Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά της covid – Στο 1 δις οι εμβολιασμοί στην Κίνα, χάος στη Μόσχα

Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά της covid – Στο 1 δις οι εμβολιασμοί στην Κίνα, χάος στη Μόσχα
Το ποσό των 3,2 δις ευρώ αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ελπίδες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω του συνδυασμού δύο φαρμάκων που φαίνεται να φρενάρει σε ποσοστό 99,5% την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Biden αποφάσισε να αποδεσμεύσει το ποσό των 3,2 δις δολαρίων για την επιτάχυνση προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη αντιικών χαπιών.
Πάντως, οι ειδικοί τόσο από τη Μεγάλη Βρετανία όσο και από τις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για θεραπευτικά σχήματα, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή το μόνο διαθέσιμο όπλο κατά του κορωνοϊού είναι τα εμβόλια.
Στην Αγγλία από σήμερα 18/6 προχωρούν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών με στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας, ενώ στην Κίνα οι αρχές προχωρούν ολοταχώς προς το μοναδικό ορόσημο του να έχουν χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, στόχος που εκτιμάται πως θα έχει επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Εν τω μεταξύ, χάος επικρατεί στη Μόσχα, η οποία καταγραφεί σωρεία κρουσμάτων – τα περισσότερα από την έναρξη της πανδημίας – γεγονός που αποδίδεται στην επικράτηση της ινδικής παράλλαξης.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 177.524.539 και οι νεκροί 3.844.114
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.510.835 κρούσματα και 600.970 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.762.793 και τρίτη σε νεκρούς με 383.490
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 496.004 και τρίτη σε κρούσματα με 17.702.630
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.811.461
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.354.153 και έκτη η Ρωσία με 5.220.168
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.616.629
fa.JPG
Μ. Βρετανία: Φαρμακευτική θεραπεία φρενάρει κατά 99,5% τον ιό

Ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με μια νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορωνοϊού και που βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς φαίνεται να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.
Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορονοϊό SARS-CoV-2 αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα.
Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.
Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί.
Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος.
Μάλιστα, επειδή ο κορωνοϊός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.
Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8.
Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

ΗΠΑ: 3,2 δις δολάρια για ανάπτυξη θεραπειών

Το ποσό των 3,2 δις δολαρίων αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη αντιικών χαπιών για τη θεραπεία του κορωνοϊού και άλλων επικίνδυνων ιών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πανδημίες.
«Το νέο πρόγραμμα θα επενδύσει στην επιτάχυνση πραγμάτων που είναι ήδη σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και άλλων ιών» είπε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος υπογράμμισε πως «υπάρχουν λίγες θεραπείες για τους περισσότερους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν πανδημίες».
«Ξεκάθαρα τα εμβόλια παραμένουν στο επίκεντρο του οπλοστασίου μας» υποστήριξε ο Fauci.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ένα αντιικό φάρμακο, το remdesevir, ειδικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ έχουν επιτρέψει και την έκτακτη χρήση τριών θεραπειών αντισωμάτων που συνδράμουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό.
Ωστόσο, όλες αυτές οι θεραπείες γίνονται σε νοσοκομεία και κλινικές, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη για ένα φάρμακο που οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάρουν όταν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα.
Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες δοκιμάζουν τέτοια φάρμακα, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
65436456346346346346553456346.JPG
Κίνα: Πιάνει το Σαββατοκύριακο το 1 δις δόσεις εμβολίων

Το 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων αναμένεται να πιάσει η Κίνα εντός του Σαββατοκύριακου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως.
Σε καθημερινή βάση η Κίνα πραγματοποιεί περίπου 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Έως την περασμένη Τετάρτη είχε πραγματοποιήσει 945 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων εμβολιασμών και που είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα είχε πραγματοποιήσει 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς έως την 27η Μαρτίου, ωστόσο από το Μάιο και μετά υπήρξε μια ραγδαία επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Πάντως και παρά την εξαιρετική αυτή πρόοδο στους εμβολιασμούς, οι ανισότητες είναι τεράστιες όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα εμβόλια.
Έτσι, αν και τα αστικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης «μετρούν» ποσοστά εμβολιασμένων που κινούνται άνω του 70% και του 80% , σε πολλές επαρχίες της χώρας ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κάτω του 20%.

Αγγλία: Εμβολιασμοί από σήμερα 18/6 σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών

Στον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών προχωρά από σήμερα 18/6 η Αγγλία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων μέσα στον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση Johnson ανέστειλε το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας που είχε προαναγγελθεί για την 21η Ιουνίου, παρατείνοντας το lockdown έως τις 19 Ιουλίου λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης εξαιτίας της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης του ιού.
«Η προσφορά σε όλους τους ενήλικες μιας δόσης εμβολίου χωρίς να έχουν συμπληρωθεί 200 ημέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της χώρας μας, έχοντας διασώσει περισσότερες από 14.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα» ανέφερε ο Boris Johnson.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 σε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου ποσοστό 80% των ενηλίκων, ενώ ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% από αυτούς έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία υλοποιούν η καθεμιά το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη διαθέσει εμβόλια σε κάθε ενήλικο, ενώ η Σκωτία τα προσφέρει σε όλους με ηλικία άνω των 30 ετών.

Ύφεση του ιού στην Ινδία

Σε φάση υποχώρησης παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.587 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 62.480 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 383.490 νεκρούς επί συνόλου 29,76 εκατομμυρίων μολύνσεων ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο επίσημο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.

Χάος στη Μόσχα, παρακολουθεί ο Putin

Χάος επικρατεί στη Μόσχα όπου και καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, κάτι που αποδίδεται στην επικράτηση της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Ο δήμαρχος Sergei Sobyanin είπε πως η Μόσχα βιώνει μια έξαρση της ινδικής παράλλαξης του ιού και πως η κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται ραγδαία.
Ήδη οι αρχές επισημαίνουν πως θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, με τον Sobyanin να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.
Τη θέση πως οι παραλλάξεις του ιού και ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων είναι οι κύριες αιτίες της έκρηξης των κρουσμάτων covid στη Μόσχα και γενικότερα στη Ρωσία διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Σε δηλώσεις του ο Peskov υποστήριξε ότι η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού προφανώς δεν υπήρξε όσο αποτελεσματική αναμενόταν και είπε ότι ο πρόεδρος Putin παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
«Ο επικεφαλής του κράτους λαμβάνει ενημέρωση από το κυβερνητικό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας και από τις τοπικές αρχές καθημερινώς, επομένως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αυτό είναι το σημαντικότερο τώρα» ανέφερε ο Peskov, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν συνιστά πρόβλημα ο διαχωρισμός του λαού σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, καθώς «το χειρότερο πράγμα είναι ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και εκείνων που δεν νοσηλεύονται».
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 17.262 το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Εξάλλου στη Μόσχα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 9.056 νέων μολύνσεων covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από την αρχή της πανδημίας.
Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι θα παρατείνουν μέχρι τις 29 Ιουνίου τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.
64563456346346553465346346435.JPG
Υποχρεωτική μάσκα στο Σίδνεϊ

Υποχρεωτική καθιστά και πάλι την χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Σίδνεϊ η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς η συρροή κρουσμάτων από την ινδική παράλλαξη του ιού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, επεκτάθηκε με τη μόλυνση ενός τέταρτου ατόμου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι προγραμματισμένες εξωτερικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη στην πόλη.
Η τελευταία συρροή είναι πρώτη που εντοπίζεται στην πολιτεία σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, ενώ ιχνηλατήθηκε σε έναν οδηγό, ο οποίος περιστασιακά μετέφερε πληρώματα πτήσεων εξωτερικού.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο κρούσμα, είναι πιθανό να μολύνθηκε μέσω μιας ελάχιστης επαφής με μολυσμένο άτομο σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα τρένα, στα λεωφορεία, στα φέριμποτ από σήμερα 18/6 και για πέντε ημέρες, ενώ οι αρχές παρότρυναν τον πληθυσμό των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ να φορούν τις μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των θεάτρων.
Η Αυστραλία αντιμετώπισε επιτυχώς όλα τα προηγούμενα ξεσπάσματα, μέσω της εφαρμογής σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την επιβολή lockdown και τη διενέργεια εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, που βοήθησαν στη διατήρηση των αριθμών εξάπλωσης της COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με λίγα περισσότερα από 30.300 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Aλαλούμ με AstraZeneca

Την ίδια στιγμή πάντως αλαλούμ καταγράφεται και με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, η κυβέρηση της Αυστραλίας αναμένεται να συστήσει σήμερα να εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 60 ετων με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς η χορήγηση του έχει συνδεθεί με 60 περιπτώσεις θρομβώσεων και με δύο θανάτους.
Εκτιμάται πως έχουν χορηγηθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Αυστραλία ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία έχουν περιορίσει την χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών.
Εν τω μεταξύ, στη Λομβαρδία άρχισαν από σήμερα οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna για όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Tην ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή της Λισαβόνας τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο η αύξηση των κρουσμάτων Covid να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac – Στο 47% η αποτελεσματικότητα του

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως είχε αποτελεσματικότητα μόλις 47%, από τις χαμηλότερες που έχουν αναφερθεί έως σήμερα όσον αφορά τα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με το Reuters, η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότιας Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac υποστήριξε πως η εταιρεία σχεδιάζει ακόμα να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της.
Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.
Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει.
Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της CureVac απέδωσε το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο.

Κίνα: Η έρευνα για την προέλευση της covid πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ

Τη θέση πως προτεραιότητα στην επόμενη φάση των επιστημονικών ερευνών για την προέλευση της covid πρέπει να είναι οι ΗΠΑ διατύπωσε κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, επικαλούμενος έρευνα που δείχνει πως ο ιός κυκλοφορούσε σε αμερικανικό έδαφος από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.
Η μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναφέρει ότι τουλάχιστον 7 άτομα σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν από τον ιό, αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν και επισήμως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι έρευνες και οι υποθέσεις

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ούτε για την προέλευση του ιού, ούτε για το πότε ξέσπασε ακριβώς ούτε με ποιον τρόπο αυτός μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο , θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ότι ο ιός ξέσπασε από μια αγορά τροφίμων στην Wuhan την Κίνας, με τον ιό να περνά στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω ενός τρίτου ξενιστή, ενός άλλου είδους.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πως ο ιός εισήχθη στην χώρα από το εξωτερικό μέσω καταψυγμένων τροφίμων, τη στιγμή που έχει φουντώσει παγκοσμίως η συζήτηση για το σενάριο ο ιός να αποτελεί απόρροια διαρροής από εργαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα και εκτίμηση τους για το εάν ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή για το εάν έχει διαρρεύσει από εργαστήριο και συγκεκριμένα από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan, την πόλη όπου και καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η προσοχή στις ΗΠΑ

Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος Zeng Guang σε δηλώσεις του στην κινεζική εφημερίδα Global Times υπογράμμισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, καθυστέρησαν να ελέγξουν τους ανθρώπους στα πρώτα στάδια της επιδημίας.
Μάλιστα ο Guang είπε πως οι ΗΠΑ είναι και η έδρα για τα περισσότερα βιολογικά εργαστήρια.
«Όλα τα θέματα σχετικά με τα βιολογικά όπλα πρέπει να υπόκεινται σε λεπτομερή θέματα» υποστήριξε ο Guang.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian είπε πως γίνεται τώρα προφανώς πως το ξέσπασμα της επιδημίας φαίνεται να είχε «πολλαπλές προελεύσεις», τονίζοντας ότι και άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ προκειμένου να βρεθεί η προέλευση του ιού.
Σημειώνεται πως έχει δημοσιευθεί και έκθεση που αναφέρει πως ο ιός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης