Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η συντριβή των χρηματιστηρίων στοιχειώνει το Bitcoin ίσως χάσει τα 30.000 δολ. – Σε πορεία θανάτου το Ελ Σαλβαδόρ

Η συντριβή των χρηματιστηρίων στοιχειώνει το Bitcoin ίσως χάσει τα 30.000 δολ. – Σε πορεία θανάτου το Ελ Σαλβαδόρ
Ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι εάν διορθώσουν τα χρηματιστήρια, θα υποχωρήσει και το Bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια.
Σχετικά Άρθρα

Το φάντασμα της συντριβής των χρηματιστηριακών αγορών επιστρέφει ξανά και στοιχειώνει το Bitcoin (σύμβολο Bitcoin BTC).
Να σημειωθεί ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 35.800 δολάρια με συνολική κεφαλαιοποίηση 671 δισεκ. δολάρια έναντι 1,5 τρισεκ. δολάρια που είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση των 5.235 κρυπτονομισμάτων.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι εάν διορθώσουν τα χρηματιστήρια, θα υποχωρήσει και το Bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια.

Συνέβη τον περασμένο Μάρτιο του 2020.
Εκείνη την περίοδο, η προοπτική της ταχέως εξάπλωσης της πανδημίας του κορωναϊού οδήγησε σε lockdwons σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Με τη σειρά τους, οι παγκόσμιες μετοχές κατέρρευσαν ταυτόχρονα και το Bitcoin έχασε τη μισή του αξία σε μόλις δύο ημέρες.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου, ή DXY, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη του greenback έναντι ενός καλαθιού κορυφαίων ξένων νομισμάτων, έχει πλέον αυξηθεί κατά 8,78% στις 102,992 μονάδες βάσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση τους σε μετοχές και χαρτοφυλάκια Bitcoin και ζήτησαν ασφάλεια σε αυτό που ορισμένοι θεωρούν ασφαλές καταφύγιο: το greenback.
Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Bitcoin και οι χρηματιστηριακές αγορές παλεύουν ξανά απέναντι σε μια προοπτική διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών, αυτή τη φορά καθοδηγούμενη από αύξηση της ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ μετά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας για πιθανή αύξηση των επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς έως το τέλος του 2023, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί χωρίς να αποκλείεται αύξηση επιτοκίων και το 2022.

Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν τους επενδυτές στις μετοχές και στο Bitcoin ενώ τα δημοσιονομικά κίνητρα δημιούργησαν τεράστια ρευστότητα η οποία επίσης κατευθύνθηκε στις μετοχές της Wall Street και στα κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin βρέθηκε στα 3.858 δολάρια τον Μάρτιο του 2020 και εκτινάχθηκε σχεδόν στα 65.000 δολάρια τον Απρίλιο του 2021, καθώς η Fed διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού στο εύρος 0% -0,25%.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε επίσης σημαντικά φθάνοντας στις 4.257,16 μονάδες από τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου 2020. Ο Dow Jones και ο Nasdaq συγκεντρώθηκαν παρόμοια, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Η αύξηση των επιτοκίων της FED θα επιδράσει αρνητικά σε μετοχές και κρυπτονομίσματα

Η αύξηση των επιτοκίων της FED θα επιδράσει αρνητικά σε μετοχές και κρυπτονομίσματα.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ ανέβηκε στο υψηλό δύο μηνών, που αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου το greenback στις παγκόσμιες αγορές.
Ο δημοφιλής αναλυτής κρυπτονομισμάτων Willy Woo δήλωσε ότι η πτώση του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου θα μπορούσε να ενισχύσει την διόρθωση του Bitcoin.
Ο Michael Burry, επικεφαλής της Scion Asset Management, εξέφρασε επίσης προβληματισμό για επικείμενη διόρθωση του Bitcoin και των χρηματιστηριακών αγορών.
Έχει παρατηρηθεί μια καλή συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών συνήθως λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία καθώς ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού επενδυτικού ρίσκου.
«Το πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα, όπως στα περισσότερα assets, είναι η μόχλευση.
Εάν δεν ξέρουμε πόση μόχλευση υπάρχει στα κρυπτονομίσματα, δεν ξέρουμε τίποτα για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Εν τω μεταξύ η Goldman Sachs ξεκίνησε την διαπραγμάτευση του Bitcoin Futures με το Galaxy Digital, μια εμπορική τράπεζα κρυπτογράφησης με επικεφαλής τον πρώην μεγιστάνα hedge fund Mike Novogratz.
Ο Damien Vanderwilt, συν-πρόεδρος του Galaxy Digital, πρόσθεσε ότι η γενική υιοθέτηση θα βοηθήσει το Bitcoin να μειώσει την περιβόητη αστάθεια των τιμών του, ανοίγοντας το δρόμο για τους θεσμικούς επενδυτές να υιοθετήσουν τα κρυπτονομίσματα.

Πορεία θανάτου για το Ελ Σαλβαδόρ

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει επίσημα το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Η JPMorgan δήλωσε ότι η κίνηση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ περιλαμβάνει μικρό οικονομικό όφελος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου John Hopkins, Steve Hanke, προειδοποίησε ότι η κίνηση θα μπορούσε «να οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας του Ελ Σαλβαδόρ»
Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Wang Yongli, υιοθέτησε μια πολύ σκληρή προσέγγιση, δηλώνοντας ότι η αστάθεια και η έλλειψη ρυθμίσεων ή ελέγχων θα έβαζαν την οικονομία σε «δρόμο προς το θάνατο».
Ωστόσο ο Zhou Xiaoquan, πρώην κυβερνήτης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ήταν θετικότερος για τα κρυπτονομίσματα. Μίλησε σε μια οικονομική σύνοδο στη Σαγκάη και σημείωσε ότι η καινοτομία των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα μπορεί να είναι παραγωγική όταν εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία.

Η Κίνα ποντάρει στα κρυπτονομίσματα

Στις 3 Ιουνίου 2021, ένας κυβερνητικός οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση και την τάση ανάπτυξης της βιομηχανικής Blockchain της Κίνας»
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2020, εκδόθηκαν 222 βιομηχανικές πολιτικές blockchain, εγκρίθηκαν 12.059 νέες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με blockchain και ιδρύθηκαν 776 νέες επιχειρήσεις blockchain.
Η έκθεση ισχυρίστηκε επίσης ότι το τρέχον μέγεθος αγοράς του βιομηχανικού τομέα blockchain ήταν περίπου 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Goldman Sachs: Τελικά τι είναι το Bitcoin;

Η επενδυτική τράπεζα της Wall Street Goldman Sachs προσπαθεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα τι είναι τελικά το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο;
Σε έκθεση, με τίτλο «Digital Assets: Beauty is not in the Eye of the Beholder», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin δεν είναι «ένα μακροπρόθεσμο asset αξίας ή μια κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έκθεσή τους στις 21 Μαΐου με τίτλο «Crypto: A New Asset Class;»
Στην έκθεση εκείνη ήταν θετικότερη για τα κρυπτονομίσματα μάλιστα ο Matthew McDermot, παγκόσμιος επικεφαλής ψηφιακών στοιχείων της Goldman Sachs, ανέφερε:
«Το Bitcoin θεωρείται πλέον επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο»

Η Goldman Sachs ακόμη διερωτάται

Στη νέα έκθεση, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε ότι «αποφύγαμε να επαναλάβουμε τη θετική ή αρνητική προσέγγιση που περιβάλλει αυτό το οικοσύστημα, επειδή δεν θέλουμε οι πελάτες, να επηρεάζονται από ισχυρισμούς, πολλοί από αυτούς είναι αβάσιμοι».
Το Bitcoin δεν είναι ο «ψηφιακός χρυσός» - αλλά σε κάθε περίπτωση, και ο χρυσός δεν είναι αξιόπιστο επενδυτικό εργαλείο
«Το επιχείρημα ότι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι μια ψηφιακή έκδοση του χρυσού δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια για το Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, επειδή ο ίδιος ο χρυσός δεν είναι ένα σταθερό ή αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο».
BTC1.png

BTC2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης