Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμερα, 18/6, η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά λήξη παραγώγων στη Wall Street - Που θα κινηθούν 818 δισ. δολ.

Σήμερα, 18/6, η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά λήξη παραγώγων στη Wall Street - Που θα κινηθούν 818 δισ. δολ.

Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για μεμονωμένες μετοχές έχει αυξηθεί σε σχεδόν 3 τρισ. δολάρια

Έντονη είναι η ανησυχία για τη σημερινή τετραπλή λήξη των παραγώγων στη Wall Street, την ώρα μάλιστα που μια μεγάλη προσαρμογή χαρτοφυλακίων λόγω των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως παρατηρεί η Goldman Sachs, σήμερα, 18 Ιουνίου 2021 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λήξη μεμονωμένων μετοχών στην ιστορία, με 818 δισ. δολάρια (μόνο τον Ιανουάριο του 2021 ήταν μεγαλύτερο).

Σε γενικές γραμμές, το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για μεμονωμένες μετοχές έχει αυξηθεί σε σχεδόν 3 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καθώς η καθημερινή δραστηριότητα συναλλαγών option συνεχίζει να υπερβαίνει τις μετοχές που διαπραγματεύονται (οι όγκοι μεμονωμένων μετοχών ήταν το 104% των όγκων μετοχών τον προηγούμενο μήνα).
Οι όγκοι συγκεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, με το 71% όλων των συμβολαίων να διαπραγματεύονται σε option με λιγότερο από 2 εβδομάδες έως τη λήξη.
Αυτό συγκρίνεται με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 57%.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Σύμφωνα με την Goldman Derivatives Research Group η σημερινή λήξη θα μπορούσε να είναι σημαντική για μετοχές με μεγάλο ανοιχτό ενδιαφέρον στις επιλογές at-the-money (ATM).
Οι διαμορφωτές της αγοράς θα αντισταθμίσουν τα ασυνήθιστα μεγάλα χαρτοφυλάκια επιλογών τους.
Αυτή η ροή είναι πιθανό να μειώσει την αστάθεια σε ορισμένους τίτλους, αλλά και να επιδεινώνει τις κινήσεις των τιμών των μετοχών σε άλλα.
Και σύμφωνα με την Goldman, τα ονόματα που πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές περιλαμβάνουν τις HLT, VLO, IBM, GM, GOOGL και CRM.
Σε μεγάλες εκπνοές, οι traders στα option παρακολουθούν καταστάσεις όπου ένα μεγάλο ποσό ανοιχτού ενδιαφέροντος πρόκειται να λήξει.
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένα σημαντικό ποσό με χρήματα (τιμές προειδοποίησης στην ή πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή της μετοχής), η δραστηριότητα αντιστάθμισης Δέλτα μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση των υποκείμενων μετοχών εκείνη την ημέρα.
Εάν οι traders της αγοράς ή άλλοι παρακάμπτουν τις θέσεις τους και είναι καθαρές επιλογές ATM, η ροή που σχετίζεται με τη λήξη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινήσεων των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να διευθετηθεί κοντά στην spot με μεγάλο ανοιχτό ενδιαφέρον.
Αυτή η κατάσταση αναφέρεται συχνά ως «pin» και μπορεί να είναι η ιδανική κατάσταση για έναν μεγάλο επενδυτή που προσπαθεί να εισέλθει / αποχωρήσει από μια θέση μετοχών.
Εναλλακτικά, εάν οι Δέλτα-αντισταθμιστές είναι καθαρές short επιλογές ATM (έχουν «αρνητική θέση Γάμμα»), η αντισταθμιστική τους δραστηριότητα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις κινήσεις των τιμών των μετοχών.

Οι ακόλουθες μετοχές θα μπορούσαν να δεχτούν μεγάλο αντίκτυπο

Οι μετοχές με μεγάλο ποσοστό συμβολαίων, σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όγκο τους διαπραγματεύονται, λήγουν σήμερα, θα οδηγηθούν ενδεχομένως σε «pin».
Οι συναλλαγές που σχετίζονται με τη λήξη ενδέχεται να προκαλέσουν την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας για μετοχές με σημαντικό ποσό ΑΤΜ ανοιχτού ενδιαφέροντος.

Το bullish case

Σε επίπεδο δεικτών, όπως σημειώνει η SpotGamma, το επίπεδο μείωσης Γάμμα και Δέλτα είναι αυτό που παρακολουθούμε τώρα.

Το ποσό του Δέλτα & Γάμμα που λήγει εξαρτάται αρκετά από το πού βρίσκονται οι αγορές τη στιγμή της λήξης.
Μπορεί να δεί κανείς ότι στις 4.200 μονάδες (το σημείο 0 σε Γάμμα) δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή - αλλά το ζήτημα για το bullish case είναι το μεγάλο Δέλτα που λήγει σήμερα.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό Δέλτα SPX που λήγει.

Οι συνέπειες εδώ είναι ότι οι traders μπορεί να έχουν ένα σημαντικό ποσό αντισταθμίσεων για μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης