Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Στόχος να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Στόχος να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων
Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού να αποκλιμακώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες χάρη και στη βελτίωση του καιρού, κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών, έτσι ώστε στα τέλη του καλοκαιριού να έχει δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος προκειμένου να μην υπάρξουν νέα «πισωγυρίσματα», νέα έκρηξη κρουσμάτων και ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας – το οποίο πολλοί υπουργοί έχουν χαρακτηρίσει ως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία – που με τη σειρά του θα μπορούσε να επαναφέρει και νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι ειδικοί άλλωστε είναι κατηγορηματικοί ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε στο στόχο του 70% με 80% όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος από το ιό και τις παραλλάξεις του από το φθινόπωρο.
Ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, το οποίο επισημαίνει πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή εφόσον έχουν εξαντληθεί οι ηπιότερες εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να εξυπηρετούν εξίσου τον επιδιώκομενο σκοπό, δηλαδή τον εμβολιασμό των πολιτών ενώ επισημαίνει ότι η σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό μετά το καλοκαίρι.
Στέρεα και σταθερά, μέρα με την ημέρα, οικοδομείται το τείχος ανοσίας κατά του κορωνοϊού ώστε η πολυπόθητη επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα να μην απειληθεί από ένα τέταρτο επιδημικό κύμα το Φθινόπωρο.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, για την οποία τοποθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, θα αποτελέσει την ύστατη λύση για να μην «γκρεμιστεί» ό,τι έχει «χτιστεί» τους τελευταίους έξι μήνες για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.
Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), δύο επαγγελματικές ομάδες που σε αυτή τη φάση «ακουμπά» η υποχρεωτικότητα, προτείνουν τη στοχευμένη ενημέρωση και την «τέχνη της πειθούς» για την ολιστική και μακροπρόθεσμη διαχείριση της επιδημίας.
Παρά τον αρχικό δισταγμό, σταδιακά το ποσοστό των εμβολιασμένων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές αυξήθηκε.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ανέρχεται σε 70,4% στα δημόσια νοσοκομεία και 70,7% στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στις ιδιωτικές ΜΦΗ αγγίζει το 95% και στις δομές που υπάγονται στις Μητροπόλεις δεν ξεπερνά το 40%.
Και μπορεί τα ποσοστά αυτά να μοιάζουν ικανοποιητικά για το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, ωστόσο δεν αρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας δεδομένης της κρίσης δημόσιας υγείας που βιώνουμε τους τελευταίους 15 μήνες.
Η πλήρης εμβολιαστική θωράκιση των υγειονομικών αποτελεί τον παράγοντα-«κλειδί» πρωτίστως για την δική τους ασφάλεια και δευτερευόντως για την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την υποχρεωτικότητα

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού των 400 υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), άνοιξε με τον πιο σαφή τρόπο το «ακανθώδες» θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ζήτημα προ διμήνου παραπέμποντας όμως τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο.
Αν και το πλαίσιο δεν έχει τεθεί ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, οι ποινές και οι κυρώσεις που συνοδεύουν την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν «οδηγό» για ανάλογο καθεστώς σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίζει την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση για τακτικό αυτοέλεγχο και ειδικά για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου την άρνηση του εργοδότη να κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του απασχολούμενου και την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώνεται.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επιπλοκές» η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ζητώντας να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους των ΜΦΗ.
Ενδεχομένως η σύσταση της Επιτροπής για τις προαναφερθείσες επαγγελματικές ομάδες να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους κλάδους, όπως πχ οι εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται σε θέσεις που απαιτείται να προσκομίζουν πιστοποιητικό υγείας.
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αν έχουν εμβολιαστεί ούτε προφορικά ούτε εγγράφως τον εργοδότη τους καθώς η διενέργεια ή μη του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Στους 12.565 οι νεκροί

Τα νέα 21/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 209, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.548 (ημερήσια μεταβολή +0.0%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 672 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas1_20.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.565 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (63,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
pinakas2_26.jpg
To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.615 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -27.27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis_ola.jpg




Προνόμια

Όσον αφορά τις διευκολύνσεις προς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ήδη γίνεται λόγος να επισκέπτονται χωρίς μάσκα τα γυμναστήρια και να εισέρχονται σε κλειστά σινεμά χωρίς να πρέπει να έχουν κάνει self test.
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.
Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.
Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα, εξετάζει σειρά προτάσεων.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ανάλογα με τα προνόμια που θα αποφασιστούν, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, ειδικά για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να είναι προαιρετική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - κάτι που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να ισχύσει και από την 1η Ιουλίου - να είναι ελεύθερη η είσοδός τους σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, εμπορικές εκθέσεις), αλλά και σε κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τεστ (μοριακό, rapid, self), αφού από την 1η Ιουλίου θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης