον κίνδυνο υπερβολικών τιμών των περιουσιακών στοιχείων από ένα σοβαρό θεμελιώδες ζήτημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Moody's, «η οικονομία πρόκειται να ωριμάσει».
«Η ανεργία θα είναι χαμηλή, ενώ και η αύξηση των μισθών θα είναι ισχυρή».
Έτσι, θα δούμε τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν για μήνες.
Ο Zandi ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό, τι ήταν πριν από την πανδημία»

Morgan Stanley: Το 2021 στη Wall Street θυμίζει το 2004

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των αποτιμήσεων τότε και σήμερα, είπε, αναγνωρίζοντας επίσης πόσο ασυνήθιστες είναι οι τρέχουσες εποχές.
Ο λόγος τιμής προς κέρδη (P / E) των παγκόσμιων μετοχών ήταν 17 φορές σε σύγκριση με 20 φορές σήμερα, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ήταν στο 2,30%, έναντι 2,26% σήμερα, ενώ ο VIX ήταν στο 15 στις αρχές του 2004, σε σύγκριση με το 18 σήμερα.
Ο δείκτης DXY του δολαρίου ήταν στις 87 μονάδες την 1η Ιανουαρίου 2004, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 92.
Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινήθηκαν υψηλότερα το 2004 και ο «τόνος της αγοράς άλλαξε» καθώς η οικονομία ανέκαμψε, πρόσθεσε ο Sheets.
Η ενέργεια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι βιομηχανίες και τα βασικά αγαθά ήταν οι τομείς με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως, ενώ οι υπηρεσίες επικοινωνίας, η υγειονομική περίθαλψη, τα υλικά και η τεχνολογία είχαν τις χειρότερες.

Τι δείχνει η σύγκριση με το 2004

«Εν ολίγοις, το 2004 αντιπροσωπεύει μια πιο μεσαία αγορά μετά από ένα ισχυρό ράλι πρώιμου κύκλου.
Και σήμερα έχουμε παρόμοιες αποτιμήσεις", ανέφερε ο Sheets.
"Και αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι παρόμοιο με κάποιες βασικές προβλέψεις της Morgan Stanley - μια παύση των μετοχών μέσα στην τρέχουσα αγορά bull, χαμηλότερα επιτόκια αλλά ελαφρώς ευρύτερα spread, μέτρια ισχύς στο δολάριο και rotation μετοχών".
Ενώ οι ιστορικές συγκρίσεις δεν είναι ποτέ τέλειες, οι επενδυτές μπορούν να αναζητήσουν έως το 2004 στοιχεία για το πώς να ξεπεράσουν τη σημερινή αγορά, είπε.
Οι μετοχές εκτός ΗΠΑ ξεπέρασαν τις επιδόσεις τους πριν από 17 χρόνια και επιβράβευσαν εκείνους με μια πιο ισορροπημένη κυκλική / αμυντική έκθεση.
Τα ομόλογα με υπεραπόδοση και η μεταβλητότητα της πώλησης των μετοχών ήταν προτιμότερη από τη λήψη άλλου ασφαλίστρου κινδύνου, είπε, σημειώνοντας ότι αυτές ήταν στρατηγικές αυτή τη στιγμή της Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης