Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αίγυπτο σήμερα 21/6 ο Μητσοτάκης με μήνυμα στην Τουρκία – Στο επίκεντρο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Στην Αίγυπτο σήμερα 21/6 ο Μητσοτάκης με μήνυμα στην Τουρκία – Στο επίκεντρο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fatah Al Sisi
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 21 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περίπου 10 μήνες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία επί της ουσίας ακύρωσε το τουρκικολιβυκό σύμφωνο.
Κατά την άφιξη του ο κ.Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, της Αιγύπτου, Tarek el Molla και από τον Έλληνα πρέσβη, Νίκο Γαριλίδη.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δύο στεφάνια, ένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα στον τάφο του Προέδρου, Anouar Sadat.
Ήδη ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah Al Sisi , στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. 
Πρόκειται για μια συνάντηση εξαιρετικά σημαντική, η οποία και σε συνδυασμό με την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου του Abu Dhabi Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στις επιδιώξεις της για την ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει κατά τις επαφές του - τόσο σήμερα στην Αίγυπτο όσο και αύριο στην Αθήνα - να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας αλλά και τις περιφερειακές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να αναδείξει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Άλλωστε το σημείο αυτό είναι και ιδιαίτερα κρίσιμο, μια και την ερχόμενη Πέμπτη 24/6 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις και κατ’επέκταση στις ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Αίγυπτο είναι μια ευκαιρία για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος - Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως αναφέρεται, επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.
Πάντως, συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο απαντάται και για περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Επιπλέον, διαπιστώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, ενώ, όπως σημειώνεται, κομβική αναμένεται και η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας

Το πρόγραμμα

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fatah Al Sisi , στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο.
Μετά το πέρας των επαφών οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.
Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Στις 16:10 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.
Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β', στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης