Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ - Λευκορωσία: Στο στόχαστρο πρόσωπα και οργανισμοί του καθεστώτος Lukashenko – Την Πέμπτη (24/6) «κλειδώνουν» οι οικονομικές κυρώσεις

ΕΕ - Λευκορωσία: Στο στόχαστρο πρόσωπα και οργανισμοί του καθεστώτος Lukashenko – Την Πέμπτη (24/6) «κλειδώνουν» οι οικονομικές κυρώσεις

Αποφασίστηκαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για 78 αξιωματούχους της Λευκορωσίας και «πάγωσαν» επίσης τα περιουσιακά στοιχεία 8 επιχειρηματικών οντοτήτων

Σχετικά Άρθρα

UP1Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αποφάσισαν μετά την έκδοση της κοινής δήλωσης, να επιβάλουν τιμωρητικές κυρώσεις κατά δεκάδων προσώπων ή εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Μινσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Περιβάλλον Lukashenko:  Επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων αποφασιστήκαν κυρώσεις είναι οι υπουργοί Αμυνας και Μεταφορών στη Λευκορωσίας οι οποίοι ενέχονται απευθείας στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου 2021.
Οι 27 πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος Lukashenko και ενέταξαν στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ έναν ακόμη γιο του λευκορώσου προέδρου, τον Dmitri και την σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Viktor.

Oικονομία: Στην συνέχεια, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn .
"Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά την Λευκορωσία και τα εισοδήματα του Κράτους και κατά συνέπεια πόρους από τους οποίου εξαρτώνται πλήρως ο Lukashenko και το καθεστώς του", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.

Ποτάσα Πετρελαιοειδή

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ποτάσας και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από την πρώην σοβιετική δημοκρατία όπως το ντίζελ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. 
Θα απαγορευθούν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες.

Τράπεζες

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χορήγηση νέου τραπεζικού δανείου στην κεντρική τράπεζα ή στις τράπεζες και οργανισμούς που ελέγχονται κυρίως από το Κράτος.
Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως οι επενδυτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά προϊόντα κ.ά, ενώ θα συνεχισθεί το εμπάργκο για τα όπλα για να περιλάβει τα κυνηγετικά και αθλητικά όπλα, καθώς και εξοπλισμό παρακολούθησης.

Η συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ 

Συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε πλήθος αξιωματούχους και αρκετές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προετοίμασαν μια σειρά οικονομικών μέτρων με στόχο να πλήξουν το καθεστώς Lukashenko, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Η ΕΕ σταδιακά επέβαλε κυρώσεις από τότε που ο Lukashenko - που ονομάστηκε ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη - ανέλαβε την έκτη θητεία τον περασμένο Αύγουστο στις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες χαρακτηρίστηκαν από εκτεταμένη νοθεία.
Οι κυρώσεις στοχεύουν σε άτομα που κατηγορούνται για παραβιάσεις τις εκλογικής διαδικασίας και ευθύνονται για την αστυνομική καταστολή που ακολούθησε.

Κρατική αεροπειρατία

Ωστόσο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση από τότε που οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν ένα αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, και για χρήση των μεταναστευτικών ροών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη γειτονική Λιθουανία, η οποία παρείχε ένα ασφαλές καταφύγιο στα πρόσωπα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Οι κυρώσεις

Οι υπουργοί επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 78 αξιωματούχους της Λευκορωσίας και παγώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία 8 «οντοτήτων», που είναι εταιρείες, τράπεζες ή ενώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες υπόκεινται τώρα σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της ελεύθερης άσκησης της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου», ανέφερε δήλωση.

Raman Pratasevich

Επτά άτομα και μία οντότητα επλήγησαν λόγω της «αναγκαστικής και παράνομης» προσγείωσης του αεροπλάνου Ryanair, το οποίο ταξίδευε από την Ελλάδα στη Λιθουανία όταν διατάχθηκε να σταματήσει στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν τον Raman Pratasevich, έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο που ήταν ένας από τους επιβάτες.
Η ΕΕ είχε ήδη απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από το έδαφος του μπλοκ ή να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια της.

Οικονομικές κυρώσεις

Ο Borrell είπε ότι οι υπουργοί θα προετοιμάσουν επίσης σειρά οικονομικών κυρώσεων για τους ηγέτες της ΕΕ που θα εγκρίνουν σε σύνοδο κορυφής την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.
«Τα μέτρα θα πλήξουν σημαντικά την οικονομία της Λευκορωσίας», είπε.
Ενδέχεται να περιλαμβάνουν δράση κατά της εξαγωγής ποτάσας - ενός κοινού συστατικού του λιπάσματος - των εξαγωγών της καπνοβιομηχανίας και των προϊόντων πετρελαίου, μεταξύ άλλων.
«Δεν θα επιβάλουμε πλέον κυρώσεις σε άτομα.
Τώρα θα επιβάλουμε επίσης τομεακές κυρώσεις - πράγμα που σημαίνει ότι τώρα θα εργαστούμε για τους οικονομικούς τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Λευκορωσία και για το εισόδημα του καθεστώτος ", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
Ο Maas είπε ότι οι 27 χώρες της ΕΕ είναι ενωμένες στις κυρώσεις
«Είμαστε πραγματικά πολύ αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε, όχι μόνο σήμερα - τίποτα για αυτό δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», υπογράμμισε.

Λιθουανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν σκεφτεί πριν από μόλις ένα μήνα ότι εξακολουθεί να είναι δυνατόν να συζητήσουμε με τον Lukashenko , αλλά ότι «η διάθεση είναι διαφορετική τώρα».
Ο Landsbergis κατηγόρησε επίσης το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις μεταναστευτικές ροές.

Kοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά για Λευκορωσία

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος  Lukashenko στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο, τονίζουν με κοινή δήλωσή τους ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reυters τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
«Σήμερα, έχουμε αναλάβει συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της 23ης Μαΐου μιας πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και της πολιτικά υποκινούμενης σύλληψης του δημοσιογράφου  Raman Pratasevich,, καθώς και στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σημειώνεται στην δήλωση.

Δημοκρατικοί κανόνες

Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε κόστος στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων, υπογραμμίζεται.

Καταστολή

«Είμαστε ενωμένοι ζητώντας από το καθεστώς να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής εναντίον του λαού του.
Είμαστε απογοητευμένοι που το καθεστώς επέλεξε να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τήρηση των δημοκρατικών αρχών και τη δέσμευση με τη διεθνή κοινότητα
Είμαστε περαιτέρω ενωμένοι στην έκκλησή μας για το καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με διεθνείς έρευνες για τα γεγονότα της 23ης Μαΐου, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Πολιτικοί κρατούμενοι

ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μόσχας και την αρχή ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης